Les excavacions arqueològiques a la cova del Rinoceront de Castelldefels, dirigides per investigadors del Grup de Recerca del Quaternari-SERP (Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques) de la UB, han descobert part de l’esquelet d’un elefant infantil

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]É[/dropcap]s la primera vegada que al massís del Garraf s’ha descobert un esquelet pràcticament complet d’un proboscidi (elefant i mamut). Es tracta d’una troballa excepcional ja que les restes d’elefants complerts en coves són escasses a Catalunya i aquestes tenen uns 100.000 anys d’antiguitat. En aquesta zona s’havien localitzat parts aïllades de l’esquelet, com ara les defenses, en les rieres i el riu Llobregat, especialment de mamut llanut, cronològicament més modern.

La troballa d’aquest elefant, més antic que el mamut llanut, ens evidencia que a la costa central catalana amb anterioritat a l’arribada del mamut, propi de moments freds, hi vivien els elefants. La troballa d’aquest elefant, juntament amb altres espècies com per exemple nombroses restes de tortuga mediterrània (Testudo hermanni) localitzades també a la cova del Rinoceront, posen de manifest que a la costa central catalana les condicions climàtiques de fa 100.000 anys eren càlides.

Fins ara s’han documentat les dues extremitats posteriors completes (fèmur, tíbia, ossos del tars i falanges) així com la pelvis i la columna vertebral en connexió anatòmica. Els treballs en curs només han permès excavar part de la superfície en la qual es troba aquest elefant. Els investigadors, Joan Daura i Montse Sanz, membres del Grup de Recerca del Quaternari-SERP (Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques) de la Universitat de Barcelona, suposen que probablement la resta de l’individu estaria complet, però no serà fins la propera campanya arqueològica que es podrà excavar en la seva totalitat.

La cova del Rinoceront és un jaciment paleolític amb una llarga seqüència cronològica que abraça des dels 80.000 anys fins als 200.000. En la conca mediterrània són molt escassos els jaciments d’aquest període amb una seqüència estratigràfica tant complerta i de moment, podem dir que és l’únic a Catalunya d’aquestes característiques.

Actualment la cavitat es troba seccionada verticalment pel darrer front d’explotació de la pedrera de Ca n’Aimeric de Castelldefels. L’extracció massiva de pedra calcària ha desfigurat el relleu original i ha destruït part de la cova  així com la seva entrada originària. Per aquest motiu en l’actualitat s’accedeix a la cavitat per una bastida que permet desenvolupar els treballs arqueològics.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here