El proper 21 de setembre es celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer i l’Associació de Familiars d’Alzheimer (AFA) del Baix Llobregat prepara a diverses localitats de la comarca, actes informatius i de sensibilització

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]S[/dropcap]egons informa l’AFA del Baix Llobregat, els actes que organitzen tenen un doble objectiu: “Per una banda informar i sensibilitzar la societat dels efectes devastadors que té aquesta malaltia, tant des del punt de vista de la persona malalta com de la família, sol·licitant alhora el recolzament i la solidaritat de la població en general, així com de les institucions i organismes públics i privats”.

En un escrit firmat per Mª Rosa Giner, Presidenta de l’Associació, aquest grup de persones afirmen “ser conscients dels moments difícils que tots plegats estem vivint” però volen també “fer una crida d’atenció perquè entenem que no es poden fer retallades ni escatimar esforços pel que fa a l’atenció i cura deles persones malaltes d’Alzheimer”.

Per això demanen que des de les diferents administracions, l’estatal, l’autonòmica i les municipals, es consideri com una absoluta prioritat l’atenció socio-sanitària a la malaltia d’alzheimer.

Per altre banda l’AFA del Baix Llobregat  vol desenvolupar una campanya d’informació adreçada a promoure el diagnòstic precoç així com donar a conèixer els nous tractaments i les noves línies d’investigació que actualment poden millorar i retardar el seu desenvolupament. “Aquest any comptem amb un ampli ventall de experts de molt prestigi arreu de Catalunya i Espanya i amb un llarg recorregut en el camp de les demències. Ens aportaran el seu coneixement i la seva experiència en la recerca i el tractament de la malaltia d’Alzheimer”, afirma el comunicat de Giner.

“Les persones que no recorden la història de la seva vida no poden ser oblidades i mereixen ser tractades dignament en la darrera etapa de la seva existència”, així acaba l’escrit de la l’Associació.

Fem memòria de les activitats que durà a terme l’AFA del Baix Llobregat, arreu de la comarca, per commemorar el Dia Mundial de l’Alzheimer:

Castelldefels

28 de setembre – Taules petitòries i informatives. Llocs a determinar. Assessorament i orientació a totes les persones que sol·licitin informació sobre la malaltia d’Alzheimer.

Cine Fòrum amb la pel·lícula “Arrugas”. 17,30 h. Nova biblioteca Central de Castelldefels, c/ Bisbe Urquinaona, 17-21. Projecció de la pel·lícula “Arrugas”. Goya al millor llargmetratge d’animació 2011. A continuació debat. Sr. César Barrachina, treballador social d‘AFA Baix Llobregat.

4 d’octubre – Conferència: “Les persones i la malaltia d’Alzheimer” 18,00 h. Nova biblioteca Central de Castelldefels, c/ Bisbe Urquinaona, 17-21. El Dr. Robles ens aproparà a la realitat de la malaltia, ens aclarirà dubtes i ens informarà com detectar els seus símptomes. Dr. Bernabé Robles, cap de neurologia del Parc Sanitari St. Joan de Déu-Hospital General de Sant Boi. Mª Rosa Giner, presidenta d’AFA Baix Llobregat.

Cervelló

21 de setembre – Taules petitòries i informatives. Casal d’avis Josep Tarradellas, c/Major 85. Assessorament i orientació a totes les persones que sol·licitin informació sobre la malaltia d’Alzheimer. Voluntaris AFA Baix Llobregat.

26 de setembre – Cine Fòrum amb la pel·lícula “Arrugas”. 17,30 h. Casal d’avis Josep Tarradellas, c/Major 85. Projecció de la pel·lícula “Arrugas”. Goya al millor llargmetratge d’animació 2011. A continuació debat. Sra. Mercè Rull, psicòloga d’AFA Baix Llobregat.

4 d’octubre – Taller de Risoteràpia. 17,30 h. Les Oliveres Residencial, c/ Saturnina Pyri, 6-8. Riure de forma sana produeix beneficis tant per al cos com per a la ment. Un taller on el somriure serà protagonista, on aparcarem els problemes i potenciarem les forces per afrontar-los. Sra. Mª Jesús Lorenzo, especialista en risoteràpia.

Cornellà

21 de setembre – Taules petitòries i informatives. Mercat Sant Ildefons – Centre d’Atenció Primària Bellaterra – Centre d’Atenció Primària Martí Julià – Centre d’Atenció Primària Mossen Jaume Soler (tocant Garcia Nieto)

22 de setembre –  Taules petitòries i informatives. Plaça Marsans (mercat) – Mercat Centre – Supermercat Mercadona – El Corte Inglés/Hipercor – Rambla Anselm Clavè (cantonada Plaça de l’Esglèsia)

Assessorament i orientació a totes les persones que sol·licitin informació sobre la malaltia d’Alzheimer. Voluntaris AFA Baix Llobregat.

