ERC va presentar al juny diverses preguntes parlamentàries a la Comissió Europea sobre les seves sospites que Eurovegas podria incomplir normativa comunitària en matèria de Salut Pública i Medi Ambient

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]J[/dropcap]ohn Dallin, comissari europeu de Salut i Política de Consumidors, assegura que li preocupa “el risc d’exposició al fum del tabac” i destaca la “necessitat d’oferir una protecció exhaustiva” als ciutadans, “especialment en el sector de l’hosteleria”.

Així ha respost el comissari a una sèrie de preguntes parlamentàries on ERC es queixava a l’executiu comunitari que “els complexes hotelers i lúdics de Las Vegas Sands Corporation es caracteritzen per permetre fumar en els seus recintes” i que “el govern de la Generalitat, en plena negociació, ha afirmat que flexibilitzarà la llei que ho prohibeix”.

ERC entenia que això podria violar les “directrius i recomanacions de la Comissió Europea del 30 de juny del 2009, en què s’insta els Estats membres a adoptar lleis per protegir els ciutadans de l’exposició del fum del tabac en espais públics tancats” i demanava la seva opinió a la Comissió Europea. Un mes i mig després, Brussel·les ja té la seva resposta.

En matèria de salut pública, el comissari John Dallin es mostra “preocupat” per la protecció dels ciutadans davant del fum del tabac, “especialment en el sector de l’hosteleria”.

Tot i això, Dallin ha alertat que les recomanacions europees en matèria de lluita contra el tabac resten com a competència “exclusiva” dels estats membres i que el paper de la Comissió Europea és “bàsicament donar suport i encoratjar l’acció dels estats”.

En les preguntes ERC també qüestionava si la instal·lació d’Eurovegas als terrenys oferts per la Generalitat al Baix Llobregat és compatible amb les directives europees sobre protecció d’aus i sobre protecció d’hàbitats. A més, també plantejava dubtes sobre la gestió de l’aigua als terrenys oferts per a Eurovegas, i la possibilitat que l’extensió del projecte pogués vulnerar les recomanacions del Conveni Europeu del Paisatge.

En la seva resposta, el comissari de Medi Ambient, Janez Potocnik, ha afirmat que no disposa d’informació sobre el projecte d’Eurovegas però remarca que si es fa haurà de complir amb les normatives d’impacte a la natura.

“D’acord amb la directiva de la UE, qualsevol pla o projecte que podria tenir un efecte negatiu en zones de Natura 2000 ha de ser valorat apropiadament d’acord amb els objectius de protecció de l’espai”, afirma Potocnik.

Després d’afirmar que les autoritats competents “poden aprovar el pla o projecte només després de remarcar que no afectarà adversament la integritat de l’espai”, el comissari també ha dit que la normativa europea preveu dues “excepcions”: si hi ha raons econòmiques o socials de “gran interès públic”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here