El grup municipal d’ICV ha presentat un recurs contenciós administratiu per denunciar l’incompliment de les condicions que van portar a externalitzar el servei d’aigües a Martorell i per aconseguir remunicipalitzar-ne la gestió. Així ho va fer saber aquest dimarts en roda de premsa el portaveu d’ICV a Martorell, José Simón, acompanyat del diputat al Parlament, Jaume Bosch, i el coordinador local d’ICV, Xavier Gómez

ICV ha presentat un recurs al jutjat contenciós administratiu de Barcelona contra la desestimació del recurs de reposició a l’acord del Ple de Martorell de juny de 2014, pel qual es va ampliar fins a l’any 2029 el termini perquè Sorea, empresa concessionària de l’abastament d’aigua a la localitat baixllobregatina, faci les inversions previstes al contracte de gestió.

El portaveu d’ICV a Martorell, José Simón, va explicar que “Sorea gestiona el servei per guanyar diners però no fa les despeses que estaven contractades”, per això, ICV vol esgotar tots els recursos, inclosa la via judicial, “perquè el govern municipal faci complir les condicions contractades i vetlli pels interessos municipals”, va dir.

Aquests incompliments, segons Simón, són l’augment desproporcionat del preu de l’aigua, que va xifrar en un 200% al tram municipal, i la manca de realització de le obres de millora de la qualitat de l’aigua per valor de 9 milions d’euros que Sorea hauria d’haver acabat l’1 de juliol de 2014.

Fins ara, sembla que  l’Ajuntament no vetlla pels interessos de Martorell sinó per els d’una empresa privada, va sentenciar Simón.

Les actuacions de millora havíen de consistir en construir una planta de tractament de ferro i manganès, que s’ampliaria als tractaments de clorurs i osmosi inversa, un nou dipòsit de 5.000 metres quadrats a la cota 150 del Pou del Merli, una planta de recloració a la zona del Congost -les obres de la qual ja han començat i que segons informa el consistori, estan previstes de finalitzar aquesta setmana mateix-, i un dipòsit d’aigua al polígon de la Torre. L’empresa també es comprometia a millorar la xarxa de subministrament, i l’Ajuntament assegurava també, que la qualitat i el gust de l’aigua millorarien substancialment, sense que això suposés una despesa per a les butxaques de la ciutadania martorellenca.

Per això, els ecosocialistes han decidit denunciar aquests incompliments, sobretot tenint en compte, que l’Ajuntament de Martorell va ampliar el termini a l’empresa fins a 2029 durant el ple del passat més de juny. Durant aquell Ple, el regidor d’Hisenda i Règim Interior, Josep Casasayas (CiU), va argumentar que “obligar l’empresa a fer aquestes inversions, que no són encara necessàries, encariria el preu de l’aigua” i va defensar-se de l’acusació de l’encariment de l’aigua dient que “aquest increment només afecta el 28% de ciutadans de Martorell que consumeixen molta aigua, per sobre dels 30 metres cúbics al mes, però al 72% no els ha afectat”.

ICV Martorell va rebre el suport aqust dimarts del diputat d’ICV-EUiA, Jaume Bosch que va assenyalar a la roda de prensa que “aquesat adjudicació per unes obres que no s’han fet, a qui perjudica és en primera instància a la ciutadania de Martorell” i va assenyalar que fins i tot en segon terme “l’exigència de terminis i inversions determinades van poder deixar fora de la concessió d’altres empreses, que ara es poden sentir estafades”.

Bosch va defensar el valor d'”allò públic” i va criticar que “CiU entén l’aigua no com un bé públic sinó com quelcom fácil de privatitzar per obtenir-ne beneficis”, momento en el que va citar l’exemple d’ATLL, que ell està vivint en primera persona des del Parlament,. El diputat ecosocialista també va acusar a CiU de “manca de credivilitat”, ja que “els poders públics han de cumplir les promeses que fan” i es va preguntar que “com pot ser que l’Ajuntament de Martorell incompleixi ell mateix les condicions que afavorien la ciutat?”.

Finalment, el diputat d’ICV-EUiA va voler mostrar el suport del partit i de tot el seu grup parlamentari i va finalitzar la seva intervenció valorant durament la manca de transparència del consistori martorellenc, del que va dir “que no és la primera vegada que demostra la seva manca de transparencia amb la oposición, a l’hora de facilitar dades i informacions sol·licitades”.

I què s’ha d’esperar en els propers mesos? Doncs en les properes setmanes es farà pública la decisió sobre l’acceptació a tràmit, o no, del contenciós administratiu. En el cas que aquest sigui acceptat, s’obrirà un període de proves en el que ICV haurà de presentar els seus argument.

No obstant, el coordinador local d’ICV, Xavi Gómez, va recordar als periodistes que en “aquest país la justícia és cara i lenta”, i per tant que un cop superada aquesta fase, la resolución definitiva podía trigar fins i tot anys. Si finalment el contenciós fos favorable a la causa d’ICV, s’obriria aleshores una via per poder recuperar els serveis que están en mans privades, i fins i tot demanar una “indemnització” per els perjudicis causats a Martorell per aquesta situació.

Gómez, també va voler posar en valor que el proper mes de maig hi ha eleccions municipals, “una possiblitat propera de revertir aquesta situació”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here