La capital del Baix Llobregat aprova una moció impulsada per ICV-EUiA i CiU que demana “un acord nacional per l’exercici del dret a decidir”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, vol que la Generalitat impulsi “la celebració d’una consulta d’autodeterminació del poble català”. Així ho demana una moció presentada pels dos grups que formen el govern municipal, ICV-EUiA i CiU, a la qual també ha donat suport el PSC. Només el PP s’ha abstingut.

El text demana als grups parlamentaris que iniciïn els tràmits per fer la consulta, al Govern que iniciï les converses amb partits i societat civil per assolir “un acord nacional per l’exercici del dret a decidir” i als mitjans públics que compleixin amb el seu deure “d’estricta neutralitat” vers les opcions que es puguin defensar davant de la consulta. ICV-EUiA, que va obtenir set regidors en les darreres eleccions, governa en coalició amb CiU, que en té quatre. Els seus vots haguessin estat suficients per aprovar la moció, però també se’ls han sumat els sis regidors socialistes. Els quatre populars s’hi ha oposat.

“Catalunya és una nació, ho és per cultura i per història i ho és per la voluntat dels catalans i catalanes que sempre s’ha posat de manifest”, va declarar l’alcalde de la ciutat, l’ecosocialista Jordi San José, quan el seu grupo i el convergent van presentar la moció.

“Ara cal que tota la ciutadania expressi novament, amb la seva voluntat democràticament expressada, quina relació ha de tenir en el futur amb la resta d’Espanya, respectant totes les opcions democràtiques que recull la població de Catalunya en el seu si”, va afegir San José.

Pla de sanejament de les finançes municipals

Ahir, el Ple va aprovar el Pla de Sanejament que el govern de la ciutat proposava per a poder fer front a a la prestació de serveis a la ciutadania, a partir d’un diagnòstic realista de l’estat econòmic de la ciutat. Segons ICV-EUiA-ISF, el partit majoritari de la vila, el rigor en la gestió econòmica de l’Ajuntament ha fet aflorar ingressos duplicats que figuraven pendents de cobrament, per exemple per a la construcció d’escoles bressol que l’Ajuntament ja havia cobrat o deutes antics d’empreses que ja no existeixen. Una informació que no s’ajustava a la realitat, i que aquest partit hauria heredat dels últims 8 anys de govern socialista.

Per tal de poder portar a terme el Pla de Sanejament, l’Ajuntament, entre altres qüestions renegociarà la despesa financera i reduirà en 1’7M€ el Pla d’Inversions del Mandat, reducció que no afectarà als serveis bàsics, ni les inversions prioritàries i ni les de proximitat. També es rebaixarà l’1% de les despeses ordinàries, com per exemple, els consums energètics, alguns dels quals ja s’han posat en marxa com l’encesa de l’enllumenat de carrers, retardant-la 10 min., cada dia, la unificació dels serveis de neteja diària i de recollida d’escombraries en una única concessió, o la reorganització dels espais municipals per estalviar lloguers. Per la seva part l’alcalde ja ha anunciat la supressió del programa d’entrevista a l’alcalde d’Esplugues TV i que tots els seus desplaçaments els farà amb transport públic, prescindint de la plaça de xofer. Respecte als ingressos, l’equip de govern actualitzarà les taxes i preus públics, segons l’IPC i, respecte a l’IBI, mantindrà el tipus impositiu.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here