El president de Súmate, Eduardo Reyes, va anunciar al juliol la seva intenció de deixar el càrrec al presentar-se a les eleccions, però ara vol compatibilitzar el seu escó com a diputat de Junts pel Sí amb la presidència de l’entitat. Aquesta decisió no va ser compartida per diversos dirigent territorials, fet que va comportar la dimissió, entre d’altres, de la coordinadora del Baix Llobregat, Nerea Martí. Ara, la nova dirigent baixllobregatina de Súmate, Montse Sánchez, signa amb la resta de dirigent territorials, un comunicat de suport a la direcció nacional de Súmate i a la decisió de Reyes de continuar al capdavant de l’entitat

Després del suport de Súmate a la llista de Junts pel Sí de cara a les eleccions del 27S i de la presència del seu president com a candidat número 6 de la llista, Reyes va participar en la primera reunió del grup parlamentari de Junts pel Sí a la Cambra catalana i va defensar que no hi ha cap incompatibilitat entre el seu futur treball com a diputat i la presidència de Súmate

No obstant, un col·lectiu de membres de Súmate van expressar en una reunió a finals de setembre, el seu descontentament amb la decisió del president de compatibilitzar el càrrec de diputat i de president de l’entitat, i van recordar que en un comunicat del mes de juliol s’assegurava que la intenció del president era la de posar el càrrec a disposició de l’entitat a causa de la incompatibilitat de liderar una associació no vinculada a cap partit, i ser diputat de Junts pel Sí.

Reyes, però, es va mantenir ferm en la decisió de continuar al capdavant de Súmate i de no renunciar al seu escó malgrat les crítiques, fet que va provocar que el coordinador del Barcelonès, la coordinadora del Baix Llobregat (Nerea Martí), dos responsables d’administració de Súmate i diversos membres de l’entitat presentéssin la seva dimissió, al·legant que la presència del president de Súmate dins un grup parlamentari restaria transversalitat i inependència a l’entitat i posant com a exemple a Carme Forcadell i Muriel Casals, que es van desvincular del seu lideratge a l’ANC i Òmnium per integrar-se a la llista Junts pel Sí.

Però les crítiques no acaben aquí. En declaracions a el Periódico, la fins aleshores líder baixllobregatina de l’entitat, Nerea Martí, demanava també una reflexió a Súmate, que va més enllà de qui n’ostentarà la presidència: “Hem de preguntar-nos per què no s’ha aconseguit el 50% dels vots i fer autocrítica d’on hem treballat i com; si no, ens quedarem enquistats”.

Per rebaixar tota aquesta tensió, els coordinadors i coordinadores territorials de Súmate, han signat un comunicat de suport a la direcció nacional de l’entitat i a Eduardo Reyes. Entre els sota signants del comunicat, hi trobem els noms de les persones que han substuit els membres de la direcció que van dimitir. El relleu de Nerea Martínez al Baix Llobregat l’ha agafat Montse Sánchez.

Aquí reproduim el comunicat íntegre:

Las coordinaciones territoriales de la Asociación Súmate quieren manifestar su total apoyo a la dirección de la entidad y a la misma a raíz de unas informaciones que ponen en duda la unidad y la dirección de esta. El nuevo contexto político no será excusa para intentar dividir una entidad de carácter plural que siempre ha respetado todas las posturas manifestadas en la calle y en las asambleas locales. En este sentido, las territoriales se muestran sorprendidas por la atención mediática que han suscitado sus reuniones dado que no es ningún secreto que la disparidad de ideas es siempre una suma para este proyecto que, como su propio nombre indica, quiere hacer crecer la asociación a través de la disparidad de ideas. Súmate no es nada diferente de lo que ha sido durante estos dos años de vida, una entidad plural donde el debate esta más vivo que nunca en un contexto político apasionante a la par que ilusionante. La realidad dialogante contrasta con las escenas que se nos quieren atribuir y con unos hechos que merecen ser verificados de acuerdo con los criterios periodísticos, puesto que Eduardo Reyes preguntó a los asistentes sobre la idoneidad de mantener o no su cargo y los coordinadores apostaron por su continuidad.

Tras haber logrado la victoria del independentismo el pasado 27 de septiembre, las territoriales consideran que no es momento para atender a ningún tipo de información que intente fraccionar a un equipo de trabajo que siempre ha demostrado su dedicación e implicación para hacer llegar a todos los castellanohablantes los beneficios de un país nuevo que dé respuesta a las necesidades sociales de nuestros conciudadanos. Es momento de seguir trabajando para ampliar nuestra masa social y afrontar con más ilusión que nunca esta nueva etapa que concretará su camino en la próxima asamblea general del mes de noviembre.

Miércoles, 21 de octubre 2015
Firman este comunicado los coordinadores territoriales:

Joan Batlle Pie ( Barcelona)

Manel Bueno ( Vallès Oriental)

Marc Santin ( Vallès Occiental)

Edgar Alvarez (Maresme)

Ana Hinojosa ( La Selva)

Begoña Amado ( L’Anoia)

Mara Martínez ( Tarragona-Reus)

Montse Sanchez ( Baix Llobregat)

Llorenç López ( Lleida)

Xavier Ludevid ( Girona)

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here