[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’Arcadi Oliveres és economista i és un reconegut activista per la justícia social i la pau. Es llicencià en Ciències econòmiques l’any 1968 a la Universitat de Barcelona. El 1993 es doctorà presentant una tesis sobre el cicle de l’economia de defensa i aconseguí una plaça de professor titular del departament d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona. Expert en relacions nord-sud, comerç internacional, deute extern i economia de defensa, imparteix també nombroses classes de màsters i postgraus en cooperació i desenvolupament. Col·labora habitualment en diferents moviments socials i participa en nombroses taules rodones i conferències sobre relacions nord-sud, desarmament i últimament sobre crisi i moviments socials. Ja en la seva època d’estudiant demostrà un gran compromís amb la llibertat, la democràcia i l’autogovern de Catalunya, participant en les clandestines assemblees del Sindicat Democràtic d’Estudiants i en la caputxinada del març del 1966, així com en l’Assemblea de Catalunya. El 1981 començà a militar en l’ Associació Justícia i Pau de Barcelona, dedicada a la promoció dels drets humans i la pau, organització de la qual n’és l’actual president des del 2001. Ha estat col·laborador regular de les revistes Canigó i Serra d’Or i el Diari de la Pau, i ha participat en més de 60 llibres o publicacions.

Què és per a tu el Baix Llobregat?

El Baix Llobregat és una comarca a la que haig de venir molt sovint,perquè té una vitalitat extraordinària. Pots anar a qualsevol població del Baix amb freqüència, a Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Esplugues, Sant Just Desvern… a qualsevol d’aquestes poblacions hi pots venir i tenen molta vida, han format part d’una comarca molt reivindicativa. Ha tingut alguns referents bàsics. Jo recordo en García Nieto y la Fundació Utopia de Cornellà, on també hi he estat. I per tant, per mi resulta una comarca agradable, impetuosa, que vol progressar i fer progressar la societat en general. M’hi sento còmode al Baix Llobregat.

[level-premium]

[jwplayer file=”http://www.elbaix.cat/wp-content/videos/arcadi ok ok.m4v” width=”609″ height=”360″]

Arcadi Oliveres 1
Foto: ACN

Com valores la crisi i com creus que podriem sortir-ne?

Les coses s’han fet molt malament, molt em temo que es faran molt malament, i com a mínim s’estan fent molt malament ara. Fa poc vam tenir una pèssima notícia, el Govern espanyol ha destinat 7000 MEUR de diner públic a salvar una caixa que no s’hauria hagut de salvar mai, i el director de la qual és un impresentable. És un senyor que va ser Ministre d’Economia, es diu Rodrigo Rato, i va ser director del Fons Montetari Internacional i té una capacitat de poca honestedat que el va portar, després d’haver ocupat aquests dos càrrecs públics, amb els coneixements i privilegis que això representava, a voler dirigir una caixa privada, la qual cosa a més ha fet malament. I encara demana a l’erari públic que hi posi diners!!! Mentre les coses es facin d’aquesta manera… A l’estat espanyol han plegat unes 30 caixes en els últims 5 0 6 anys, totes per mala gestió. Ni un sol directiu de banca ha estat processat i això és inacceptable. Quan les caixes i els bancs van malament, s’ha de mirar perquè van malament i s’ha de jutjar i empresonar als culpables. Aquesta és la 1ª cosa equivocada… i mentrestant els ciutadans a pagar. Perquè aquests milions per rescatar bancs sortiran de l’erari públic, però en canvi no en sortiran diners per atur, per pensions, o per altres coses. Ho estan fent tan malament com poden!!!

Com veus el futur d’Europa econòmicament parlant?

Certament lan victòria de l’Hollande pot més o menys canviar les coses, però recordem que l’altre dia hi havia un acudit molt seriós al diari -els acudits a vegades expliquen molt més que tots els articles que hi puguin haver- i un li deia a la senyora Merkel, “vostè canviarà de parella de ball”, referint-se a en Sarkozy. Al que Merkel contestava “Si, la parella de ball canviarà, però la música la seguiré posant jo”. I molt em temo que les coses vagin així, que ella seguirà posant la música com la ha posat en els últims 12 anys, per desastre de tots els europeus. Imposant ella i els seus antecessors, començant per el seu padrí polític Helmut Kohl, una política d’euro completament inacceptable i a la qual com ja tinc escrit des de fa deu anys, mai hauriem d’haver entrat. Hem volgut seguir aquest joc, ens hem volgut fer rics i ara estem pagant-ne les conseqüències.

hollande guanyador
François Hollande, President de la República francesa

Hollande proposa la Taxa Tobin. Creus que aquesta taxa és possible avui?

No. No perquè no hi ha seriositat. Fins i tot ho havia dit el seu rival electoral, en Sarcozy per guanyar vots també havia dit jo posaré la Taxa Tobin i tampoc ho va fer. Necessitarien que molts governs alhora es posséssin d’acord per posar en marxa aquesta mesura, però avui els especuladors finançers son tan forts, que un país sol no la pot posar en marxa. Us posaré un exemple… el que més seriosament ha actuat per posar en marxa la Taxa Tobin, no és ni l’Hollande ni en Sarcozy, és un senyor que ha sigut 1r Ministre de la Gran Bretanya, que es diu Gordon Brown. I ell va dir jo si que la posaré en marxa la Taxa Tobin. En el mateix moment que Brown feia aquest anunci per televisió, sortia volant -materialment, volant en avió- el Ministre d’Economia de Barack Obama, un tal Timothy Geithner, per intentar treure del cap al senyor Gordon Brown, la idea de la Taxa Tobin, argumentant que perjudicaria l’economia americana. No és veritat! Perjudicaria als especuladors americans, que és una cosa diferent. Però hi ha una pega, que és que el senyor Timothy Geithner és un especulador, com han sigut especuladors els 7 darrers Ministres d’Economia, dels 7 darrers Presidents dels EEUU, dels darrers 42 anys. A més una altra cosa…. a Itàlia hi havia un senyor que es deia Berlusconi i el van fer fora, i a qui van posar? A un que es diu Mario Monti. I què feia aquest senyor? Treballava a una banca especuladora que es diu Goldman Sachs. A Grècia van fer fora a un senyor que es diu Papandreu. I a qui van posar en el seu lloc fins les eleccions? A un senyor que es diu Lukás Papadimos, també especulador de la banca Goldman Sachs. Mentre aquests senyors manin en les finançes mundials, ja pot cantar l’Hollande a la Taxa Tobin, que no l’aconseguirà.

Eurovegas “si” o Eurovegas “no”?

Eurovegas mai!!!! És una bajanada, és una estupidesa, és una insensatesa, és una pèrdua dels valors, és intentar aconseguir llocs de treball a un preu caríssim i indecent. Li desitjo al Baix Llobregat que pel seu bé no hi arribi mai Eurovegas, i a Madrid també li desitjo que pel seu bé tampoc hi arribi mai allà.

Quina és la teva opinió sobre el 15M?

Per mi fins ara, i la gent que em coneix ho sap, ha sigut una opinió força favorable, perquè ens va desvetllar ara fa un any, d’aquella mena d’endormiscament que teniem abans de la crisi. Ha fet una cosa molt molt bona, que és pedagogia política perquè la gent s’assebenti de com van les coses. I finalment, ara que ja no han estat tant a les places públiques, també han fet accions positives, anant a un ambulatori perquè no el tanquin, anant a un desnonament perquè aquest no es produeixi, i coses de l’estil. I per tant, tinc la impresió que la tasca és bona i que ha de continuar.

[/level-premium]

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here