Queden tres setmanes per les eleccions autonòmiques amb l’ambient més enrarit de les últimes dècades. La polarització entre el denominat sector constitucionalista i el sobiranista pren distància. I, en mig del verger, una federació d’esquerres i sectors socials del Baix Llobregat aconsegueix fer un clam unitari per la convivència i el respecte de les institucions catalanes. Un escrit que engloba, entre d’altres, ERC i PSC.

Aquesta és la proposta presentada pel Fòrum Social del Baix Llobregat (FSBLL) en un document que demana cohesió social en un context polític i social “difícil”. A més, el text aprofita per recalcar l’error que suposa la judicialització dels afers polítics i proposa un gran acord per defensar l’autogovern, la denuncia de les intoleràncies i la recerca de consensos majoritaris dins la comarca.

Basant-nos en aquestes dades, la noticia podria passar per un més dels fins ara estèrils manifestos en reclam d’entesa i aturada de la intervenció sobre les òrgans de govern autonòmic. Però el noticiable és que el pacte arreplega a sectors tant allunyats actualment com són el Partit dels Socialistes i el d’Esquerra Republicana del Baix Llobregat. El Fòrum també reuneix a Iniciativa i a Esquerra Unida en l’àmbit polític. I, en el social, a Comissions Obreres (CCOO), l’UGT, la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC) i la Federació Comarcal d’Associacions Veïnals del Baix Llobregat (FAVBLL).

Segons l’escrit, la portaveu del Fòrum i presidenta del FAVBLL, Pura Velarde, creu que la negociació ha de buscar el “reconeixement de la pluralitat i la diversitat existent a Catalunya i al Baix Llobregat”. De fet, és un argument que segueix la línia històrica de Velarde, ferm defensora de la pluralitat i el dret a decidir, sent també portaveu de la Taula pel Referèndum al Baix Llobregat.

Així, el remarcable és l’entesa entre dos dels grans partits a nivell català com són Esquerra i el PSC, que, especialment al Baix Llobregat, han distanciat posicions els darrers mesos. Les últimes manifestacions del fenomen han estat les sortides d’ERC tant del pacte de govern per Corbera com el del Consell Comarcal. Unes decisions que s’emparen en la impossibilitat de compartir polítiques amb qui és còmplice de l’aplicació de l’article 155, és a dir, el PSC-PSOE.

Dies després

Acord fràgil. Si dijous es redactava l’acord, diumenge mostrava esquerdes. Va ser quan, tot citant el document del Fòrum, Gerard Fernández, secretari d’organització d’ERC comarcal, vinculava un regidor del PSC de Vallirana amb la manifestació que va acabar en agressions al mateix poble i li recordava el contingut de l’escrit signat dies abans amb la federació d’esquerres comarcals.

Jordi Albert, President d’Esquerra Republicana al Baix Llobregat, en declaracions a ElBaix.cat, assegura que els “molesta veure companys de viatge manifestant-se al costat de l’extrema dreta”, però que tampoc cal “fer un gra massa”. El document del Fòrum, en paraules d’Albert, és molt “light” però sí que mostra una ambició conjunta, la de clamar per “la millora social” i fer un “front comú en la reivindicació de la comarca” com escenari de convivència.

Per acabar, puntualitzem que: tot i que el President del Partit Socialista al Baix Llobregat no ha respost a la demanda d’entrevista per aquest article, des d’ERC asseguren que el PSC nega la seva presència a la mobilització a Vallirana.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here