Com a continuació del text de posicionament en relació a la implantació del complex Eurovegas a la nostra comarca, el CECBLL ha elaborat alguns documents en relació a l’afectació concreta que tindria el macroprojecte

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]ls textos han estat elaborats per membres del CECBLL, i han rebut el suport de la Junta en la seva sessió del dia 25 d’abril. Desglossen les repercussions que tindria la implantació d’Eurovegas sobre l’agricultura, el turisme i les aigües superficials i subterrànies del Baix Llobregat.

Aquest és un petit resum de les conclusions més rellevants dels diferents informes:

1) Agricultura del Delta del Llobregat

El Delta i  la Vall Baixa del Llobregat constitueixen una de les tres gran zones humides i d’agricultura  d’horta  de  Catalunya,  junt  amb el  Delta  de  l’Ebre  i  els  Aiguamolls  de l’Empordà.    Tanmateix,  el  Baix Llobregat  és la que concentra una agricultura  més gran d’hortalisses  i verdura fresca (diverses collites  a l’any)  situada al bell mig  de la més impor- tant concentració humana del país, l’àrea metropolitana de Barcelona. A més, aquest territori acull un dels aqüífers més importants i estratègics del país.

El projecte Eurovegas, amb una afectació de 800 de les millors hectàrees del Parc Agrari del Baix Llobregat, representaria l’estocada final d’aquest extraordinari i irrepetible territori que és un element clau de l’equilibri territorial, de l’esponjament poblacional i alhora també de la sobirania alimentària i de les reserves d’aigua del Baix Llobregat i del conjunt metropolità de Barcelona.

2) Desenvolupament turístic

Sembla clar que no estem parlant d’un incentiu més, per potent que fos, pel turisme barceloní i català. Estem davant d’un macro projecte que respon totalment, o gaire bé, a paràmetres turístics diferents i, fins i tot, contradictoris amb l’oferta turística actual.

No sembla tant clar que l’ “Eurovegas” signifiqués la consolidació del lideratge turístic de Catalunya. Si un cas, podria ser la competència arriscada de l’actual lideratge, amb un model que no té gaire a veure amb nosaltres. Diguem  d’entrada  que  entenem  “Eurovegas”  amb  tota  la  seva  potència.  Un “Eurovegas” massa rebaixat en relació amb l’original no tindria atractiu, no seria competitiu, tot i tenir la mateixa capacitat destructiva pel que fa al territori.

3) Aqüífers del Delta del Llobregat

No es disposa de suficient informació del projecte ni de la localització precisa per avaluar impactes diversos, sobretot pel que fa a l’aigua. Però si disposéssim de les dades, es constataria que el projecte és totalment inadequat i insostenible per la comarca del Baix Llobregat, sobretot en quant als aspectes mediambientals i de  protecció dels recursos hídrics existents, tant  de les aigües superficials com subterrànies de la Vall Baixa i Delta del riu Llobregat.

Per a informació exhaustiva, consulteu els informes originals a la web del CECBLL

 

 

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here