La partida se situa en 20.343 milions per a tots els territoris, dos mil milions menys que l’any passat. A més, Hisenda demana que les CCAA no es centrin en res més que en mantenir l’estat del benestar

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]ls pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2013 que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va presentar aquest dissabte al Congrés dels Diputats recullen una rebaixa del 9,5% dels fons destinats al sistema de finançament de totes les comunitats autònomes.

En total seran 20.343 milions, més de 2.000 menys que al 2012 en què vans er 22.447 milions. A més el capítol d'”altres transferències” als territoris cau un 22,5%. Pel que fa als ajuntaments, la partida del sistema de finançament puja un 5,9%, però les altres transferències cauen un 6,2%.

Davant d’aquesta situació, el secretari d’estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta, ha declarat que “les CCAA han de centrar-se en educació, sanitat i serveis socials, i la resta ara mateix sobra”. Beteta, a més, nega que els pressupostos de l’Estat del 2013 incompleixen estatuts d’autonomia.

[level-premium]

Antonio Beteta ha instat a les comunitats autònomes a reduir les despeses i centrar-se en l’estat del benestar. Ha puntualitzat que les comunitats han de centrar-se en educació, sanitat i serveis socials. “La resta ara mateix sobra”, ha recalcat Beteta aquest diumenge després de reunir-se amb membres del grup popular al Congrés per parlar sobre els pressupostos de l’Estat per al 2013. En relació a la reducció de transferències a les comunitats com Catalunya, Beteta ha dit que “és obvi que quan el vestit es fa estret, tothom vol que sigui més ample”. Així mateix, el secretari d’estat d’Administracions Públiques s’ha remès al Tribunal Constitucional per negar que els pressupostos de l’Estat de l’any que ve incompleixen estatuts d’autonomia.

El secretari d’estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta. Font:ACN

Beteta ha assegurat aquest diumenge que el projecte dels pressupostos generals de l’Estat del 2013 “és seriós, rigorós i creïble perquè es basa en el coneixement de la realitat i ha pres mesures per canviar-la”. Ha reiterat que l’estat d’ingressos tindrà el finançament “adequat i suficient” per garantir la societat del benestar, el finançament territorial i la pujada de les pensions”.

El secretari d’estat d’Administracions Públiques també s’ha referit a la rebaixa de la partida destinada als ministeris assenyalant que el conjunt de la despesa ministerial disminueix el 8,19%, mentre que les comunitats comptaran en el proper exercici amb 84.732 milions d’euros, la qual cosa suposa una reducció mínima del 0,6%, segons ha explicat. “Es prenen una sèrie de mesures en ingressos i en despeses que suposen una reducció important del que és la despesa ministerial, que no s’han traslladat a la reducció de la despesa autonòmica en atenció al fet que 8 de cada 10 euros que les autonomies gestionen van destinats a la sanitat, a l’educació i als serveis socials, ha subratllat.

Respecte a la polèmica per l’incompliment dels estatuts d’autonomia, Beteta ha estat taxatiu. “És obvi que quan el vestit es torna estret, tothom vol que sigui més ample”, ha admès.

“Jo entenc que les comunitats vulguin tenir un millor finançament però, en un context de crisi econòmica, hem de prioritzar i jo els convido que executin els seus plans econòmics financers en els quals han de reduir empreses públiques, despesa innecessària i centrar-se en el manteniment de la societat del benestar: en l’educació, en la sanitat i en els serveis socials”, ha rebat. “La resta, ara mateix, sobra”, ha acabat sentenciant.   Finalment, Beteta ha advertit també que les disposicions addicionals dels estatuts d’autonomia es respecten “en els termes que ha interpretat el Tribunal Constitucional i aquest ha dit que és competència del govern espanyol dir quines són les quantitats que cal posar”.

Els pressupostos del 2013 també retallen un 22% el pressupost del Ministeri de Sanitat i un 21,3% el d’Indústria, seguits de Foment (-17,6%) i Educació (-17,2%)

Aquests pressupostos generals també recullen una retallada del 22,6% al ministeri de Sanitat fins als 415 milions (536 al 2012) i del 21,3% al d’Indústria fins als 2.953 milions (3.753 al 2012). Són les carteres que més veuran reduït el seu pressupost. La retallada a Foment és del 17,6%, Educació, Cultura i Esports, del 17,2%, Exteriors, del 13,3%, i d’Agricultura i Medi Ambient, del 13,2%. La caiguda del pressupost del Ministeri de l’Interior és del 3,6%, Defensa 6%, Hisenda 9,5%, Justícia 4,2%. En canvi, el pressupost del Ministeri d’Economia guanya un 4% i el de Presidència un 0,6%. Les partides dels ministeris s’han retallat en un 8,9% de mitjana però la reducció afecta especialment Sanitat, Indústria, Foment i Educació. La cartera d’Ana Mato va rebre 536 imlions al 2012 però enguany es queda en 415. El Ministeri d’Indústria rep una reducció important de partides de 3.753 milions a 2.953.

El Ministeri d’Educació veu molt restringits els seus fons, passa a disposat d’un 17,2% menys de diners i es queda en 1.944 milions. El programa de beques aguanta relativament l’embranzida i es queda en 1.220 milions d’euros, mentre que al 2012 eren 1.265. a més el programa d’educació infantil rep 159,84 milions, i universitats 122,35 milions. Pel que fa a Cultura, el pressupost és de 721 milions d’euros, un 19,6% menys que al 2012.

[/level-premium]

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here