El PSC s’uneix al ple de Viladecans amb el PP i CiU per tombar la moció contra Eurovegas dels seus socis d’ICV-EUiA. “Quan es posi sobre la taula, primer de tot si es fa a Viladecans, llavors discutirem”, al·lega l’alcalde, Carles Ruiz

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]ls 12 regidors del PSC al ple de Viladecans s’han sumat als cinc del PP i als dos de CiU per tombar la moció presentada pels seus socis al govern, d’ICV-EUiA, en contra del projecte Eurovegas que es podria instal·lar al Delta del Llobregat. L’alcalde, Carles Ruiz, ha assegurat que ell treballa per atraure inversions concretes i ha assegurat que “quan es posi sobre la taula, primer de tot si es fa a Viladecans, llavors discutirem”.

PxC i un regidor que va sortir del grup de CiU i ara no està adscrit han votat amb ICV. El mateix ple ha rebutjat una altra moció contra el complex presentada per PxC. En aquest cas, els ecosocialistes s’han abstingut i PSC, PP i CiU hi ha votat en contra. Ruiz ha destacat que ha passat aquesta jornada negociant amb una empresa que estudia si instal·lar-se a la ciutat o marxar a Singapur, per afegir que prefereix treballar en aquestes inversions concretes. “El meu temps està molt millor usat en la feina que he fet aquest matí que no en totes les hores de discussió sobre un projecte que no existeix”, ha asseverat.

“Continuem sense saber res”, ha afegit la portaveu del grup socialista, María Salmerón, que ha ofert al ple aprovar una moció alternativa que, sense oposar-se a Eurovegas, reclami que es desenvolupi “dins del marc legal” i que la Generalitat informi als municipis afectats per les negociacions.

El soci de Ruiz al govern municipal i primer tinent d’alcalde, l’ecosocialista José Luis Atienza, en canvi, ha criticat la indefinició de certs polítics, en una al·lusió velada als seus socis.  “Com podem combatre la desafecció política quan hi ha coses que preocupen a la gent i surten a la premsa i aquí els polítics callem?”, s’ha preguntat.

Pel que fa a la seva postura contra Eurovegas, Atienza, que fa unes setmanes era molt escèptic davant de la possibilitat de presentar mocions contràries als plens perquè era conscient de la possibilitat de perdre-les, ha defugit el discurs conservacionista. El regidor s’ha concentrat en posar en dubte que el desenvolupament basat en un complex d’oci i joc sigui sostenible i comporti feina per a les poblacions veïns. “Per l’Estat de la ciutat de las Vegas, Nevada, el joc no és un bon negoci”, ha sostingut Atienza, que també ha opinat que “contra el que pugui semblar, els llocs de treball no plouen mai proporcionalment al territori”.

Atienza ha acabat la seva intervenció demanant el suport de tots els contra un complex que, segons l’ecosocialista, “serà com una ciutat-Estat de quatre termes municipals situada entre nosaltres i el nostre litoral; una barrera que començarà a Cornellà i acabarà a les portes del Remolar; una barrera entre nosaltres i la platja”.

El cap de l’oposició, Sergio García, del PP, l’ha respost amb un al·legat favorable a un projecte que, ha assegurat, beneficiaria una ciutat amb 6.230 aturats. “No estem en condicions d’escollir el color del flotador”, ha il·lustrat el popular, tot assegurat que Eurovegas posaria “la nostra ciutat al mapa turístic mundial” i la convertiria en “la capital mundial de la gastronomia”. “Dir que els casinos porten totes les plagues bíbliques és ranci puritanisme”, ha etzibat.

El portaveu de CiU, Carles Lozano, ha sostingut per la seva banda que “si ens trobéssim en el millor dels escenaris possibles, amb una taxa d’atur tècnica, podríem rebutjar propostes com les d’Eurovegas”. Però en la situació actual “hem d’escoltar-la, conèixer-la i negociar”. “El govern d’un país ha d’estar sempre actiu, buscant i negociant per atreure inversions actives”, ha defensat el convergent. I ha subratllat que el projecte, si arribés al Baix Llobregat, no afectaria zones del Delta del Llobregat protegides a la Xarxa Natura 2000 o com a ZEPA. “En cas que las Vegas Sands es decantés per Catalunya no estaríem al final d’una negociació, sinó a l’inici”, ha aventurat.

El regidor no adscrit Adrià Muros, que va sortir del grup de CiU, per la seva banda, s’ha adherit a la moció d’ICV i a la de PxC sostenint que a ell “com a ciutadà de Viladecans, aquest model de negoci, no” li “agrada”.

Molins, Sant Feliu, el Prat i l’Hospitalet, en contra d’Eurovegas: el PSC dividit

A Viladecans s’ha produït un debat similar al què s’espera el ple de la veïna Sant Boi, també afectada pel projecte ‘Eurovegas’, la setmana vinent: també allà ICV-EUiA i PxC han presentat dues mocions contràries a Eurovegas i també allà un alcalde socialista governa amb el suport dels ecosocialistes.

Abans ja s’havien mostrat contraris a Eurovegas plens de ciutats de la zona com l’Hospitalet, Molins de Rei o Sant Feliu de Llobregat. En el primer cas el PSC, que hi governa, va votar a favor d’una moció d’ICV-EUiA. A Molins i Sant Feliu els socialistes es van abstenir davant d’unes mocions sostingudes per la CUP, ICV i ERC, en el primer cas, i presentada per ICV conjuntament amb els seus socis de govern de CiU en el cas de la capital del Baix Llobregat.

Al Prat l’històric batlle ecosocialista Lluís Tejedor també s’oposa frontalment a Eurovegas. Allà ICV-EUiA va tombar en solitari una moció del PP que demanava al govern municipal que negociés sobre el projecte. Els seus socis socialistes al govern es van abstenir.

A Gavà, on el PSC també governa amb ICV-EUiA, no s’ha votat una moció sobre Eurovegas, però sí que s’ha aprovat un text que reclamava l’ampliació de les zones ZEPA del Delta del Llobregat que també demanava a les administracions “que s’oposin a qualsevol projecte que impliqui la destrucció o reducció, en tot o en part, de les actuals zones d’especial protecció per a les aus delimitades al Delta del Llobregat”.

Encara al Baix Llobregat, Sant Joan Despí no s’ha posicionat: ICV-EUiA va retirar una moció en contra d’Eurovegas a petició de l’alcalde, Antoni Poveda, que també és el primer secretari del PSC al Baix Llobregat, perquè, segons ell, encara no hi ha prou informació per poder fixar una postura.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here