Quan la motivació, la il·lusió i sobretot la responsabilitat i el compromís són els eixos principals d’una tasca, és evident que es necessita un amor i un sentiment especial per fer la feina ben feta. El món de l’educació en el lleure es basa en això. Que un grapat de monitors i monitores -sense coses més importants a fer- eduquin infants i joves, es veu sovint com una idea esbojarrada. De fet, crec que ho és. I fins i tot ens atrevim a intentar aconseguir que siguin feliços i s’ho passin bé amb nosaltres. Vaja, una vocació només a l’abast dels qui tenim el cap ple de pardals. Immersos en la nostra tossuda voluntat, tenim poc temps d’aturar-nos i pensar si tot això té cap sentit o si anem pel bon camí. Si creiem que no, inconformistes de mena, busquem millorar. Si veiem que sí, intentarem fer-ho encara més bé. Crec que aquest és l’esperit que hi ha d’haver en cadascuna de les persones que ens endinsem en les aigües nítides però a vegades convulses de l’educació en el lleure.

Almenys això és el que mirem de fer a l’Esplai Vol i Vol de Cornellà (el més antic del Baix Llobregat), que té els nassos de donar guerra des del 1969. El mateix esplai que ara, juntament amb un grapat d’esbojarrats monis més, intentem fer créixer any rere any. Des de la realitat que conec, estic segur que tot això té futur, almenys si es té aquest esperit i es combina amb la motivació i il·lusió que calen, i malgrat que tinguem moltes altres coses a fer. Tot i creure que educar i fer feliços a infants i joves sigui, possiblement, la tasca més complicada de totes les que hi ha, i a més a més fer-ho de manera voluntària, si es barreja tot això i s’aboca a cadascun dels nens i nenes que tenen la barra de venir a l’esplai cada dissabte a la tarda (i a l’estiu! Estan sonats!), potser alguna cosa estem fent bé. Una mare de l’entitat ens va dir una tarda que “en aquests moments tan grisos, sou com una música engrescadora que fa ballar a tothom”. Doncs no se’n parli més! Nenes i nens, monitores i monitors, mares i pares i futurs consumidors de l’esperit dels esplais, siguem esbojarrats, atrevits i sonats! Encara que estigui mal vist, o tinguem altres coses a fer.

Bernat Vilaró Sabaté
Monitor del Grup d’Esplai Vol i Vol

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here