L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha exigit al Departament d’Ensenyament que reconsideri els plans de suprimir dues línies de P3 en centres educatius del municipi i mantingui l’oferta escolar a Martorell per al curs que ve. Així mateix, el Govern municipal de Castelldefels amb Candela López al capdavant, demana a la Generalitat que reconsideri la seva intenció de tancar un grup de P3 a la ciutat, i aposti per la reducció d’alumnes per grup “per millorar la qualitat educativa”. Exemples com aquests en trobem diversos escampats per tota la geografia del Baix Llobregat. Ahir, però, es va fer públic que finalment Sant Feliu de Llobregat no perdrà cap línia de P3, malgrat la previsió inicial. Per la seva banda, Olesa de Montserrat ha aconseguit que el departament d’Ensenyament es plantegi tancar només un grup de P3 el proper curs a Olesa

Castelldefels

L’Ajuntament de Castelldefels ha expressat el seu desacord a la possibilitat, anunciada pel departament d’Ensenyament de la Generalitat, de tancar un grup de P3 a la ciutat. El Govern municipal considera que la reducció demogràfica que al·lega la Generalitat per prendre aquesta decisió és una bona oportunitat per reduir la ràtio (el nombre d’alumnes) per grup, tal i com sostè la moció aprovada pel ple municipal el passat mes de gener.

L’alcaldessa de Castelldefels, Candela López Tagliafico, ha manifestat que “el govern municipal sempre ha estat al costat de la comunitat educativa de les escoles de Castelldefels.

Portem mesos negociant la configuració del mapa escolar pel pròxim curs i la nostra postura sempre ha estat inequívoca”. L’alcaldessa ha afegit que “creiem que la solució a la ciutat no passa, en cap cas, pel tancament de línies de P3. Així ho hem defensat davant el Departament d’Ensenyament i mantindrem aquest posicionament fins el final. Esperem que la Generalitat rectifiqui”.

En les diverses reunions mantingudes amb el departament d’Ensenyament, l’Ajuntament va apostar per situar en 22 o 23 el nombre d’alumnes per grup. D’aquesta manera, es podien repartir els infants entre totes les escoles sense recòrrer al tancament de cap línia de P3. La regidora d’Educació, Pau i Solidaritat, Ivana Travesí, assenyala que “era un bon moment per reflexionar sobre aquesta qüestió i aprofitar per millorar la qualitat educativa”.

La Generalitat, però, va desestimar aquesta proposta i en el decret de preinscripció escolar per al pròxim curs ha situat en 25 el nombre d’alumnes per grup. La decisió de la Generalitat podria portar com a conseqüencia el possible tancament d’una línia a l’escola Margalló.

A més, l’Ajuntament argumenta que el pròxim any està previst que torni a crèixer la població escolar, de manera que no sembla oportú, per prudència i responsabilitat, tancar ara un grup. En aquest sentit, Travesí asegura que “tancar i obrir grups desestabilitza les escoles”.

El Govern municipal també demana a la Generalitat que compleixi la resolució aprovada el dia 5 d’abril a la Comissió d’Ensenyament al Parlament de Catalunya, que es mostrava contrària al tancament de línies de P3 al Baix Llobregat i a favor d’una millor qualitat educativa.

Martorell

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha exigit al Departament d’Ensenyament que reconsideri els plans de suprimir dues línies de P3 en centres educatius del municipi i mantingui l’oferta escolar a Martorell per al curs que ve. L’alcalde ha manifestat la seva disconformitat amb la planificació del Departament i la decisió de suprimir línies de P3 a les escoles José Echegaray i Vicente Aleixandre.

En aquest sentit, en una carta dirigida a la Consellera i els responsables d’Ensenyament al Baix Llobregat, l’alcalde Fonollosa ha demanat la revisió urgent de la planificació escolar, que el Departament rectifiqui aquesta decisió i es busqui, mitjançant el diàleg entre administracions i amb la comunitat educativa, una solució de consens que eviti conflictes innecessaris.

Fonollosa ha insistit en què s’ha de mantenir aquestes línies, així com els llocs de treball docents i la dotació pressupostària dels centres educatius de Martorell per tal de garantir una educació de qualitat amb una escola pública que sigui una eina de cohesió social i de progrés.

