Segons republicans i ecosocialistes el decret de modificació del reglament de màquina recreatives és una “pista d’aterratge” per al projecte de Sheldon Adelson

ERC i ICV-EUiA s’han mostrat aquest dimarts partidaris de convocar un ple monogràfic perquè el Parlament pugui posicionar-se sobre el projecte d’Eurovegas. Una proposta que ja va avançar el president d’ICV-EUiA, Joan Herrera, durant el darrer Ple, i a la qual ERC s’ha sumat amb decisió. La portaveu republicana, Anna Simó, ha anunciat des del Parlament que ERC signarà la petició de Ple monogràfic perquè els diputats puguin opinar en relació al projecte. Si no se suma algun altre grup parlamentari (PSC, CiU, PPC) la decisió final sobre la convocatòria del Ple l’haurà de prendre la Mesa del Parlament després d’escoltar la Junta de Portaveus, tal com indica l’article 134 del Reglament del Parlament.

Simó també ha avançat que 20 càrrecs electes del partit al Baix Llobregat han fet arribar una carta al conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, instant-lo a una reunió perquè doni explicacions sobre Eurovegas. La manca de transparència del Govern entorn al macrocomplex d’oci que podria instal·lar-se a l’entorn del Parc Agrari del Baix Llobregat és una de les crítiques principals d’ERC al Govern. El rebuig dels republicans al projecte és frontal.

Simó ha recordat que aquest passat cap de setmana van iniciar la “lluita contra Eurovegas”, amb la qual el partit pretén oposar-se al projecte a través d’iniciatives parlamentàries, però també de protestes al territori.

La portaveu independentista també ha opinat sobre el decret de modificació del reglament de màquines recreatives que ha aprovat aquest dimarts el Govern. Una decisió que “aplana encara més el camí per a Eurovegas” i que fomenta “el risc de ludopatia en un temps de crisi i desesperació per a molta gent”. El decret del govern adapta la normativa catalana a la de la resta de l’Estat i, entre d’altres, redueix el temps de partida i amplia els premis que es poden oferir. A més, permet que les màquines recreatives s’instal·lin en establiments d’hostaleria, de restauració i altres de similars característiques.

En la mateixa línia que Simó, el president del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Joan Herrera, ha explicat després de la reunió que ha mantingut aquest dimarts amb el president de PIMEC, que la modificació del decret “és una pista d’aterratge” per a l’establiment d’Eurovegas a Catalunya.

De la seva banda, el diputat de C’S Jordi Cañas, ha alertat que el Govern està preparant el terreny perquè Eurovegas s’instal·li a Catalunya. En aquest sentit, ha criticat les noves mesures acordades avui pel Consell Executiu de modificar la normativa de les escurabutxaques. “És lamentable que el Govern fomenti la ludopatia com a mesura de reactivació econòmica “, ha indicat Cañas.

Camacho remarca a Cornellà l’aposta “clara i ferma” del PPC per Eurovegas com a projecte “estratègic” en ocupació

La presidenta del PPC considera que les contradiccions dels socialistes entorn del projecte evidencien que “el PSC és un partit dividit” que no sap què vol. El PPC “aposta de manera clara i ferma pel projecte d’Eurovegas”, “un projecte d’inversió fonamental, estratègic i decisiu per a la recuperació econòmica de l’àrea metropolitana”, va declarar ahir a la  tarda la presidenta de la formació, Alícia Sánchez-Camacho. “El PPC ho té clar”, ha insistit. Ho ha fet a Cornellà, governada des de fa dècades per una majoria absoluta del PSC i ara per l’alcalde Antoni Balmón, un dels valedors del projecte entre els socialistes, a les files dels quals també hi ha opositors.

Aquesta divisió, segons Camacho, evidenca que “el PSC és un partit dividit”, sense estratègia, que no sap què vol, ha reblat la popular. “Creiem que és un projecte que pot aportar creació de llocs de treball tan necessitats a la comarca i creació d’activitat econòmica i productiva”, ha defensat Alícia Sánchez-Camacho aquesta tarda. Es referia al complex de joc i oci que las Vegas sands estudia erigir al Baix Llobregat o a prop de Madrid, una comunitat on el govern regional, del PP, també vol atraure la inversió.

“El PPC ho té clar: defensa i aposta per un projecte d’Eurovegas que seria un projecte d’inversió fonamental, estratègic i decisiu per la recuperació econòmica de l’àrea metropolitana”, ha argumentat la presidenta de la formació a Catalunya.

Ho ha dit a Cornellà, una ciutat “que ho està passant malament” en aquests moments de crisi, ha remarcat Camacho abans de participar en un acte del seu partit en aquesta urbs, la més gran del Baix Llobregat. I governada per un dels membres del PSC, Antoni Balmón, que més pronunciaments públics en favor d’Eurovegas ha fet.

De fet, el darrer ple d’aquesta ciutat va aprovar un text proposat pel grup socialista instant al Govern de la Generalitat a negociar el projecte. Els socialistes van presentar aquesta moció després de rebutjar-ne una altra, d’ICV i consensuada amb la plataforma ‘Aturem Eurovegas’, contrària al projecte. Mentre els socialistes de Cornellà mantenen aquesta postura ambigua, les federacions de Barcelona, de l’Hospitalet i de l’Alt Penedès, per exemple, rebutgen el projecte.

“Li diem al senyor Balmón que vingui al PPC i se sumi al PPC defensant una inversió tan important com és el projecte d’Eurovegas”,  va remarcar ahir per la tarda Camacho. I va afegir que “el PSC és un partit dividit, en el qual no saben què volen, no tenen estratègia política, no tenen lideratge, i una de les coses més evidents és que estan en posicions dividides i oposades en el projecte d’Eurovegas”.

Amb tot, Camacho també ha matisat que, si Eurovegas ve a Catalunya, el PPC vetllarà perquè els habitants de les ciutats de l’entorn del Delta del Llobregat siguin beneficiaris dels llocs de treball que podria suposar el complex.

I, també, perquè el projecte compleixi amb les lleis catalanes. “El projecte Eurovegas ha de complir la normativa catalana i espanyola”, ha remarcat Camacho, que ha afegit que els populars vigilaran que el complex “pagui els impostos, que ofereixi les ofertes de treball amb qualitat i d’acord amb el nostre ordenament jurídic”. “Des del PP controlarem tots aquells excessos, totes aquelles actuacions que es puguin dur a terme al marge de l’activitat legal”, ha conclòs la presidenta.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here