La Guàrdia Civil, la Direcció General de la qual es troba a Catalunya a Sant Andreu de la Barca; argumenta que es tracta d’una associació legal i que se’ls va homenatjar per motius “històrics” i no ideològics

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, va entregar dissabte passat un diploma a la ‘Hermandad de Combatientes de la Divisón Azul’ en un acte organitzat per la Guàrdia Civil que es va celebrar a Sant Andreu de la Barca.

Fonts pròximes a la Guàrdia Civil consultades per l’ACN han defensat que es tracta d’una associació registrada legalment i han argumentat que se’ls hi ha entregat un diploma per motius “històrics i culturals”, però en cap cas per raons ideològiques.

A més, aquestes mateixes fonts asseguren que, en el mateix acte, també es va homenatjar a l’Associació d’Aviadors de la República.

El Parlament va aprovar al març una moció presentada per ERC, que demanava la substitució de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per la seva “actitud hostil i manca de respecte envers les institucions catalanes”.

Van votar a favor d’aquest punt CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, mentre que el PPC i C’s s’hi van pronunciar en contra. El PSC, per la seva part, es va abstenir.

El text aprovat declara que el Parlament rebutja de manera expressa totes les accions, declaracions i actituds “tendents a coercionar la voluntat expressada pels plenaris municipals”, ja que aquestes “no fan cap favor a l’exercici de la democràcia.

Llanos de Luna ha denunciat diversos consistoris per haver-se declarat “territori català lliure” al Ple, per no tenir la bandera espanyola a diversos espais municipals, o per fets relacionats amb la manifestació del passat 11 de setembre. El cas de Corbera, a la nostra comarca, resulta paradigmàtic.

L’alcalde de Sant Andreu de la Barca argumenta que no va marxar de l’entrega de diplomes a la División Azul per no “muntar un número impressionant”

Enric Llorca al·lega que no sabia que es faria un reconeixement a aquest col·lectiu i diu que es va “incomodar”.

L’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, present en l’entrega de diplomes a la ‘Hermandad de Combatientes de la Divisón Azul’, ha explicat aquest divendres que no va marxar de l’acte per no “muntar un número impressionant”.

En aquest sentit, ha afirmat que hi era “institucionalment”, com a alcalde del municipi i no a nivell personal.

“No se’m va posar gens bé i no em sentia identificat”, ha assegurat Llorca en declaracions a RAC1. Segons l’alcalde, només se’l va informar que l’acte, de commemoració dels 169è aniversari de la Guàrdia Civil, consistiria de dues parts: l’entrega d’unes medalles i d’uns diplomes per part d’una associació del cos a altres entitats, sense especificar quines.

El Govern demana la destitució de Llanos de Luna i insisteix que la delegació de l’Estat a Catalunya és innecessària

Ortega ironitza que la popular “té la gran virtut de ferir constantment els sentiments dels catalans”.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha demanat aquest divendres la destitució de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per haver homenatjat la ‘División Azul’, i ha aprofitat per insistir que la delegació de l’Estat en terres catalanes és “totalment innecessària”.

Ortega ha ironitzat que Llanos de Luna “té la gran virtut de ferir constantment els sentiments dels catalans”. “No és la primera vegada que ho fa”, ha afegit.

La vicepresidenta ha recordat que ja ha manifestat fins i tot en seu parlamentària que aquesta estructura espanyola “dóna mostra que no té una feina purament de resposta i de solució de problemes als ciutadans, sinó que generalment els crea”.

Reaccions dels partits polítics catalans

(ampliable a mesura que rebem informació)

El Partit Socialista de Catalunya demana la compareixença de Llanos de Luna al Parlament perquè expliqui l’homenatge a la ‘División Azul’.

Els diputats al Congrés impulsaran preguntes al ministre de l’Interior.

El PSC ha registrat aquest divendres la sol·licitud de compareixença de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, perquè expliqui al Parlament la seva participació en el lliurament d’un diploma a la Hermandad Nacional de Combatientes de la División Azul, que va tenir lloc el cap de setmana passat a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca.

També treballa amb altres grups la presentació d’una proposta resolució. D’altra banda, els diputats al Congrés del PSC impulsaran la presentació de preguntes al ministre de l’Interior perquè s’aclareixin les pertinents responsabilitats,

ICV del Baix Llobregat ha fet arribar un comunicat on demana el cessament “immediat” de Llanos de Luna per homenatjar excombatents espanyols a l’exèrcit nazi.

