Davant l’actual situació de crisi, l’Ajuntament de Viladecans busca noves fórmules i solucions que ajudin a superar els reptes i dificultats que es presenten. Ja fa temps que es treballa per ajudar a l’emprenedoria i les empreses locals, però també perquè mitjanes i grans companyies de fora de la localitat situïn la seva activitat a la ciutat baixllobregatina. La finalitat última del projecte és promoure l’activitat econòmica, que és la que genera llocs de treball i qualitat de vida

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]P[/dropcap]er aconseguir els objectius de reactivació de l’economia local i generació de llocs de treball, és necessari que les institucions -en aquest cas l’Ajuntament de Viladecans-, sumin forces amb les pròpies empreses, alinear-se amb elles i treballar estretament per establir sinergies que afavoreixin l’èxit empresarial.

Amb aquest objectiu, i dins de les possibilitats que té una administració local en matèria d’activitat econòmica, l’Ajuntament viladecanenc està donant un gir a la seva forma de fer per correspondre al màxim amb les necessitats dels negocis que generen activitat econòmica i ocupació.

Per exemple, oferint una relació personalitzada a les empreses que veuen Viladecans com un lloc on establir-se. “A més de donar a conèixer les oportunitats i potencialitats del nostre territori, el nostre objectiu és que les empreses es vegin acompanyades per l’administració per prendre la decisió d’instal·lar-se aquí i dur a terme una implantació fructífera”, explica l’alcalde Carles Ruiz.

Aquest tracte proper, col·laboratiu, és el contrari del que molts empresaris porten anys criticant sobre l’actitud de l’administració en general: la burocràcia, la lentitud, la rigidesa… La crisi ha posat en valor aquest model alternatiu, que, davant les adversitats econòmiques, és més important que mai per fer que les empreses es decantin per una ciutat i hi instal·lin els seus centres de treball.

I, quan això s’aconsegueix, la relació administració-empresa no acaba aquí, doncs l’Ajuntament de Viladecans les convida a desenvolupar una estratègia conjunta d’impuls econòmic i social del municipi. Així, la ciutat ajuda a les empreses i aquestes ajuden a la ciutadania. Un doble èxit.

Aquesta actitud innovadora ha suposat el naixement de ‘Viladecans&Co’, una suma de forces públic-privades per fer bona l’equació que, a més activitat econòmica, menor desocupació.

Viladecans&Co doncs, és un major compromís de l’Ajuntament amb el món empresarial, és una actitud emprenedora de l’administració per deixar enrere les rigideses i atendre a les empreses segons les seves necessitats, és una estratègia alineada perquè la ciutat i les empreses es retroalimentin mútuament; i és un model innovador de col·laboració públicoprivada perquè les persones de Viladecans es beneficiïn d’ella.

L’Ajuntament de Viladecans ha dissenyat en els últims anys noves polítiques per recolzar a la petita i mitja empresa alhora que busca atreure grans companyies a la ciutat. L’objectiu és fer créixer l’actual teixit empresarial de la ciutat baixllobregatina, compost per gairebé 1.500 empreses i 4.000 persones autònomes.

El tracte amb la petita i mitjana empresa: reforçar la relació entre empreses

Des del Centre de Promoció Econòmica i Serveis a les Empreses de Viladecans, a Can Calderon, es duu a terme un assessorament personalitzat per a l’emprenadoria i la creació d’empreses i acompanyament per a la consolidació empresarial (estratègies empresarials i innovació, internacionalització, cooperació, lideratge, formació, recursos humans…).

En els últims temps, l’Ajuntament viladecanenc també està apostant per fórmules dirigides a reforçar la relació entre empreses, per compartir experiències, establir sinergies i aprofitar oportunitats conjuntes. Així, per exemple, s’ha reformulat la jornada anual Innov! i s’ha creat el Viladecans Networking Day perquè les persones autònomes i l’empresariat afermin els seus contactes i relacions de negoci.

A més, l’alcalde visita empreses i comerços, entre ells els que inicien la seva activitat o que tenen projectes nous, amb la finalitat de conèixer les seves necessitats de primera mà i oferir els serveis municipals disponibles.

