Goldman Sachs ha pres el control de l’edifici de 150 habitatges de l’Avinguda Barcelona 113, a Sant Joan Despí. Aquell on es vol apujar el preu dels lloguers entre el 40% i el 100% sobre el valor actual. Aquell on les famílies s’han organitzat per dir “no” a una expulsió forçosa de la seva ciutat, reconeixent que ha d’haver “un increment del preu, però no un abús”.

Si la setmana passada recollíem el cas de l’increment desmesurat que els nous propietaris d’un bloc santjoanenc volien aplicar als seus veïns, avui podem confirmar la relació entre aquest edifici del Baix Llobregat i el banc d’inversió gegantí Goldman Sachs. El grup financer, més enllà de ser un dels màxims responsables de la crisi, és ara un ferm apostador pels béns immobles de grans dimensions a Espanya.

Tant és així que, a través de la compra de la seva hipoteca, un entramat de societats vinculades a l’immens grup bancari ha pres protagonisme a Sant Joan Despí. Gràcies a l’accés del registre de propietat d’un dels habitatges als que ha tingut accés elBaix.cat, hem confirmat la propietat hipotecària de l’edifici, en mans de Pyrenees Acquisitions LTD.

I ara, per entendre la relació, cal anar a pams. Revisant els documents societaris d’aquesta empresa britànica es pot veure que consta un únic accionista anomenat ELQ Investors II. Aquesta nova societat és, tal i com citen els seus comptes anuals, una subsidiària del grup d’inversió Goldman Sachs. És a dir, els veïns baixllobregatins associats contra una pujada salvatge del seu contracte de lloguer estan plantant cara a una multinacional financera.

Per a més detalls, la comunicació entre Pyreenes Acquisitions, com a empresa propietària, i els actuals inquilins es porta a terme a través d’una administradora de finques: Medasil Desarrollos SL. Un representant d’aquesta gestora es va reunir divendres passat amb els portaveus de les diferents escales de l’edifici per confirmar la voluntat d’increment dràstic sobre els contractes signats al 2013, que finalitzen al llarg d’aquest any.

Els llogaters, per la seva banda, van mostrar “unió en les demandes” i “disconformitat amb el model plantejat pels nous propietaris”. Segons l’organitzador veïnal Julio Jiménez, la contraproposta comunitària ha estat la d’acceptar un augment escalat durant els propers 3 anys fins arribar al 20% sobre el preu actual. Jiménez explica que la fòrmula plantejada implicaria una pujada d’un 10% un any, una altra d’un 5% i un altra del 5% restant, sent irrellevant l’ordre dels factors.

Encara resten a l’espera d’una nova trucada de l’interlocutor de la gestoria, que ha traspassat la intenció veïnal a l’empresa propietària, i que s’ha compromés a tornar-se a reunir amb els llogaters tan bon punt rebi resposta. De moment, però, resten a l’espera.

La història propietària

Per arribar a entendre l’estat actual de la propietat cal remuntar-se al 2009, quan l’empresa anomenada Avinguda Barcelona 111 SL es va fer amb el control del conjunt de l’edifici. El nom de la societat anava a joc amb l’adreça inicial, tot i que finalment la numeració de l’edifici es va canviar per 113. Quatre anys més tard, i amb l’explosió de la bombolla immobiliària i la frustració de no poder vendre els habitatges, es va promocionar el lloguer a preus que oscil·laven entre els 400 i els 1.000 euros, segons un comunicat veïnal i es van fer contractes a cinc anys vista.

El control de les hipoteques, en un primer moment en mans de la Caixa d’Estalvis del Penedès, va acabar a mans de la Sareb (Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària). I aquesta, a finals de 2016, va decidir desempellegar-se dels actius del bloc de pisos de Sant Joan Despí atorgant-li el control a Pyrenees Acquisitions LTD.

El més curiós és que els veïns no havien estat avisats de cap canvi respecte la propietat ni la gestió immobiliària i ara, revisant les personalitats d’aquestes noves societats, s’aprecia una clamorosa relació entre les dues empreses. Per exemple, Ana Estrada, la directora de Pyrenees, és, a la vegada, la presidenta dels dos ens apoderats de Medasil Desarrollos: Picton Investments i Promociones Llanero. Així que, en el fons, la llunyania entre la gestora immobiliària i la propietària és molt curta.

1 COMENTARI

  1. […] Ahir a l’assemblea oberta del Centre Cívic Les Planes, a Sant Joan Despí, es va viure una situació excepcional. Veïns afectats per un augment desmesurat del lloguer, partits polítics municipals al complet i plataformes de defensa dels drets a l’habitatge, tots, plantejant un mateix missatge: unitat. Especialment en les reivindicacions inicials d’aquesta comunitat de prop de 140 famílies que està sent amenaçada amb patir una pujada sobre el seu lloguer d’entre el 40% i el 100%. […]

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here