Una de les principals mesures del Departament de Salut per aquest 2012, l’establiment d’una taxa d’un euro per cada recepta dispensada va entrar en vigor aquest dissabte

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]T[/dropcap]ot i algunes discrepàncies els farmacèutics asseguren que estan preparats per a la implantació però recorden que no són recaptadors d’impostos. Cada ciutadà haurà d’abonar un euro per cada medicament que compri amb recepta emesa pel Servei Català de la Salut (CatSalut) fins a un màxim de 61 euros anuals, 36 per aquest 2012. El Departament de Salut preveu recaptar uns 50 MEUR aquest 2012. Hi haurà però unes 127.000 persones que queden exemptes del pagament de la taxa per raons socials.

El conseller de Salut ha reiterat moltes vegades que aquesta taxa no serà mai una barrera d’accés a la medicació necessària.

[level-premium]

Un farmacèutic observa el nou operatiu informàtic que inclou el càlcul de l'euro per recepta, al seu establiment del Prat de Llobregat. Foto:ACN

Per aquest motiu, el Departament de Benestar Social i Família li facilitarà mensualment les persones que compleixen un dels requisits per quedar exemptes del pagament. Aquests són cobrar la Renda Mínima d’Inserció (RMI) (el 55%), ser beneficiària d’una pensió no contributiva (44%), l’1,2% per ser beneficiari de la Llei d’integració social dels minusvàlids LISMI i un 0,04% del Fons d’Assistència Social.

La taxa tampoc s’ha de pagar en el cas de la medicació hospitalària de dispensació ambulatòria, ni si el pacient està ingressat a l’hospital o si el centre de salut subministra directament el fàrmac, així com els productes dietoterapèutics. Si el medicament té un preu inferior a 1,67% (el 7% dels envasos facturats) tampoc s’haurà de pagar.

Tota aquesta informació s’ha volcat als sistemes informàtics dels farmacèutics, de tal manera que quan un usuari li faciliti la recepta sabrà si ha de pagar o no la taxa i quants euros ha pagat per saber si ha arribat al màxim de 61 o no. Salut calcula que cada català pagarà una mitjana de 13 euros anuals a través d’aquesta taxa i que un 12% arribarà o superarà els 61 euros màxims.

D’altra banda, la taxa s’aplica per a totes les receptes emeses i dispensades a Catalunya, tant per a la població del país com si és un ciutadà d’una altra comunitat de l’Estat o de l’estranger però la recepta és del CatSalut i compra el medicament a Catalunya.

A la pràctica, aquesta taxa s’aplicarà a través de la recepta electrònica, que suposa ja el 76% del total. Així, el farmacèutic podrà consultar en línia si l’usuari pertany a algun dels col·ectius exemptes de pagament i si ja ha superat el topall dels 61 euros. Segons Salut, es preveu que un 12% de la població, 800.000 persones, arribi o superi les 61 receptes. Entre aquestes se situen principalment els malalts crònics, que tindran com a única limitació aquest topall de 61 euros.

farmàcia sant feliu
Joan Calduch atén una client de la seva farmàcia de Sant Feliu de Llobregat. Foto:ACN

Un 20% més de medicaments dispensats al juny

La posada en marxa de la taxa ha provocat que alguns ciutadans hagin decidit comprar els seus medicaments abans d’haver de pagar aquesta taxa. El Col·legi de Farmacèutics ha detectat que durant el juny les dispensacions de medicaments han augmentat un 20% respecte el mateix mes de l’any passat.

Aquest comportament s’ha pogut donar especialment entre els malalts crònics que disposen del pla de medicació i que han d’anar adquirint-los periòdicament.

Procés administratiu si algú no vol pagar

Si es dóna la situació que algun ciutadà es nega a pagar haurà d’emplenar un formulari explicant el perquè del seu comportament i s’enfrontarà al tràmit administratiu que es segueix davant de qualsevol altre negativa de pagar una taxa. Malgrat això, podrà endur-se el medicament. De la mateixa manera, els farmacèutics també disposaran d’un procediment per acreditar perquè no han pogut cobrar la taxa.

El conseller de Salut ha insistit que l’objectiu d’aquesta taxa és en primer lloc dissuasori per reduir el número de medicaments consumits i a la vegada augmentar els ingressos per poder destinar a la sanitat pública.

Per la seva part, el president del Col·legi de Farmacèutics, Jordi Dalmases, va lamentar aquesta “rigidesa del sistema legislatiu” que obliga a implantar-lo en dissabte, en lloc d’esperar a l’1 de juliol, com demanaven els professionals. El consellers els va contestar que no es podia endarrerir perquè la llei marca que s’ha de fer tres mesos després de la publicació de la norma al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i això va ser el 23 de març. Pels dutes que puguin sorgir han hagut de contractar una empresa externa, ja que els dissabtes els col·legis estan tancats.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquest divendres l’euro per recepta com una necessitat, tot deixant clar que “és aquí per quedar-se”. D’aquesta forma, Mas ha rebutjat que sigui una mesura temporal, i ha recordat que la majoria de països europeus tenen tiquets moderadors i fins i tot copagaments. El dia abans de la seva posada en marxa, Mas ha demanat “seny i generositat”, i ha opinat que una part de la població “pot fer perfectament un petit esforç” en benefici del col·lectiu. En aquest sentit, ha assegurat que aquesta mesura “no es fa per caprici, sinó perquè ho necessita el sistema sanitari català, que és molt bo i s’ha de preservar”.

El President Mas afirma que l’euro per recepta “és aquí per quedar-se”

Mas NY
Mas, en declaracions als periodistes a Nova York. Foto:ACN

En declaracions als mitjans des de Nova York, Mas ha apel·lat a demostrar “seny i generositat” per part de tothom per tal de passar junts els moments de “dificultat” i mantenir l’actual estat del benestar. Al seu parer, ara mateix cal “sentit de país i de col·lectivitat” per preservar tot allò bo que Catalunya té i que, si no, “quedaria en risc”.

A més, ha recordat que l’aplicació de l’euro per recepta s’ha fet de manera que les persones amb menys recursos “no es vegin marginades”, que hi ha un topall de 61 euros l’any, que hi ha col·lectius exempts i que els malalts crònics i les persones amb menys possibilitats econòmiques seran discriminats positivament.

[/level-premium]

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here