Unió de Pagesos sosté que la Generalitat promourà el complex mitjançant un consorci amb els ajuntaments que expropiarà les terres i atorgarà les llicències

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]urovegas ha suscitat una de les assemblees de pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat més concorregudes dels darrers temps: un centenar d’agricultors s’han aplegat a la seu de Can Comes, al Prat, per parlar-ne. Els convocava Unió de Pagesos, que s’hi oposa i, segons ha assegurat un dels seus dirigents comarcals, Lluís Parés, manté reunions periòdiques amb el Departament de Territori. Parés ha donat per fet que els terrenys on hipotèticament s’ha de fer el complex seran adquirits mitjançant unes expropiacions que farà un consorci de Generalitat i ajuntaments. Davant d’això, els agricultors han debatut com fer front al procés, sense acordar una postura sobre el complex. “Quedo impressionat”; “com aquesta assemblea no havia vist cap des de fa temps”, ha descrit Ismael Santonja, cap de l’oficina d’Agroxarxa a la seu d’UP a Sant Boi de Llobregat, una de les majors de la comarca. L’escoltava un centenar de pagesos que s’han aplegat durant més de dues hores, des de les set del vespre, a la masia de Can Comes per parlar del projecte que, si s’instal·la al Delta del Llobregat, pot suposar el final de moltes de les seves explotacions.

Santoja i els dirigents d’UP que han convocat els agricultors han donat per fet que, si es fa el complex, els terrenys del Parc Agrari on s’ha d’erigir seran adquirits mitjançant expropiacions. Santoja ha negat que ja hi hagi signada cap compra-venda de terrenys a pagesos per part d’intermediaris. Sí que hi ha hagut alguns acords orals amb agricultors de Sant Boi, ha admès aquest tècnic, però no s’ha arribat a signar cap contracte d’arres, ha assegurat.

Lluís Parés, un veterà membre d’UP i activista contra Eurovegas, ha assegurat a més que el Govern també els ha explicat que les expropiacions serien el mecanisme d’adquisició dels terrenys. Parés ha narrat que el sindicat agrari ha mantingut dues reunions amb el secretari de Territori, Damià Calvet, que és qui va guiar pels terrenys del Delta els executius de las Vegas Sands en la seva darrera visita, i una amb el propi conseller, Lluís Recoder, la setmana passada.

En aquestes trobades Calvet hauria narrat als representants d’UP, sempre segons Parés, que la intenció de la Generalitat és expropiar les terres abans de requalificar-les. La base legal de l’expropiació seria la declaració del projecte d’interès públic. Un consorci format per la Generalitat i els ajuntaments afectats seria l’encarregat d’aquestes expropiacions i de donar llicències a les noves activitats vinculades a Eurovegas.

Amb aquesta base els pagesos han dedicat bona part de la trobada a discutir com organitzar-se per fer front a les expropiacions i treure’n el màxim partit.

Però els moments més tensos de l’assemblea s’han viscut quan els agricultors han discutit sobre la idoneïtat del projecte. La postura dels dirigents d’UP és clara des de fa temps: el sindicat majoritari al Parc agrari i impulsor d’aquest ens, creat el 1998 per protegir l’espai d’agricultura periurbana que queda a la comarca, s’ha declarat contrari. Així ho ha recordat el coordinador nacional d’UP, Joan Caball, que ha assistit a la trobada d’aquest vespre.

Els pagesos més joves, que aposten pel futur de l’activitat agrícola, els donen suport, així com bona part dels pagesos més grans. Però alguns altres pagesos d’edat més avançada també han expressat en la trobada el seu desig de vendre unes terres que, han sostingut, no els basten per viure’n.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here