David Cobo |

Esplugues ha despertat amb escorcolls de la Guàrdia Civil amb un dispositiu anti-terrorista i s’ha anat a dormir amb els carrers plens a vessar demanant l’aturada de l’ofensiva policial contra els CDR. Des de les vuit del vespre, l’ajuntament d’Esplugues s’ha convertit en co-capital de la reivindicació al Baix Llobregat – l’altra era Viladecans.

Després que la benemèrita intentés detenir a un dels membres del Comitè de Defensa de la República, veí del municipi espluguenc, sense èxit, la resposta ha estat immediata. Els moviments ciutadans per la independència s’han organitzat, també a les ciutats veïnes, per trobar-se a la Plaça de Santa Magdalena d’Esplugues i rebutjar la repressió policial.

Si a les vuit en punt la plaça era mig plena, a les vuit i deu ja era completa. La gent s’ha acumulat als costats i ha esperat que s’expliqués el transcurs de l’acte. Primer es faria una ruta per la vila, després es llegiria un manifest.

Abans, però, s’ha llegit en veu alta el poema de Martin Niemöller, que diu “Els nazis, primer van venir a buscar els comunistes, i no vaig parlar, perquè jo no era comunista […] quan van venir a buscar-me a mi, ja no quedava ningú que pogués defensar-me”. Una referència a la campanya darrerament impulsada de crida a la solidaritat, especialment a través de Twitter amb el hashtag #DemàPotsSerTu.

Caminant en massa per Esplugues, i amb una capçalera que jurava “La vostra repressió només ens farà més forts” a mode de pancarta, el jovent esperonava el conjunt amb càntics de protesta. Més de 500 persones – 200 segons la policia local – s’arreplegaven al voltant del ja clàssic “Llibertat presos polítics” i d’altres consignes contra l’embat judicial.

Entre els assistents s’hi trobaven membres de diferents CDR de la comarca. Es desconeix la identitat de l’home espluguenc buscat per la policia i, per tant, la seva presència a la manifestació. El veí d’Esplugues és acusat per la fiscalia de l’Audiència Nacional de “coordinar i dirigir els actes de sabotatge” durant la Setmana Santa per “crear un clima d’agitació social”, segons informa El Periódico de Catalunya. En concret, se’l presenta com el líder dels talls a les carreteres i la desactivació del peatge de l’AP-7.

El consistori, liderat per Pilar Díaz (PSC), no ha volgut fer declaracions ni comunicat, a diferència del cas viladecaní, que ha reclamat imposar la “convivència ciutadana” per sobre de la “discrepància política”. Silenci eixordador al balcó de l’Ajuntament, crits unànims al davant i uns llaços grocs que es reprodueixen exponencialment.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here