2 d’octubre – Conferència: “Alzheimer el gran interrogant”. 18,00 h. Castell de Cornellà, c/ Mossèn Jacint Verdaguer, s/nº. El Dr. Rafael Blesa donarà resposta a les preguntes que ens fem i els dubtes que els familiars tenim en el dia a dia. Ens aproparà a les noves línies de tractaments i recerca donant també un missatge d’esperança a les famílies afectades per la malaltia d’Alzheimer. Dr. Rafael Blesa, cap de Neurologia de l’Hospital de la Sta. Creu i St. Pau de Barcelona.

21 d’octubre – Desfilada “La Memòria està de moda” 18,00 h. Auditori de Cornellà, c/ Albert Einstein 51. Desfilada de moda on representants de la ciutadania ens apropen les tendències de la propera temporada Tardor-Hivern 2012-2013 de la mà dels millors establiments de la ciutat. Direcció: Sra. Luisa Valiente.

El Prat

21 de setembre – Taules informatives i petitòries. Av. Verge de Montserrat, cantonada Coronel St Feliu – Av. Verge de Montserrat, cantonada Carretera de la Marina – Plaça de l’Ajuntament – C/ Ferran Puig, cantonada Santiago Rossinyol – C/ Lleida, cantonada Coronel Santfeliu – Centre Comercial Carrefour. Assessorament i orientació a totes les persones que sol·licitin informació sobre la Malaltia d’Alzheimer. Voluntaris AFA Baix Llobregat.

21 de setembre – Exposició “Arrugas “. Inauguració a les 18,00 h. Biblioteca Antonio Martín del Cèntric Espai Cultural. Exposició de la Dra. Eloisa Velasco amb imatges del còmic de Paco Mora.

23 de setembre – Festival de ball “Tu sí que balles”. 18,30 h. Teatre Modern (Pl. de la Vila, s/nº). Mostra de diferents companyies de dansa i ball que ens faran gaudir d’un espectacle de llum, música i color. Direcció: Sra. Lluisa Velasco i Sr. Isidor Pozo.

24 de setembre – Tallers d’activitat física i memòria. Sra. Montserrat Xuclà, llicenciada en ciències de l’activitat física. 15,30h. Hotel d’Entitats, c/ Lo Gaiter de Llobregat, 33

25 de setembre – El sedentarisme i envelliment origina alteracions circulatòries que perjudiquen el cervell i les seves funcions. Una d’elles és La Memòria. En el taller “Activitat física i memòria” a més de fer pràctica d’activitat física, treballem la memòria amb exercicis de diferents tipus : flexibilitat, mobilitat articular, força… Sra. Montserrat Xuclà, llicenciada en ciències de l’activitat física. 18,00h. Centre Cívic Jardins de la Pau. Pl. Jardins de la Pau, s/nº

28 de setembre – Taula petitòria a Mercabarna. De 9,00 a 14,00 h. Assessorament i orientació a totes les persones que sol·licitin informació sobre la malaltia d’Alzheimer. Voluntaris AFA Baix Llobregat

8 d’octubre i 29 d’octubreTallers de risoteràpia 17,00 h. Hotel d’Entitats, c/ Lo Gaiter de Llobregat, 33. Riure de forma sana produeix beneficis tant per cos com per a la ment. Un taller on el somriure serà protagonista, on aparcarem els problemes i potenciarem les forces per enfrontar-los. Sra. Mª Jesús Lorenzo, especialista en risoteràpia. Tallers de risoteràpia

9 d’octubre – Conferència “Viure el dia a dia amb l’Alzheimer”. 18,30 h. Cèntric Espai Cultural, plaça de Catalunya, 39-41. El Dr. Peña ens informarà de les característiques d’aquesta demència i dels nous avenços en la investigació amb un missatge d’esperança per als familiars. Dr. Jordi Peña, cap de neurologia de l’Hospital del Mar. Parc de Salut Mar.

10 d’octubre – Cine Fòrum amb la pel·lícula Arrugas. 19,00 h. Cine Capri. Av. Verge de Montserrat, 111. Projecció de la pel·lícula “Arrugas”. Goya al millor llargmetratge d’animació 2011. A continuació debat. Sra. Mercè Rull, psicòloga d’AFA Baix Llobregat.

Esplugues

27 de setembre – Conferència sobre el Document de Voluntats Anticipades i el Testament. 18,00 h. Residència La Mallola. Fundació Fèlix Llobet, c/ Raval de Sant Mateu 46-48. Exposició i aclariments dels aspectes legals més importants com la incapacitació, la tutela, l’herència, el document de voluntats anticipades i el testament. Sra. Judith Serra, advocada d’AFA Baix Llobregat. Amb la col·laboració de la Universitat Gent Gran.