Per atreure a grans companyies: fibra òptica i tracte personalitzat per a empreses, segell diferencial

Més enllà de la bona ubicació de la ciutat de Viladecans, molt propera a Barcelona, al port i a l’aeroport, o d’altres valors tangibles com la xarxa de fibra òptica municipal d’alta velocitat o l’entorn natural, Viladecans ofereix un segell diferencial perquè les empreses s’hi instal·lin : l’acompanyament que l’administració local els ofereix.

L’Ajuntament posa a la disposició de l’empresa una atenció personalitzada a les seves necessitats: trobar els espais més idonis per a la seva activitat, facilitar els tràmits necessaris, realitzar gestions davant altres administracions, aconseguir ajudes i beneficis fiscals, generar recursos a mesura en Ca Calderon i impulsar mecanismes per consolidar la implantació de l’empresa i dels seus treballadors a la ciutat.

En els últims anys, i molt especialment en els últims mesos, aquest treball s’ha anat materialitzant amb l’arribada d’empreses que donen ocupació a un important nombre de treballadors i amb la decisió d’altres signatures importants d’instal·lar-se en els propers anys a Viladecans. El laboratori de cosmètica mèdica Mesoestetic o la multinacional del sector del gran consum Unilever són dos de les empreses que es van instal·lar en 2012 en el Parc de Negocis.

I en un futur proper arribaran al sector de Ca n’Alemany la multinacional Neinver, que promourà un gran ‘outlet’, i l’empresa de moda Desigual, que hi instal·larà el seu centre logístic mundial. Entre les dues crearan, segons fonts municipals, prop de 2.000 llocs de treball, de forma directa o indirecta, un fet singular en aquesta època de dificultats econòmiques.

Els dirigents de Calbet, Desigual, Goodman, Neinver, Roca i Unilever comparteixen l’esperit de Viladecans&Co i han establit sinergies

D’esquerra a dreta: Guillermo Ravell (Goodman); Eduardo Ceballos (Neinver); Jaume Calbet (Calbet Electrodomèstics); Jaime Aguilera (Unilever); Manel Jadraque (Desigual); l’alcalde Carles Ruiz; Ramón Asensio (Roca) i Sergi Castresana (Desigual)

L’Ajuntament no camina sol en l’objectiu de situar Viladecans com a un pol d’atracció perquè les empreses s’instal·lin al municipi. Els dirigents de sis grans empreses de la ciutat es van trobar a principis d’abril al Parc de Negocis per sumar-se a aquesta tasca i compartir la mateixa visió estratègica.

El govern municipal va impulsar aquesta primera reunió amb un doble objectiu: en primer lloc, que les grans empreses de la ciutat es coneguin i es generi un contacte entre elles i, en segon lloc, per convidar-les a impulsar l’esperit de Viladecans&Co a través de les oportunitats d’aquesta relació públicoprivada.

Les sis companyies, que ja s’han beneficiat d’aquest model de col·laboració, actuen com a ambaixadors de Viladecans per contribuir a que vinguin noves empreses.

Foment del compromís social de les empreses, com a benefici per a la ciutat

A més dels llocs de treball que genera una gran empresa, la seva presència pot tenir altres conseqüències positives al territori a través del que s’anomena responsabilitat social empresarial. Aquest element és essencial en l’esperit de Viladecans&Co, i convida als negocis a contribuir a l’impuls econòmic, social i ambiental del municipi.

EMPRESES AMB COMPROMÍS SOCIAL Viladecans&Co és un compromís. Un compromís mutu en el qual les empreses també tenen un paper cabdal amb la seva contribució social. Un aspecte que tenen present moltes grans companyies, però que també es tira endavant des de la mitjana empresa, com ha demostrat l’empresa local STP, que el 2012 es va fer càrrec del servei municipal de l’Aula Oberta, que ofereix formació en informàtica a persones que tenen pocs coneixements i necessiten desenvolupar-los per a la feina.

Un altre exemple destacat és el de l’empresa Unilever España que, tot just un any després de traslladar la seva seu des de Barcelona a Viladecans, ha guanyat un dels primers Premis Europeus de Responsabilitat Social Empresarial per la seva tasca social a la ciutat.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here