La Ciutat de les Roses,  así se ha reclamado siempre la localidad capital de la comarca del Baix Llobregat, que durante la II República se denominaba Roses del Llobregat. En esta 56ª edición de la Exposición Nacional de Roses, Sant Feliu modifica el trazado original de la Feria para que la Feria Comercial, la exposición y el espacio gastronómico refuercen sus vínculos. ¡Ven a disfrutar de la feria este fin de semana!

Una mica d’història…

L’Exposició de Roses de Sant Feliu neix l’any 1928 i està estretament vinculada a la figura del roserista Pere Dot. La primera mostra té lloc a l’Ateneu on s’exposen 55 de les seves varietats amb la intenció de donar-les a conèixer als habitants de Sant Feliu.

roses stfe 1930L’any 1930 se celebra la primera exposició exclusivament de roses a la seu dels Amics de l’Art i de les Lletres, entitat que, juntament amb l’Escola de Declamació Miguel Rojas, serà la que impulsi la vida cultural local utilitzant les roses, el teatre i la literatura com a mesura per combatre l’autoritarisme i l’anticatalanisme de la dictadura. Aquestes exposicions tenen com a objectiu promoure l’interès i divulgar la rosa com a símbol d’identitat de Catalunya.

A partir de 1932, l’exposició s’institucionalitza i l’Ajuntament de Sant Feliu participa per primera vegada en aquesta mostra després que Pere Dot aconseguís la 2a medalla d’or del Concurs de Bagatelle a París. Durant la Guerra Civil, l’exposició no se celebra i es reprèn el 1949, any en què l’exposició va ser molt important. A partir de 1950, es van introduir concursos entre els aficionats als cultius. La diferència amb els concursos de París, Ginebra, Roma o Madrid, és que a Sant Feliu es presenta una exhibició de flor tallada de les millors varietats de roses que hi ha al mercat, i que han estat obtingudes pels roseristes i aficionats.

El 1957, amb la primera mostra que se celebra al Casino, s’aconsegueix la primera Exposició Nacional. A més, per primera vegada es vinculen a l’exposició activitats culturals. Durant els anys 60 i 70, l’exposició va tenir un caràcter més oficial i augmenta també la difusió als mitjans de comunicació. Cada any es presenten al voltant de quinze novetats, com la rosa “Si”, la més petita del món, i la “Princesa Sofia”, creades per Pere Dot, o la rosa “Tristesa”, de la família Camprubí.

Entre 1978 i 1979 es produeix un altre parèntesi i es deixen de fer exposicions, degut principalment al fet que els roseristes Dot i Torreblanca se’n van de la ciutat a causa del creixement urbanístic i a la situació de conflictivitat laboral, social i política pròpia de la transició democràtica. Precisament amb l’arribada de la democràcia es reprenen les exposicions, però es realitzen amb un caràcter més popular. Juntament amb la mostra, a partir de 1980, s’organitza la Fira Industrial i Comercial.

La 56ª edició de l’Exposició Nacional de Roses

exporosespetitaL’Exposició Nacional de Roses és un dels actes culturals més importants de l’any i un dels esdeveniments més emblemàtics de la ciutat. La mostra s’instal·la al Palau Falguera, on es poden veure i olorar més de 10.000 roses (entre roses d’hivernacle, roses de jardí i rosers en flor) de més de 150 varietats diferents. Com ja és habitual, hi ha roses procedents de diferents punts de Catalunya, Espanya, Europa i de la resta del món.

Amb un espai total de 15.000 m2, la mostra té diversos espais repartits entre les estances interiors, les terrasses i els jardins del Palau. Amb aquesta distribució, a més d’unir dos dels símbols més representatius de Sant Feliu de Llobregat, es busca obrir el Palau Falguera als ciutadans i ciutadanes, que al mateix temps que visiten l’Exposició també poden gaudir de la bellesa arquitectònica de l’antiga residència del marquès de Castellbell.

– Rosa Sant Feliu: Creada l’any 1999 per Horticultura Dot, es caracteritza pel seu color rosa pàl·lid, per la seva fragància suau, per les seves fulles de 5 folíols de color verd suau i per tenir una tija robusta.

– Rosa Mil·lenari de Sant Feliu: Creada l’any 2003 per Roses Noves Ferrer, es caracteritza pel seu color vermell sang amb una textura com el vellut, per les seves fulles de 7 folíols ovalats de color verd fosc i per tenir una tija robusta.

Enguany la 35a Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat amplia el recinte per reforçar el vincle amb les roses

La 35a Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat presenta diverses novetats enguany, entre les quals destaca l’ampliació del recinte firal que, per primera vegada, s’estén fins a la carretera Laureà Miró, un dels principal eixos comercials del municipi. Així, la Fira guanya terreny i aconsegueix apropar-se més a l’Exposició Nacional de Roses, vinculant més tots dos esdeveniments.

partcomerçroses

En l’edició de 2014 de la Fira hi seran presents més de 150 expositors, al voltant del 50% dels quals són comerços i entitats locals. Un any més, hi seran presents tots els sectors i activitats econòmiques i comercials: serveis a la persona i la llar, alimentació, entitats, associacions, art i artesania, etc.

La distribució dels espais de la Fira és la següent:

– Els comerços i serveis locals ocuparan el nou espai del recinte firal ubicat en el tram del carrer de Laureà Miró comprès entre els carrers Josep M. de Molina i Creus/Batista. Els visitants se sorprendran especialment a la zona el divendres a la nit, quan hi ha previstes diverses accions de dinamització.

– El comerç local també serà el protagonista a la plaça de la Vila, de la mà d’una innovadora proposta anomenada “Canvi de look by Sant Feliu”. Sota aquest nom es presenta una experiència de compra única on tothom podrà tocar i provar productes i serveis com ara roba, sabates, complements o perruqueria, amb l’assessorament de professionals de cada sector.

– El passeig Bertrand es destina a l’alimentació i degustació de productes. L’espai El Tast. Mostra de vins, caves i gastronomia s’instal·la un any més a l’aparcament Casal de la Gent Gran, on es podrà menjar i beure, tot gaudint d’actuacions musicals en directe.

– El carrer Vidal i Ribas esdevindrà l’espai on s’ubicaran les entitats locals, mentre que la plaça de l’Estació acollirà les colles de la ciutat.

– El passeig Nadal es transformarà en un nou espai dedicat a l’artesania i a l’art on es podran trobar tota mena de productes fets a mà o tradicionals. A més, s’hi instal·larà un espai verd dedicat a productes ecològics, horts urbans i energies alternatives.

– En el carrer Constitució hi haurà les parades dels encants, amb una gran varietat de productes de roba, complements, bijuteria o joguines, entre altres.

– El sector de l’automoció tindrà espai propi al carrer Pi i Margall.

Homenatge al comerç

Aquest serà el cinquè any en que es retrà homenatge a un comerç tradicional del municipi en el marc de la Fira Comercial i Industrial.

D’altra banda, amb l’objectiu de promoure l’activitat comercial durant les Festes, el diumenge 11 de maig, els comerços locals poden estar oberts.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here