El Baix Llobregat va acollir diferents subseus dels JJOO de 1992. Ara, 20 anys després, la natació sincronitzada ha tornat a posar el Baix Llobregat al mapa olímpic

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]ls Jocs Olímpics d’estiu de 1992, oficialment Jocs Olímpics de la XXV Olimpíada, es van celebrar a la ciutat de Barcelona entre els dies 25 de juliol i 9 d’agost de 1992. Hi participaren 9.356 atletes (6.652 homes i 2.704 dones) de 169 comitès nacionals, que competiren en 32 esports i 286 especialitats.

La cerimònia inaugural va tenir lloc al remodelat Estadi Olímpic de Montjuïc (al qual posteriorment se li va donar el nom de Lluís Companys), que tot i que va ésser inaugurat en ocasió de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, fou renovat completament per tal d’acollir els Jocs Olímpics de Barcelona’92 i només se’n va conservar la façana. Amb motiu dels Jocs Olímpics de 1992, al voltant d’aquest estadi s’hi aixecà l’Anella Olímpica, i es construïren noves instal·lacions arreu de la ciutat.

Però els JJOO de Barcelona es van caracteritzar per la seva descentralització en diferents subseus properes a la ciutat comptal, que van suposar un important esforç de renovació d’infraestructures. Algunes d’aquestes subseus olímpiques es van localitzar al Baix Llobregat.

1992 Castelldefels i el piragüisme

La ciutat costanera de Castelldefels, va acollir una de les instal·lacions esportives més importants que es van construïr fora de la ciutat de Barcelona, el Canal Olímpic. Destinada a acollir les competicions de piragüisme, aquest equipament de 450.000 m2 dels quals 150.000 m2 són d’aigua dolça procedent del nivell freàtic i amb una làmina d’aigua de 1.200 m de llarg, 130 m d’ample i 4 de profunditat, es va convertir en un dels símbols olímpics del Baix Llobregat.

Imatge del canal olímpic de Castelledels. Foto:ACN

Als Jocs Olímpics de Barcelona es disputaren 16 proves de piragüisme, reintroduint-se novament la competició d’eslàlom en aigües braves després de 20 anys d’absència des dels Jocs Olímpics d’estiu de 1972 celebrats a Munic. Es realitzaren 12 proves en aigües tranquil·les, nou en categoria masculina i tres en categoria femenina; i 4 proves d’eslàlom, tres en categoria masculina i una en categoria femenina. La competició tingué lloc entre els dies 1 i 8 d’agost de 1992 al Canal Olímpic de Castelldefels (Castelldefels) pel que fa a la competició en aigües tranquil·les i al Parc Olímpic del Segre (la Seu d’Urgell) pel que fa les aigües braves. Participaren un total de 440 piragüistes, 335 homes i 105 dones, de 46 comitès nacionals diferents.

Avui en dia el Canal Olímpic segueix acollint entrenaments i competicions de piragüisme, i està obert al públic.

1992 Viladecans i el beisball

El Camp Municipal de Beisbol de Viladecans va acollir les competicions en aquesta disciplina durant el JJOO del 92. El beisball té molta tradició a la ciutat de Viladecans, que des de l’any 1945, compta amb un club de Beisball, el CB Viladecans, que es va crear amb l’objectiu de donar a conèixer aquest esport arreu de Catalunya.

El Camp, inaugurat al 1987, ha acollit diverses competicions d’alt nivell internacional a més de les olimpíades, com les Copes Intercontinentals del 1991 i 1997 i les Copes d’Europa del 1989, 1994 i 1998.

Escultura que commemora Viladecans com a subseu olímpica de Beisball

Per commemorar una fita tant important com la de ser subseu olímpica, l’escultor Alberto de Udaeta va dissenyar un guant de bronze que es va situar just al costat de la Torre Roja de Viladecans, i que s’ha convertit en un dels símbols de la ciutat.

Enguany fa 20 anys que es van celebrar els històrics Jocs Olímpics de Barcelona, dels quals Viladecans va ser-ne subseu en la disputa de partits de beisbol, i de llavors ençà, la ciutat ha seguit molt vinculada als Jocs a través d’esportistes locals que hi han participat i assolit medalla en les seves proves.

2012 Esplugues i la natació sincronitzada

Dues espluguenques, la nedadora Andrea Fuentes i la seleccionadora Anna Tarrés, lideren l’equip de natació sincronitzada que participa als Jocs Olímpics de Londres 2012.

Aquest dimarts han obtingut una suada medalla de plata en la prova de duo (Andrea Fuentes i Ona Carbonell), amb una magnífica i vibrant interpretació sota l’aigua del tango ‘La comparsita’, que ha valgut per superar la parella xinesa, que arrancava segona després de les proves classificatòries. En primer lloc ha acabat el perfecte duo rus.

Andrea Fuentes i Ona Carbonell, amb la seva entrenadora Anna Tarrés

Amb aquest triomf, Andrea Fuentes es converteix en l’única nedadora espanyola amb tres medalles, superant Gemma Mengual, amb la qual va aconseguir dues plates a Pequín 2008. Quatre anys després, Fuentes és la líder del grup, que té en una altra espluguenca, Anna Tarrés, l’alma mater d’aquest equip que porta anys entre l’èlit de la natació sincronitzada mundial.

El botí pot créixer amb la prova per equips, que tindrà lloc entre dijous 9 i divendres 10.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here