El sistema financer és l’origen de la crisi que estem vivint, però tot i les múltiples reformes el crèdit continua sense fluir cap a l’economia real i productiva.

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]L[/dropcap]es retallades en serveis bàsics de l’Estat del Benestar són compatibles, al nostre país, amb el rescat d’entitats financeres que tenen responsables que no les han sabut gestionar adequadament. Pot semblar que no hi ha alternativa, però una mirada cap a les iniciatives de banca ètica, que va crèixer un 54% l’any passat, i als projectes que financen, molts d’ells al Baix Llobregat, ens demostra que no és així.

La banca ètica parteix de la idea de generar un punt de trobada entre estalviadors que volen una gestió responsable i conscient dels seus diners i les iniciatives socio-econòmiques que promouen un desenvolupament humà i social sostenible.

[level-premium]

Un banc ètic té un doble objectiu. D’una banda, finançar activitats econòmiques que tinguin un impacte social positiu; i de l’altre, ser viable econòmicament, és a dir, obtenir beneficis. Un banc ètic situa aquests dos objectius al mateix nivell i es defineix per considerar-los no només compatibles sinó necessàriament complementaris.

A Catalunya hi ha quatre entitats financeres que són ètiques: Coop57, Fiare, TriodosBank i OikoCrèdit, que estàn agrupades en FETS (Finançament Ètic i Solidari), una associació que agrupa a entitats del tercer sector que volen promoure el finançament ètic al nostre país.

coop57Coop57 és una cooperativa de serveis i destina els seus recursos a donar préstecs a projectes d’economia social que promoguin l’ocupació, fomentin el cooperativisme, l’associacionisme i la solidaritat en general. Hi ha diverses entitats al Baix Llobregat que són sòcies de Coop57 i que, per tant, participen en l’establiment dels seus principis i criteris d’inversió.

El Centre de Desenvolupament Infantil i d’Atenció Precoç de Sant Andreu de la Barca, que atén infants amb dificultats de desenvolupament físic, psíquic o sensorial; el moviment ecologista Cepa, de Molins de Rei; l’Associació Cinebaix de Sant Feliu de Llobregat, que gestiona el cinema del mateix nom; la Fundació Sigea de Viladecans, que desenvolupa programes d’educació ambiental a les escoles de la comarca; GATS (Grups Associats pel Treball Sociocultural) del Prat de Llobregat, que fa ús de l’animació sociocultural com una eina de transformació social; i Solidança Treball EI de Sant Joan Despí, que promou la inserció sociolaboral de col·lectius en risc; són membres de Coop57.

Hi ha, a més, dos projectes comarcals que són una realitat gràcies a la línia de prèstecs de Coop57: Moltacte de Sant Boi, que impulsa 
botigues de roba ‘outlet mul-
timarca’ per crear llocs de treball dignes i estables; i l’Associació iniciatives solidàries, que disposa de centres a Castelldefels i Sant Boi on promou
l’acolliment i la inserció de col·lectius en risc
 d’exclusió.

D’altra banda, Fiare és una xarxa de persones i organitzacions amb la vocació de crear alternatives dins el mercat financer i que opera a Espanya com agent de Banca Popolare Etica. Fiare finança, entre d’altres iniciatives, la Fundació Ecom, un moviment associatiu integrat per organitzacions de persones amb discapacitat física.

Ecom agrupa diferents entitats federades que realitzen la seva tasca al Baix Llobregat com l’Associacio de Familiars d’Alzheimer del Baix Llobregat, l’Associació d’Esclerosi Múltiple del Baix Llobregat, l’Associació Catalana de Persones amb Accident Vascular Cerebral, l’Associació de Persones amb Disminució del Prat, l’Associació Esplugues Sense Barreres, Familiars de Malalts d’Alzheimer i Altres Demencies de Gavà, l’Associació de Disminuïts Físics i Sensorials de Molins de Rei, l’Associació de Joves Discapacitats Físics de Sant Boi de Llobregat, l’Associació de Discapacitats Físics de Sant Boi i la Unió Esportiva Sant Feliu de Llobregat.

Triodos Bank, en canvi, és un banc europeu que basa el seu model de negoci en la transparència, combinant rentabilidad financera amb  rentabilidad social i medioambiental. Així, els estalvis dels clients només s’inverteixen en iniciatives de l’economia real que aportin un valor afegit des del punt de vista social, mediambiental o cultural.

Al Baix Llobregat hi ha nou projectes que han rebut finançament per part de Triodos Bank: Miton, un centre especial de treball situat a Abrera per a persones amb discapacitat que compta amb el recolzament de la Fundació ONCE; L’Alzina de Collbató, una masia tradicional catalana que s’està adequant per realitzar activitats de creixement personal i culturals; Bioconstrucció, una vivenda de Collbató realitzada amb criteris sostenibles; Grupo Fundosa, que disposa d’un centre a Sant Boi de Llobregat en el qual ajuda a trobar feina a persones amb discapacitat; GATS, del Prat de Llobregat, que treballa en l’àmbit de l’educació social; CRAM, que disposa d’un centre de recuperació per animals marins al Prat; REMAR, que desenvolupa programes i tallers de rehabilitació, formació professional i inserció laboral a Martorell i Vallirana; la secció de Sant Just Desvern de l’ONG Justícia i Pau, que treballa, des del pensament social cristià, per la defensa dels drets humans; i l’empresa Aplir, que ha posat en marxa instal·lacions solars fotovoltaiques en les cobertes de centres escolars de Collbató, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent de Llobregat, Sant Esteve Sesrovires, Vallirana i Castelldefels.

També opera a Catalunya OikoCrèdit, una cooperativa d’àmbit mundial que capta fons al nostre país per invertirlos en projectes de desenvolupament en països del Sur en forma de prèstecs i de microcrèdits.

Segons la darrera edició del Baròmetre de les Finances Ètiques, elaborat per FETS, la banca ètica va créixer un 54% l’any passat. Així, en el conjunt de l’Estat, els dipòsits recollits i els préstecs concedits van pujar un 24%, seguint la seva evolució positiva dels últims anys. Sembla, doncs, que la banca ètica és una alternativa a l’abast de tothom a Catalunya, tant pel que fa als estalvis com per tirar endavant projectes d’economia real i social.

[/level-premium]

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here