Les males herbes i el mobiliari malmès a les Basses de Can Dimoni són la cara més visible de les retallades pressupostàries que pateix el consorci que gestiona les reserves del Delta

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]es Basses de Can Dimoni, a Sant Boi, un dels espais naturals més petits dels que engloba la reserva del Delta del Llobregat, es troba en un molt mal estat de conservació, com demostren l’aparició de males herbes, i la degradació del mobiliari de la zona.

El consorci encarregat de la gestió d’aquest espais protegits és conscient del seu mal estat, va admetre la gerent de l’organisme, Maria José Albadalejo, en declaracions a l’ACN, però no té diners per arranjar la zona: està a l’espera, explicava Albadalejo, de les subvencions que la Generalitat ha d’atorgar als medis naturals, i que, va afegir, enguany estan trigant.

Cal Tet, a la desembocadura del riu Llobregat, i les estanys de la Ricarda i del Remolar-Filipines són les zones més conegudes dels espais naturals del Delta del Llobregat. Però a banda d’aquestes zones, a Viladecans i el Prat, el consorci que gestiona aquestes reserves també s’encarrega d’indrets més petits i amagats, com l’estany de la Murtra, a Gavà, i les Basses de Can Dimoni, enmig del Parc Agrari, al terme municipal de Sant Boi.

Els 42.000 metres quadrats de l’estany de la Murtra van ser regenerats per l’ÀMB i l’Ajuntament gavanenc la tardor passada, però les Basses de Can Dimoni presenten actualment un aspecte desolat. Només hi ha atenció al públic els diumenges de deu del matí a dues de la tarda. Costa arribar-hi, en bicicleta o a peu, i l’estiu s’ha fet notar en la deixadesa de l’indret.

Ho admetia la gerent del Consorci del Delta, Maria José Albadalejo, que va assumir la gestió de les Basses quan Sant Boi es va associar a l’organisme, creat inicialment pels municipis de Viladecans i el Prat i integrat també per la Generalitat de Catalunya. Llavors el consistori santboià va traspassar a l’ens la gestió d’un espai que és de titularitat privada. Els propietaris, però, van cedir-lo mitjançant un conveni al municipi, que el va arranjar.

De fet, el consorci preveu ara refer aquest arranjament, però no té diners, va admetre Albadalejo, que està pendent d’unes subvencions del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, alimentació i Medi Natural per a espais naturals que tenen actuacions pendents. Aquestes subvencions, assegurava la gerent, estan trigant en ser convocades enguany.

La degradació de les Basses de Can Dimoni és la cara més visible d’unes estretors pressupostàries que ja va denunciar l’alcalde de Gavà i president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, a finals de l’any passat, quan el pressupost del consorci va ser reduït. “La natura és sàvia, però és impossible retornar a la natura el seu aspecte i la seva funció mediambiental sense la intervenció i la inversió pública”, va advertir llavors el batlle.

Aquest estiu, de fet, els horaris d’obertura dels espais naturals de Cal Tet  el Remolar-Filipines (d’accés restringit per garantir-ne la recuperació), han estat menors: eren accessibles de nou del matí a les tres de la tarda. A partir de l’u de setembre, obren tan sols fins les cinc de la tarda. I, dins dels espais, també ha caigut el nombre de personal per atendre les persones visitants.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here