El col·lectiu No Callarem, guardonat amb el nou premi Alça la Veu

El dijous 6 de setembre s’han lliurat a Can Massallera els Premis Altaveu, en el marc del festival. Pau Riba, Love of Lesbian i la Sala Apolo són alguns dels guardonats. El col·lectiu No Callarem va rebre el primer “Alça la Veu” de la història de l’Altaveu, un nou guardó dedicat a reivindicar la llibertat d’expressió en el món de la cultura. Bad Gyal, Ferran Palau i Núria Graham també han rebut premi en aquesta edició. L’acte de lliurament ha precedit la 30a edició del Festival Altaveu (7, 8 i 9 de setembre).

Pau Riba

Premi Altaveu a la trajectòria artística. Per ser un creador diferent, un artista inclassificable, heterodox i sempre a contracorrent. Riba és un gran observador i un home que canta amb sensualitat, acidesa, lucidesa i humor. Un artista singular que ens apropa a sensibilitats úniques i que ha escrit algunes de les millors cançons en català.

Núria Graham

Per la determinació amb què ha sabut construir un so i un imaginari propi dins del llenguatge del rock tot seguint el seu instint artístic sense sumar-se a corrents ni a modes. Amb el seu darrer treball, “Does it ring a bell?”, aquesta creadora de Vic, proposa un cançoner madur, de textures i ambientacions elaborades, amb el que desprèn personalitat com a cantant, guitarrista i compositora.

Bad Gyal

Pel treball realitzat com a artista independent. El poder democràtic de Youtube va fer despuntar Alba Farelo, i ella va aprofitar el trampolí de “Pai’”, una gran versió en català de la cançó “Work” de Rihanna, per convertir-se, des de Vilassar de Mar, en una de les veus essencials de la nova onada de música urbana sorgida a la Península.

Sala Apolo

Perquè, durant els 75 anys d’història, ha exercit de pol d’atracció per a gent amb ganes de festa. Ha fet de meca de la música en viu i de la cultura de club. L’any d’aniversari i de rentada de cara, el premi fa un homenatge a la tasca que ha realitzat la sala on tots els artistes volen tocar i on tots els melòmans desitgen veure els seus grups favorits.

Love of Lesbian

Pels 20 anys de la seva trajectòria, pel seu treball constant sense estridències, pels riscos artístics que assumeixen, pels missatges dels seus temes, alguns d’ells ben carregats de metàfores, pels reptes que es proposen en cada treball. El grup va actuar a l’Altaveu l’any 2002.

Ferran Palau

Amb una trajectòria paral·lela i exitosa encapçalant amb Louise Sansom la banda Anímic des de 2003, el cantautor de Collbató Ferran Palau es consolida com a creador amb el seu tercer disc en solitari, “Blanc”. El nou àlbum consolida la bellesa que desprèn el seu món artístic, que ja va despuntar en el seu anterior disc, “Santa Ferida”.

No callarem (Premi Alça la Veu)

Pel treball realitzat per aquest col·lectiu a l’hora d’aglutinar diferents sectors del món de la cultura i la societat per alçar la veu en defensa d’un dels nostres drets bàsics: la llibertat d’expressió. En concret, en resposta a Valtonic, Pablo Hasel o La Insurgència, caps més visibles d’una “cacera de bruixes” que busca emmudir les veus dissidents dins del món de la cultura i especialment la música.

Els Premis Altaveu són un reconeixement a artistes, entitats i iniciatives que, d’una manera destacada, han enriquit la música produïda a Catalunya durant l’últim any. El lliurament va anar precedit, per primera vegada, per una taula rodona o conversa titulada “Els festivals públics, una reivindicació”, que va moderar el director artístic de l’Altaveu, Jordi Turtós, i que va servir per parlar sobre el paper i la funció actuals dels festivals culturals de caràcter públic.

Des del 1990, destacats artistes (Maria del Mar Bonet, Jaume Sisa, Silvia Pérez Cruz, Manel, Albert Pla, Peret, Txarango, Quimi Portet, Adrià Puntí, Estopa, Lluís Llach, Roger Mas, Joan Colomo o Antònia Font), programacions (el Sónar, el Festival de Flamenc de Ciutat Vella, el Festival Internacional de Jazz de Terrassa o el Faraday) i professionals (Taller de Músics, Verkami, BCore Disc o Heliogàbal, entre d’altres), han estat alguns dels premiats. El Jurat dels Premis Altaveu està format per músics, periodistes i professionals del món de la música, així com l’organització del Festival.

Font: Ajuntament de Sant Boi

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here