Castelldefels va inaugurar aquest dijous el nou Espai Montserrat Roig, un centre que neix amb l’objectiu de centralitzar els serveis que ofereix el municipi a les dones i a la comunitat LGTBI, i que es troba al carrer Església 117, al Centre Cívic Canyars-Poble Vell

L’Ajuntament de Castelldefels va inaugurar dijous l’Espai Montserrat Roig, el mateix dia que es commemoraven els 25 anys de la mort de la de l’escriptora i activista catalana Montserrat Roig (1946-1991).

Aquest nou espai acollirà el CIRD (Centre d’Informació i Recursos per a les Dones) i el SIAD (Servei d’Atenció a les Dones), i és una «aposta clara de l’equip de govern municipal per fer polítiques d’igualtat, polítiques d’atenció a les dones i al col·lectiu LGTBI» , segons ha declarat l’alcaldessa de Castelldefels.

Candela López també va afirmar que «és il·lusionant veure que aquest espai és per fi una realitat. Malauradament els caso de violència masclista que van patir als inicis del nostre mandat es van reflexionar sobre la necessitat de establir un circuit contra la violència de gènere i aquest centre centralitza totes les polítiques de igualtat vers les dones a Castelldefels».

Inaugurat el 10 de novembre

L’acte d’inauguració va comptar amb la assistència de la germana de Montserrat Roig, Maria Rosa Roig i el nebot de l’escriptora i resident a Castelldefels, Daniel Giménez, i el regidor de Salut Consum, Igualtat i Immigració, Alejandro Company, que ha afirmat que el nou centre «és un espai per assessorar, defensar i protegir a la dona. Però també és l’epicentre de la lluita, la promoció i la protecció dels drets d’igualtat d’oportunitats de les dones i persones LGTBI. Lluitar per eradicar el masclisme i la societat patriarcal en la qual ja no volem viure. Estem molt orgullosos de poder per fi disposar d’un espai de referència per les dones de la nostra ciutat».

Altres convidats destacats relacionats amb el món de les polítiques d’Igualtat i els drets de les Dones que van ser-hi presents durant la inauguració de l’Espai Montserrat Roig van ser la jutgessa al Jutjat de Violència sobre la Dona número 1 de Gavà, Ana Pérez Carrillo; el president de l’Observatori contra l’homofòbia (OCH), Eugeni Rodríguez; la tinenta d’alcalde d’Igualtat i Drets Socials de Sant Boi de Llobregat, Laura Solís; la consellera del Baix Llobregat del CCBLL, Vicky Castellanos; i la coordinadora àrea d’Igualtat de Gènere i Polítiques Socials del CCBLL, Mª Amor Rodríguez.

La magistrada titular del jutjat de Violència sobre la Mujer núm.2 de Barcelona, Francisca Verdejo, també va assistir a la inauguració. Aquesta magistrada serà una de les la protagonistes de les XIV Jornades del Dia Internacional per l’eradicació de la violència envers de les dones que s’estan celebrant a Castelldefels fins el 3 de desembre amb la conferència “El sistema judicial i la violència masclista”. Així com a diversos col·lectius envers les dones de tot el Baix Llobregat.

Compromís amb el feminisme i la llibertat

L’alcaldessa també ha destacat que «el nom escollit i el dia d’inauguració pel nou centre no és una casualitat, sinó que es tracta de recollir el llegat que ens va deixar la escriptora i periodista». Montserrat Roig, escriptora iperiodista catalana, va escriure novel·les, contes, reportatges i articles periodístics pels quals va rebre diversos premis. Va militar en diverses organitzacions entre elles el PSUC, i es va comprometre en la lluita contra el franquisme, i pel feminisme, el catalanisme i en la defensa dels drets de la dona.
López ha declarat que «un dels elements que caracteritzen a l’equip de govern municipal és la recuperació de la memòria històrica com abans ja es va fer amb el nom de la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado i la Sala Margarida Xirgu i ara amb l’Espai Montserrat Roig».

L’acte de inauguració de l’Espai Montserrat Roig es va tancar amb la petició de l’alcaldessa de Castelldefels als veïns i les veïnes de la ciutat que «omplin aquest nou espai, que el facin seu, perquè això es el que realment lo donarà sentit a aquesta realitat per la qual em apostat d’una manera tan clara».
Fins al 30 de novembre es podrà visitar a l’Espai Montserrat Roig (carrer Església 117, al Centre Cívic Canyars-Poble Vell) una exposició de fotografies cedides per Pilar Aymerich envers la figura i l’ obra literària la periodista i escriptora catalana.

Serveis que ofereix el centre

L’Espai Montserrat Roig acull diferents serveis adreçats a les dones, serveis d’atenció psicològica i assessoria jurídica, propostes d’informació i recursos, i desenvoluparà accions relacionades amb el suport a les diverses identitats sexuals.

  • Centre d’Informació i Recursos per a dones (CIRD): Punt d’informació, atenció individualitzada, documentació i biblioteca especialitzada, organització de jornades…
  • Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD): Ofereix —amb cita prèvia— assessoria jurídica (els dilluns a la tarda i els dijous al matí), i suport psicològic (els dilluns i els divendres al matí; els dimarts i els dijous a la tarda).
  • Tràmits i serveis: Suport a la tramitació de subvencions a entitats per a projectes d’igualtat dones-homes, programa d’educació en igualtat per als centres educatius , inscripció a jornades i activitats organitzades per l’Àrea municipal de Polítiques d’Igualtat…
  • Informació i atenció personalitzada LGTBI

 

Font: Ajuntament de Castelldefels (elCastell)

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here