La Generalitat ha aprovat el decret que declara Collserola com a Parc Natural, posant punt final a un procés que va començar fa 10 anys, quan el Parlament de Catalunya va instar el Govern a millorar-ne el grau de protecció

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a proposta que finalment s’ha aprovat, sorgeix d’un procés participatiu de la ciutadania, del treball dels 9 ajuntaments implicats, entre els quals es troben els municipis del Baix Llobregat  de Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, Sant Juts Desvern i Papiol; a més del Consorci del Parc de Collserola i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques.

La nova delimitació del Parc ampliarà amb 39 sectors el límit actual, 779 noves hectàrees protegides, que augmentaran la superfície del Parc fins a un total 8.295 hectàrees. S’hi han inclòs dues reserves naturals parcials: la de la Rierada-Can Balasc i la de la Font Groga. Són dos espais naturals d’extensió reduïda i de molt interès científic, declarats per preservar íntegrament el conjunt d’ecosistemes naturals.

Des de 2010, un cop el Parlament va instar al Govern a declarar Collserola com a Parc Natural (19.10.2010), un grup d’entitats, que forma la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola (PCDC), van continuar treballant per aconseguir tirar endavant el Pla especial d’usos i gestió del parc que esperaven ajudés a regular i limitar determinats excessos d’activitat humana en els sectors ecològicament més sensibles.

Un dels principals objectius de la declaració de Parc Natural és fer compatible el patrimoni natural amb les activitats que es desenvolupen al territori. Per això, caldrà formular aquest pla especial per a la protecció del medi natural i del paisatge i per a l’ordenació i regulació dels usos i activitats en l’àmbit del parc natural. Aquest pla especial hauria d’aprovar-se en el termini màxim de 2 anys, des de l’entrada en vigor del decret.

La gestió del Parc anirà a càrrec del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i es crearà un consell consultiu com a òrgan de participació dins del Consorci. El Govern també ha donat llum verda a la incorporació de la Generalitat en el Consorci del Parc de Collserola. Segons fonts de la Generalitat, això suposarà una participació més activa en la presa de decisions tècniques i un increment de les inversions en conservació, ordenació dels usos públics, recerca i difusió dels valors naturals, entre d’altres.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here