Martorell

22 de setembre – Taules petitòries i informatives. Pl. de la Vila – Barri de Buenos Aires. Assessorament i orientació a totes les persones que sol·licitin informació sobre la malaltia d’Alzheimer. Voluntaris AFA Baix Llobregat.

3 d’octubre – Taller: Com anem de memòria? 18,00 h. Auditori Joan Cererols Centre Cultural Martorell, plaça de les Cultures s/n. Com anem de memòria? Acostumem a mirar-nos la pressió, a controlar-nos el colesterol però… què passa amb la nostra memòria ? Vols comprovar-ho? ATREVEIX-TE en un espai que posarà a prova les nostres capacitats de recordar. Sra. Antonia González, coordinadora dels Centres Alois.

Molins de Rei

21 de setembre – Taules petitòries i informatives. Plaça de l’Ajuntament – Plaça de la Creu – Plaça del Mercat Municipal – Carrer de Sant Isidre (Barri Incresa)

22 de setembre – Assessorament i orientació a totes les persones que sol·licitin informació sobre la Malaltia d’Alzheimer. Barri Bonavista. Voluntaris AFA Baix Llobregat.

25 de setembre – Conferència: “Alzheimer, de l’oblit a la malaltia”. 17,30 h. C.A.P. La Granja, c/ Sínies s/n. Ens preocupen els oblits quotidians? Ens angoixem si no trobem sovint les claus o les ulleres? Trobarem respostes als dubtes sobre aquesta problemàtica. Dr. Salvador Altimir, geriatra de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti).

9 d’octubre – Taller de relaxació. 18,00 h. C.A.P. La Granja, c/ Sínies s/n. Taller per aprendre a relaxar-se en moments de tensió i estrès. Diferents tècniques de relaxació. Sra. Francisca Fito, fisioterapeuta dels Centres Alois.

Olesa de Montserrat

29 de setembre – Cine Fòrum amb la pel·lícula “Arrugas”. 18,00 h. Casal de Cultura, c/ Salvador Casas, 26. Projecció de la pel·lícula “Arrugas”. Goya al millor llargmetratge. d’animació 2011. A continuació debat. Sra. Antonia González, coordinadora Centres Alois.

Pallejà

28 de setembre – Taules petitòries i informatives. Plaça del Mercat. Assessorament i orientació a totes les persones que sol·licitin informació sobre la malaltia d’Alzheimer. Voluntaris AFA Baix Llobregat.

18 d’octubre – Conferència: “Alzheimer de la A a la Z. L’expert més a prop”. 18,00 h. El Castell, c/ Prat de la Riba, 10. El Dr. Reñé donarà resposta a les nostres preguntes i als dubtes que els familiars tenim en el dia a dia. També ens aproparà a les noves línies d’investigació i recerca. Dr. Ramón Reñé, cap de neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Amb la col·laboració de la Fundació Ana Ribot.

Sant Andreu de la Barca

2 d’octubre – Cine Fòrum amb la pel·lícula “Arrugas”. 18,00 h. Sala d’actes de Les Escoles Velles. Ctra. de Barcelona, 1. Projecció de la pel·lícula “Arrugas”. Goya al millor llargmetratge. d’animació 2011. A continuació debat. Sr. César Barrachina Pérez, treballador social d’AFA Baix Llobregat.

Sant Boi

22 de setembre – Taules petitòries i informatives. Plaça Catalunya – Plaça de la Muntanyeta – Ciutat Cooperativa. Assessorament i orientació a totes les persones que sol·licitin informació sobre la malaltia d’Alzheimer. Voluntaris AFA Baix Llobregat.

26 de setembre – Taula Rodona “L’Alzheimer, des de dins”. 18,00 h. Sala d’actes de Can Massallera, c/Mallorca 30. La Dra. Anna Bartomeus ens aproparà a la realitat de la malaltia i a la seva incidència. La Sra. Ana Garijo ens mostrarà la malaltia des d’una perspectiva propera com a familiar afectada. Dra. Anna Bartomeus, geriatra del Complex Assistencial en Salut Mental. Benito Menni. Sra. Ana Garijo, infermera del CAP Cooperativa-Molí Nou.

27 de setembre – Taller “Com anem de memòria? 17,30 h. Casal Cooperativa-Molí Nou, c/ Pau casals, 7. Com anem de memòria? Acostumem a mirar-nos la pressió, a controlar-nos el colesterol, però… què passa amb la nostra memòria? Vols comprovar-ho? ATREVEIX-TE en un espai que posarà a prova les nostres capacitats de recordar. Sra. Mercè Rull, psicòloga d’AFA Baix Llobregat.

