Uns 200 monitors i monitores van participar ahir en l’acte inaugural del curs, conegut com a Movidic, al Prat de Llobregat, localitat on té la seu la Fundació

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a Fundació Catalana de l’Esplai, una de les empreses més potent del lleure, va inaugurar el curs ahir dissabte amb un acte anomenat Movidic, al Centre Esplai, al Prat de Llobregat, en què hi van participar 200 monitors i monitores. Allà es va donar a conèixer el tema de treball d’aquest any, la ciutadania compromesa, sota el títol “Teixint”. Amb aquesta proposta educativa es pretén que els nens i nenes i els i les joves es comprometin amb la seva comunitat a través d’accions adaptades a les seves edats, de manera que quan siguin persones adultes, siguin ciutadans i ciutadanes compromesos.

En el transcurs de la jornada diferents infants i joves dels esplais van exposar bones pràctiques desenvolupades amb la metodologia d’Aprenentatge i Servei (APS), que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo. Entre les experiències que es van presentar hi ha la campanya “Contes per nosaltres” que desenvolupen el grup de discapacitats adults, Indis, del Club d’Esplai Pubilla Cases-Can Vidalet, de L’Hospitalet de Llobregat, amb els infants hospitalitzats de llarga estada a l’Hospital Sant Joan de Déu, oferint la possibilitat de gaudir del conte dels drets dels infants.

Igualment, joves de l’Esplai Campiquipugui, de Riera de Gaià, van presentar el projecte “Operació Cua Roja” de custòdia del territori, que han impulsat conjuntament amb l’Associació mediambiental La Sínia durant el curs 2011-2012. Els joves de Campiquipugui es van adonar de la necessitat de conservar la biodiversitat del riu Gaià, de donar a conèixer els valors naturals de l’entorn més proper, i d’ajudar a comprendre la necessitat de conservar els ecosistemes fluvials en bones condicions ecològiques.

Nens del Club d’Esplai Bellvitge, de l’Hospitalet de Llobregat,  van explicar el seu projecte “Donació de sang i educació per a la ciutadania”. Aquests infants de 8 a 12 anys han tingut la oportunitat i el repte de conèixer i crear una campanya per difondre la necessitat de donacions de sang al seu barri, ja que a tot Catalunya es necessiten prop de 1.000 donacions diàries.

Finalment, es va presentar la iniciativa d’intervenció ambiental amb metodologia APS que grups de nens i nenes han realitzat en el marc del programa d'”Escoles Verdes”. El projecte, consistent en la descoberta, manteniment i senyalització d’un itinerari proper al centre, compta amb l’assessorament de l’Àrea d’educació ambiental de la Fundació Catalana de l’Esplai.

La Fundació Catalana de l’Esplai és una iniciativa sense afany de lucre que té per missió “educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora”.

Aplega 60 centres d’esplai, amb prop de 14.000 infants i joves i 1.400 monitors , unes xifres força similars a les del curs passat. L’acció socioeducativa de la Fundació també s’estén a prop de 1.000 escoles.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here