Davant les retallades en escoles bressol, alguns consitoris de la comarca han incrementat les seves aportacions per mantenir aquests serveis sense augmentar en excés el cost per a les famílies. En canvi, d’altres han optat per tancar alguns d’aquests serveis

Pallejà: l’Ajuntament incrementa la seva aportació prevista a les llars d’infants municipals per mantenir el compromís amb les AMPAs del municipi

L’Ajuntament de Pallejà sumarà 125 € més per nen i any a la quantitat que ja aporta a les dues escoles bressol municipals per tal d’evitar l’impacte de la nova reducció de les aportacions provinents de la Generalitat de Catalunya. El recent anunci del govern català que situa la seva contribució en 875 € per infant i any ha suposat una nova reducció respecte als 1.000 € amb els que es treballava com a possibilitat fins al moment.

S’ha d’afegir que, al llarg dels dos darrers cursos ha estat el propi consistori el que ha anat assumint les baixades de la subvenció de la Generalitat que se situava, en aquell moment, en els 1.800 euros. Aquesta setmana, davant l’imminent inici de les matriculacions, l’ajuntament havia anunciat a les AMPAs afectades la seva intenció d’assumir conjuntament amb les famílies al 50% els previsibles 800 € de diferència entre els 1.800 € que es rebien en un principi de la Generalitat i els 1.000 € que s’esperaven per a aquest curs. Donada la nova reducció i amb l’objectiu de mantenir el seu compromís, serà l’ajuntament qui farà front als 125 € de diferència fins als 1.000 € per infant i any que s’esperaven rebre en concepte d’ajuts.

L’alcalde de Pallejà ha manifestat que “assumirem entre tots aquest nou esforç ja que hem de valorar la importància de no incrementar més les càrregues en les economies familiars, especialment, entre aquelles que depenen de les llars d’infants municipals per a conciliar les seves vides familiars amb les laborals. Hem de vetllar pels infants, però també per aquells que mantenen i promouen el nostre sistema productiu o que es troben lluitant per mantenir o trobar un lloc de treball”.

De la mateixa manera i en referència al paper dels municipis en l’educació de 0 a 3 anys l’alcalde afegia que “aquest és el moment per tal que la Generalitat defineixi clarament les competències de les diferents administracions en les escoles bressol per a evitar paradoxes com que, sense ser competència dels municipis, hagin de ser les famílies i els ajuntaments els que assumim la major part de la seva despesa”.

Sant Feliu de Llobregat: l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat aplicarà un augment moderat tot i la reducció de l’aportació que fa la Generalitat

Encara no es coneix l’import exacte de l’aportació del Govern català, però l’Ajuntament estima que la quantitat es reduirà dels 1.600 € als 1.000 € per alumne. Davant d’aquesta retallada, l’equip de govern ha proposat repartir els 600 € de diferència de manera que el càrrec a les famílies suposi una tercera part del cost (200 €/curs), mentre que l’Ajuntament es farà càrrec de les dues terceres parts restants (400 €/curs).

La quota bàsica del servei per al proper curs augmentarà en 20 €/mes, és a dir, 200 € al llarg dels deu mesos del curs escolar. Pel que fa a la quota bàsica més el servei de menjador, el preu passarà de 342 €/mes a 364 €/mes, increment que representa un 6,4%.

Així, el cost de tot el curs del servei bàsic d’una plaça de 0 a 3 anys a les escoles bressol municipals queda establert en 4.900 euros, els quals es finançaran entre: família (pagarà 1.600 € en 10 quotes de 160 €), Generalitat (pagarà 1.000 euros) i Ajuntament (assumirà els 2.300 euros restants).

Pel que fa als ajuts a les famílies en l’accés a les escoles bressol, l’Ajuntament ha modificat el criteri de bonificacions a les famílies nombroses i monoparentals, de manera que no només es tindrà en compte el número de membres de la unitat familiar, sinó que es prioritzarà la renda.

Sant Andreu de la Barca: oberta una polèmica sobre l’escola bressol “El Trenet”

Davant les notícies que anunciaven que l’escola bressol “El Trenet” de Sant Andreu de la Barca podia tancar, la regidora d’ensenyament del consistori Montserrat Tobella, ha sortit al pas de les especulacions declarant que “El Trenet” no es tancarà.

No obstant, en declaracions a Sant Andreu TV, la regidora ha confirmat que hi haurà una modificació de les línies de P1 per al curs vinent. Segons Tobella “hi ha hagut una davallada de les preinscripcions, majoritàriament en la franja de nens d’1 any d’edat i això suposa que tres aules de P1 s’hauran de tancar”. L’escola mantindà una aula de P0 i dues de P2.

El passat 4 de juny la regidora es va reunir amb els pares i mares de l’escola i l’AMPA del Trenet. Manel Vicente, membre de l’AMPA va declarar que Sant Andreu TV que “la reunió la va convocar la regidora d’educació de Sant Andreu de la Barca per aclarir què passava amb les 3 línies que es tanquen a l’escola, donada la suposada manca de nens preinscrits a les escoles bressol de tot el municipi”. Segons Vicente “l’únic que hem tret en clar de la reunió és el compromís de la regidora de que en 10 dies ens tornarem a reunir per tractar de definir si finalment seran les tres línies que es tancaran aquí, o si finalment es podrà repartir aquest tancament d’aules entre les diferents escoles bressol del municipi”.

Per el portaveu de l’AMPA les explicacions de la regidora “no han estat prou satisfactòries pequè no ha aportat cap tipus de prova ni de documentació per justificar el tancament de les línies”, i per tant començaran una sèrie de moblitizacions. De moment ja han posat en marxa un compte de twitter (@SalvemElTrenet) i s’han convocat recollides de signatures i concentracions pacífiques que segons fonts de l’AMPA, no han aconseguit els permisos de l’ajuntament per dur-se a terme.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here