En canvi, l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, és un dels dirigents socialistes que s’ha mostrat favorable a estudiar la possibilitat que Eurovegas s’instal·li al Baix Llobregat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]L[/dropcap]a Comissió Cívica del Patrimoni del Baix Llobregat, l’observatori permanent del patrimoni natural i cultural de la comarca, ha fet  públic un posicionament reclamant una major protecció del Delta del Llobregat enfront de projectes com Eurovegas.

Entre els seus signants es troba Frederic Prieto, actual Síndic de Cornellà de Llobregat i primer alcalde democràtic de la ciutat pel PSUC entre el 1979 i el 1985. L’actual batlle, Antoni Balmón, és un dels dirigents del PSC que ha evitat criticar el projecte. De fet, l’Ajuntament de Cornellà va aprovar una moció a favor d’Eurovegas instant el Govern a “explorar tots els projectes viables d’inversió privada i pública que promoguin el desenvolupament de la zona sud del Baix Llobregat i que assegurin la creació de llocs de treball”.

El posicionament fet públic per la Comissió Cívica del Patrimoni del Baix Llobregat, impulsada pel Centre d’Estudis Comarcals, però amb total independència d’opinió, denuncia l’estat de degradació que pateix el Delta del Llobregat i que els mecanismes legals de protecció del Delta no són suficients.

“És necessari que les normatives aplicables s’actualitzin i completin amb l’objectiu de ser instruments efectius de regulació i protecció del patrimoni natural, cultural i històric del Delta del Llobregat, un espai de gran importància dins el conjunt del patrimoni nacional i que actualment es troba en un estat altament preocupant de fragilitat i indefensió”, reclamen els signants de la declaració.

La Comissió reclama una major protecció dels espais agrícola i natural del Delta del Llobregat després d’afirmar que “la proximitat del Delta a l’àrea metropolitana de Barcelona fa que pateixi contínues agressions i amenaces que posen en perill la seva supervivència com a espai natural”. Un exemple, segons els signants, és l’anomenat “Pla Delta”, en execució des de 1994, que ha comportat el desviament de la llera del riu per ampliar el port de Barcelona, entre d’altres efectes sobre el medi.

“Entre els anys 2001 i 2006 s’han perdut 114 hectàrees de zones humides, entre les quals hi ha espais valuosos com el Pas de les Vaques o part de les Filipines Nord. A més, s’han perdut dos quilòmetres de platja per la desviació del riu, ha desaparegut l’ecosistema litoral de la zona de la Podrida, s’ha afectat el fons marí i s’ha modificat una part de la façana litoral”, lamenten els signants de la declaració.

“La degradació constatada d’aquests espais protegits ens porten a la conclusió que els actuals mecanismes legals i administratius de protecció del Delta són insuficients i no s’apliquen correctament”, conclou la Comissió, tot recordant que encara està pendent d’aprovació definitiva el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Delta del Llobregat.

A banda de Frederic Prieto, signen el manifest els altres 15 integrants del plenari de la Comissió Cívica del Patrimoni del Baix Llobregat, presidida per Miquel Vives. També la integren personalitats com Jordi Codina o Pere Izquierdo, arqueòleg i exdirector del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here