Durant aquest cap de setmana el municipi està celebrant la Festa dels Miquelets

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]L[/dropcap]a plaça de Fèlix Figueras i Aragay d’Olesa de Montserrat serà oficialment plaça castellera demà dilluns 10 de setembre, quan es descobreixi la placa que deixarà constància del 3 de 9 descarregat pels castellers de Vilafranca, el passat mes de juny.

Olesa va viure al juny, coincidint amb la celebració de les festes de Santa Oliva, una jornada castellera que va esdevenir històrica. Més d’un miler de persones es van aplegar a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay per gaudir de les actuacions de les colles d’Esparreguera i de Vilafranca.

En aquella jornada, la colla de Vilafranca va descarregar un 3 de 9 que va convertir la plaça olesana en plaça castellera. Ara, coincidint amb els actes de la Diada, l’Ajuntament ha organitzat un acte de descobriment de la placa que convertirà la plaça de Fèlix Figueras i Aragay en plaça castellera.

Recreació d’episodis de la Guerra de Successió a la Festa dels Miquelets

A més, durant aquest cap de setmana els carrers del centre del municipi han fet un salt en el temps i s’han traslladat a ara fa prop de 300 anys, en plena de Guerra de Successió, quan els exèrcits catalans van lluitar per les seves llibertats, a favor del Rei Carles III, i en contra dels Borbons.

Dels exèrcits catalans en va formar part la guerrilla anomenada miquelets, que per tercer any tenen la seva pròpia festa a Olesa. Aquesta tercera edició de la Festa dels Miquelets incorpora algunes novetats, com ara la recreació d’un consell de guerra que inclourà l’execució d’una sentència.

Es tracta aquesta d’una festa de recreació històrica creada, el 2010, arran de la creació, dos anys abans, del Memorial 158, impulsat per l’Arxiu Parroquial en homenatge als 158 soldats austriacistes morts al municipi durant la Guerra de Successió, i que estan enterrats al fossar de l’església. El 2008, aquest homenatge va cobrar forma com a tòtem commemoratiu ubicat al costat de la plaça Nova. Precisament, destaquen els organitzadors, el que pretén la Festa dels Miquelets és recordar de manera festiva i amb rigor històric la participació d’Olesa en la Guerra de Successió. I és que fa uns mesos es va descobrir que a les acaballes de la Guerra hi va haver una batalla als voltants d’Olesa en la qual es va prendre fins i tot a un cap de l’exèrcit enemic, el Capità Maria.

“Olesa va tenir un paper important a les acaballes de la Guerra de Successió”, ha destacat Xavier Rota, membre de Miquelets i responsable de l’Arxiu Parroquial.

Després de la batalla de Talamanca, el 13 d’agost de 1714, l’exèrcit català va baixar fins a Olesa, on es va celebrar un consell de guerra els dies 20 i 21 d’agost en el qual es va decidir trencar el setge de Barcelona, per intentar seguir resistint. Malauradament, com és prou conegut, finalment aquest objectiu no va poder ser possible. Fa uns mesos, el mateix Xavier Rota va trobar unes cartes del coronel Ermegol Amill en les quals es feia referència a una batalla que hi va haver als voltants d’Olesa després del consell de guerra, batalla que, per cert, es va guanyar, i en la qual es va capturar l’enemic coronel Maria. L’esmentat coronel va demanar que se li preservés la vida, però segons els documents trobats per Rota, el poble s’hi va negar.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here