Per últim, l’alcalde de Martorell ha recordat que en la sessió del passat 15 de febrer, el Ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat una moció que rebutjava la supressió de línies de P3 al municipi i que comptava amb el suport explícit de la comunitat educativa.

Olesa de Montserrat

El compromís de tancar un grup (i no dos com preveia la Generalitat) és de moment verbal, ja que cal la ratificació final que ha de fer la Inspecció General del departament d’Ensenyament. El tancament afectaria l’escola que ha rebut menys sol·licituds en el període de preinscripció.

L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, ha anunciat que, després d’una “dura” reunió amb l’inspector del departament d’ensenyament del Baix Llobregat, finalment s’ha aconseguit un principi de compromís que salvaria un dels dos grups de P3 que la Generalitat volia eliminar el proper curs a Olesa. Malgrat que inicialment la postura del departament era la de mantenir la seva voluntat de tancar dos grups de P3, finalment els arguments donats per l’ajuntament han donat els seus fruïts i sembla que finalment només es tancarà una línia al centre que ha rebut menys sol·licituds, que és l’escola Montserrat. Ara bé, el compromís només és verbal, i resta pendent del vistiplau final d’inspecció general del departament d’Ensenyament.

Pel que fa a la línia que sí es perd, Puimedon ha assegurat que era indefensable mantenir-la donats els resultats de la preinscripció. Per tant, l’aula es suprimirà en el centre amb menys sol·licituds de preinscripció, és a dir, l’escola Montserrat. No s’ha plantejat, per tant, com demanava la Plataforma Olesa es Mou, que la supressió es faci, si és inevitable, en un centre concertat, ja que “s’ha partit del que han demanat les famílies”, segons ha destacat Pilar Puimedon. Un altre debat, ha dit, és el plantejament que té el departament d’Ensenyament de la Generalitat entre l’escola pública i la concertada.

Segons Puimedon, de cara a l’any vinent es vol fer una anàlisi conjunta de tots els centres que permeti compensar algunes situacions que potser fan que les famílies escullin alguns centres per davant d’altres, quan totes les escoles públiques d’Olesa, ha remarcat, “tenen un gran nivell”.

Sant Feliu

L’escola Miquel Martí i Pol tindrà les dues línies de P3, per tant Sant Feliu mantindrà tots els grups de P3 de cara al pròxim curs 2016-2017. Així ho va comunicar ahir al matí el Departament d’Ensenyament de la Generalitat.

El passat dilluns 18 d’abril l’equip de govern va tenir una reunió amb els Serveis Territorials d’Ensenyament on va reiterar la petició formal al Departament perquè reconsiderés la negativa a reobrir la segona línia de l’escola Miquel Martí i Pol i planifiqui una reducció de ràtios a les aules de la ciutat, donant compliment a les propostes de resolució aprovades al Parlament de Catalunya en relació a la defensa de l’escola pública i la no reducció de línies de P3 a la ciutat, al conjunt de la comarca i al conjunt del país.

L’equip de govern des de l’inici de la campanya d’escolarització ha mantingut la seva oposició rotunda a la reducció de l’oferta educativa a la ciutat però, tot i així, la Generalitat va anunciar la seva intenció d’eliminar una línia de P3 a l’escola Miquel Martí i Pol.

Després de moltes reunions amb el Departament d’Ensenyament, de peticions al Parlament de Catalunya perquè donés suport a la ciutat i a la defensa de l’escola pública, de mobilitzacions ciutadanes a través de les associació de mares i pares i la Plataforma Sant Feliu es Mou, s’ha aconseguit que Sant Feliu mantingui l’oferta educativa per al curs vinent.

L’Ajuntament, com a administració corresponsable de la qualitat de l’educació pública del municipi, ha fet un comunicat celebrant aquesta decisió del Departament d’Ensenyament.

L’equip de govern i el conjunt del consistori reiteren la defensa “d’una escola pública de qualitat” i el compromís de l’Ajuntament de continuar sent al costat dels pares i mares, les associacions de pares i mares, el conjunt de la comunitat educativa i les escoles en les seves reivindicacions i de no aturar-se en la defensa de l’escola pública i els valors que promou.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here