La muntanya de Sant Pere Màrtir, al Parc de Collserola, va actuar com a punt estratègic per a la defensa del pla de Barcelona i del Baix Llobregat durant la Guerra Civil espanyola

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]A[/dropcap]quest proper diumenge, dia 2 de setembre, es reprenen les visites guiades que es fan cada primer de mes, amb l’excepció de gener i agost, a la bateria antiaèria de Sant Pere Màrtir. Es tracta d’una visita de 2 hores de durada que sortirà a les 11h de la Plaça Mireia d’Esplugues de Llobregat.

La muntanya de Sant Pere Màrtir, situada dins el Parc de Collserola, va actuar com a punt estratègic per a la defensa del Baix Llobregat i del pla de Barcelona durant la Guerra Civil espanyola (1936- 1939).

L’exèrcit de Franco, amb l’ajut de les aviacions italiana i alemanya, bombardejava sistemàticament la població civil i per això la guerra aèria es convertí en un factor clau durant la guerra. Davant d’això, la Generalitat de Catalunya va crear un organisme amb la missió de construir refugis antiaeris i d’organitzar el contraatac.

El principal grup de defensa antiaeri de Barcelona estava situat al turó de la Rovira, i a Sant Pere Màrtir i a Montjuïc s’hi van instal·lar posicions de suport. En concret, a la muntanya de Sant Pere Màrtir es va instal·lar un punt de defensa antiaèria i una estació de ràdio-telefonia i l’actual caseta de les Aigües fou reconvertida, puntualment, en quarter general dels soldats destinats a la zona. Avui encara es conserven algunes restes que donen testimoni de la presència dels reflectors i de la casamata.

La visita guiada, que té una dificultat mitjana – alta, permet visitar un espai de recuperació de la memòria històrica de la comarca, representatiu de la lluita per a la defensa de la democràcia al nostre país.

Per fer l’activitat, que és gratuïta, es recomana portar roba i calçat adient. Cal inscripció prèvia al Museu Can Tinturé d’Esplugues de Llobregat ja sigui trucant al telèfon 93.470.02.18 o enviant un correu electrònic a museucantinture@esplugues.cat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here