Representants d’associacions i entitats del Baix Llobregat han mostrat la seva adhesió a la declaració d’alcaldes i alcaldesses en defensa de la integritat territorial de la comarca davant dels projectes de reforma que promouen els governs de la Generalitat i de l’Estat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap] la declaració, es recorda que des de fa dècades els municipis han treballat per la consolidació d’una identitat comarcal amb el suport del Consell Comarcal, que exerceix per llei competències que li delega el Govern.

Entre les entitats que van participar ahir per la tarda en un acte al consell comarcal, hi havia la Cambra de Comerç, PIMEC Baix Llobregat, els sindicats CCOO i UGT, el sindicat Unió de Pagesos, la UPC, el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat o el Consell Esportiu del Baix Llobregat, i els partits polítics PSC, ICV-EUiA i ERC, entre d’altres organitzacions.

Joaquim Balsera (President del Consell Comarcal), Lourdes Borrell (vice-presidenta primera del Consell Comarcal) i Ivan Arcas (vice-president segon del Consell Comarcal) van explicar breument en el nom de la institució i també dels seus respectius partits polítics, perquè el Consell Comarcal havia decidit que com a institució i de manera unitària, calia posicionar-se en defensa de la integritat del Baix Llobregat.

Balsera va explicar que el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses en defensa de la comarca, també va ser signat fa poc per diversos diputats baixllobregatins, i que ara tocava el torn a les entitats, i va recordar com la comarca del Baix Llobregat s’ha anat construint amb el pas dels anys i ha generat un “sentiment de pertinença” que no es pot dissoldre amb un decret o una decisió del Govern sobre l’estructura administrativa d’un territori”.

El president va expressar novament la seva convicció que tota reforma de l’administració que cerqui una major eficàcia és una iniciativa a la que cal donar tot suport. Per Balsera, però, la veu de la comarca s’ha de poder expressar i s’ha d’escoltar des del Govern, i en segon lloc, es pot negociar quina administració s’ha d’encarregar de determinades competències sense que això signifiqui l’eliminació, de cop, de tota una comarca.

Per la seva banda, Arcas va recordar la identitat histórica, cultural, i sobretot social del Baix Llobregat i va reiterar el suport del seu partit ICV-EUiA-EPM al Manifest -cal recordar que ICV del Baix Llobregat ha iniciat una campanya en defensa del territori, sota el lema “#SomBaixLlobregat”-, així com Borrell va reiterar també el suport del PSC al text.

Després de les intervencions institucionals es va obrir un torn de paraules on diverses entitats van poder expresar el séu suport de manera explícita més enllà de la signatura del Manifest. Els diferents representats de les associacions participants van convenir que la realitat de la comarca del Baix Llobregat és una “història construïda per moltes persones en benefici de la cultura i del progrés d’una societat que ara no es pot esborrar”.

Lluís Parés, d’Unió de Pagesos, va destacar l’existència del Parc Agrari i l’aposta del Baix Llobregat per preservar-lo; i va expressar dubtes de que si les decisions sobre el Parc es prenen “des de fora de la comarca”, aquest continui existint i sent una aposta de futur.

Per la seva banda, un dels representants del campus de la UPC a Castelldefels, va explicar la història de perquè es va decidir ubicar el campus a la comarca i del fort recolzament institucional que va rebre la UPC, per part de tots els ajuntaments del Baix Llobregat. Així doncs, va dir, “venim a recolzar al Baix Llobregat tal i com el Baix Llobregat ens va recolzar a nosaltres”.

També el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat va signar el Manifest, i en la seva intervenció la presidenta del Centre, Conxita Sánchez, va explicar que l’entitat que ella representa també ha presentat un Manifest en defensa de la comarca, que segons el seu parer “resulta complementari al del Consell, doncs amplia sobretot la part histórica de la identitat del Baix Llobregat com a comarca”.

A més, diferents empreses que treballen amb projectes liderats per Innobaix, l’agència d’innovació del Consell Comarcal, i entre les que figuren Siemens, Agbar o Bayer, han expressat el seu suport al manteniment de la comarca.

Entitats participants:

Advanced Leisure ServicesAEBALL

Ass. Familiars d’Alzheimer del Baix   Llobregat

Associació Col·lectiu de Cuina Baix   Llobregat. CUBAT

Associació Constructors del Baix Llobregat

Abile Events SL

Avant Group

Catalunya en Miniatura

Centre d’Estudis Comarcals del Baix   Llobregat

CES Baix Llobregat

Citilab

Clúster de Salut Mental de Catalunya

CC.OO Baix Llobregat

Consell Consultiu de la Gent Gran

Consell Esportiu del Baix Llobregat

Consorci de la Colònia Güell

Consorci de Turisme del Baix Llobregat

 

CordibaixEssentia Bcn Events

Fed. Catalana de l’Esplai

Federació de Dones per la Igualtat

Fundació El Brot

Fundació IRIS

Fundació Marianao

Fundació Utopia

Gremi d’Hosteleria de Viladecans

Gremi d’Hostaleria   del Baix Llobregat Centre-Nord

Innobaix

Parc Agrari del Baix Llobregat

PIMEC Baix Llobregat

UGT Baix Llobregat

Unió de Pagesos del Baix Llobregat

UPC

PSC Baix Llobregat

ICV-EUiA Baix Llobregat

ERC Baix Llobregat

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here