Sant Feliu de Llobregat

21 de setembre – Taules petitòries i informatives. Centre d’Atenció Primària Rambla – Plaça estació Renfe. Assessorament i orientació a totes les persones que sol·licitin informació sobre la Malaltia d’Alzheimer. Voluntaris AFA Baix Llobregat.

25 de setembre – Cine Fòrum amb la pel·lícula “Arrugas”. 18,00 h. Casal Municipal de la Gent Gran, c/ Pi i Margall, 43. Projecció de la pel·lícula “Arrugas”. Goya al millor llargmetratge. d’animació 2011. A continuació debat. Sra. Antonia González, coordinadora Centres Alois.

28 de setembre – Taller de nutrició. 18,00 h. Casal Municipal de la Gent Gran, c/ Pi i Margall, 43. Menjar bé ajuda a viure millor. Una dieta equilibrada ens proporciona l’energia necessària per a les activitats quotidianes i contribueix al nostre benestar. Dr. Lluís Reig, psicogeriatra. Responsable de la Unitat de Demències de l’Hospital de la Creu Roja de l’Hospitalet. Amb la col·laboració de Laboratorios Angelini.

Sant Joan Despí

21 de setembre – Taules petitòries i informatives. Plaça de l’Església (Casc antic) – Casc antic (C/. Rius i Taulet cantonada Avinguda Barcelona).

22 de setembre – Pg. Sant Miquel, Barri Les Planes

Assessorament i orientació a totes les persones que sol·licitin informació sobre la malaltia d’Alzheimer. Voluntaris AFA Baix Llobregat.

3 d’octubre – Conferència: “Alzheimer: Viure quan dos i dos ja no són quatre”. Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí, c/ Jacint Verdaguer, 90. La Dra. Mercè Boada ens exposarà com s’inicia la malaltia, els seus símptomes i cap a on va la recerca de l’Alzheimer. La Dra. Susana Fernández ens parlarà de la problemàtica de la demència dels pacients i els seus familiars. Dra. Mercè Boada, directora de la Fundació ACE. Dra. Susana Fernández, neuròloga de l’Hospital Moisés Broggi. Presidirà l’acte l’alcalde de Sant Joan Despí, el Sr. Antonio Poveda.

10 d’octubre – Cine Fòrum amb la pel·lícula “Intocable”. 18,00 h. Centre cultural Mercè Rodoreda, c/ Major nº 69. En Philippe, un ric aristòcrata que queda paraplègic a causa d’un accident, contracta una persona perquè l’ajudi i en tingui cura. Tot i pertànyer a mons completament diferents, acabaran establint una relació tan sòlida com inesperada. A continuació debat. Sra. Isabel Macanaz, psicòloga del Centre Alois.

Sant Just Desvern

21 de setembre – Taules petitòries i informatives. Mercat Municipal – Centre d’Atenció Primària. Assessorament i orientació a totes les persones que sol·licitin informació sobre la malaltia d’Alzheimer. Voluntaris AFA Baix Llobregat.

21 de setembre – Cine Fòrum amb la pel·lícula “Arrugas”. 17,30 h. Complex El Mil·lenari. Associació de la Gent Gran. Àngel Guimerà, 1. Projecció de la pel·lícula “Arrugas”. Goya al millor llargmetratge d’animació 2011. A continuació debat. Sra. Mercè Rull, psicòloga d’AFA Baix Llobregat.

Sant Vicenç dels Horts

22 de setembre – Taules petitòries i informatives. De 9 a 14 h. Centre Comercial La Vailet – Plaça de la Vila. Assessorament i orientació a totes les persones que sol·licitin informació sobre la malaltia d’Alzheimer. Voluntaris AFA Baix Llobregat.

25 de setembre – Conferència sobre el Document de Voluntats Anticipades i el Testament. 18,00 h. Biblioteca Les Voltes, carrer Nou, 1-9. Exposició i aclariments dels aspectes legals més importants com la incapacitació, la tutela, l’herència, el document de voluntats anticipades i el testament. Sra. Judith Serra, advocada d’AFA Baix Llobregat.

Vallirana

18 d’octubre – Conferència: “Les persones i la malaltia d’Alzheimer”. 17,00 h. Masia Molí de Can Batlle (C/ Molí, 2-4). El Dr. Robles ens aproparà a la realitat de la malaltia, ens aclarirà dubtes i ens dirà com detectar els seus símptomes. Dr. Bernabé Robles, cap de neurologia del Parc Sanitari St. Joan de Deu-Hospital General de San Boi.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here