Jaume Bosch qualifica d’”inacceptable” que mentre Cospedal acusa de nazis els membres de la PAH per defensar el dret a un habitatge, la delegada del Govern a Catalunya faci homenatges a exmembres de la División Azul

El diputat baixllobregatí d’ICV-EUiA en el Parlament de Catalunya, Jaume Bosch, ha demanat al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, el “cessament immediat” de la Delegada del Govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, per la participació en un homenatge que es va fer el passat 8 de maig al Baix Llobregat.

En aquest, es va entregar, per part de la delegada del Govern, un diploma a Hermandad de Combatientes de la División Azul, formada per veterans de la divisió d’infanteria número 250 de les tropes hitlerianes.

Bosch ha fet aquesta petició arran de la informació publicada als mitjans, on es veu Llanos de Luna en el moment de l’entrega del diploma en l’acte que es va fer a Sant Andreu de la Barca.

“És inacceptable que la delegada del Govern del PP faci homenatges a excombatents de l’exèrcit de Hitler i que al mateix temps la dirigent del PP, Maria Dolores de Cospedal, acusi als membres de la PAH de nazis per reclamar el dret a un habitatge digne i que s’aturin les actituds abusives de les entitats financeres amb els préstecs hipotecaris”, ha dit Bosch que ha reiterat la petició de dimissió de la delegada i en cas que no dimiteixi que sigui el president del Govern qui la cessi “de forma fulminant”.

El diputat ecosocialista, que també és portaveu en la Comissió d’Afers Institucionals, ha recordat que, a petició del seu grup, el Parlament va aprovar la compareixença de Llanos de Luna a la cambra catalana. “Exigirem a la delegada que comparegui de forma urgent i que aprofitant la seva compareixença, que de moment s’ha negat a fer, doni explicacions també d’aquesta qüestió”, ha explicat Bosch.

Avui, el president del grup parlamentari d’ICV-EUiA Joan Herrera, també s’ha pronunciat sobre el tema, assegurant que “ens preocupa la complicitat del PP però també el silenci còmplice de C’s”.

Ciutadans demana explicacions a Llanos de Luna per commemorar els combatents espanyols a l’exèrcit nazi.

Matías Alonso, en declaracions als mitjans, titlla de “totalment desafortunada” la participació de la ‘Hermandad de Combatientes de la División Azul’ a l’acte d’aniversari de la Guàrdia Civil.

El secretari general i portaveu de Ciutadans (C’s), Matías Alonso, ha demanat explicacions a la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per haver lliurat un diploma als combatents espanyols a l’exèrcit nazi, tot i que no n’ha demanat la dimissió.

Alonso ha titllat de “totalment desafortunada” la participació de la ‘Hermandad de Combatientes de la División Azul’ a l’acte d’aniversari de la Guàrdia Civil celebrat dissabte passat a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat).

El portaveu de C’s ha afirmat que aquesta germandat “mai hauria d’haver participat en aquest acte d’homenatge a la Guàrdia Civil” ja que “està integrada per nostàlgics del feixisme”, ha remarcat.

Convergencia i Unió reclama la destitució immediata de Llanos de Luna.

 “És la gota que fa vessar el got de la seva lamentable actuació”, constata Turull

El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha demanat la dimissió o la destitució immediata de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per haver homenatjat membres de la ‘División Azul’.

Al seu parer, cal fer-ho “per una qüestió de respecte i consideració a les víctimes de l’holocaust i de la barbàrie nazi”, i també per “exemplaritat de les institucions en un estat democràtic”.

“Són masses les actuacions i declaracions de banalització del nazisme i cal actuar amb contundència i tallar de soca-rel aquestes accions i actituds”, ha dit Turull, que ha opinat que aquesta és la “gota que fa vessar el got de la lamentable actuació de Llanos de Luna”.

Esquerra Republicana presentarà una proposició no de llei al Congrés.

El portaveu republicà al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, ha anunciat que presentarà una proposició no de llei que demanarà del cessament i la petició de disculpes de Llanos de Luna.

A més, la proposició també demanarà la prohibició d’actes en qualsevol espai públic o a càrrec de qualsevol administració que reconegui persones vinculades al nazisme.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here