La resolució presentada per ICV-EUiA, va ser rebutjada pels vots de CiU i PP i l’abstenció del PSC, al debat sobre política general del dia 27 de setembre

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]urovegas va posar sobre la taula de la política catalana el futur del Parc Agrari del Baix Llobregat. Malgrat el projecte de Las Vegas Sands finalment no s’instal·larà al Baix Llobregat, el Govern de la Generalitat ha expressat la seva voluntat de continuar apostant per atreure inversions similars sense resoldre el futur del Parc Agrari, que amb el macroprojecte d’Adelson hagués quedat tocat de mort, segons apuntaven tots els moviments contra la construcció d’Eurovegas o el mateix Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

Els detractors del Parc creuen que és una zona desaprofitada de la que es podria treure molt més profit atraient a inversors i reconvertint-ne els usos, i que és un nínxol de creixement de les ciutats que l’envolten. A més, asseguren que moltes parcel·les actualment estan abandonades i que la producció agrícola del Parc és insuficient per resultar viable.

En canvi, les persones que defensen la necessitat de l’existència del Parc Agrari i de la seva preservació, entre elles el sindicat Unió de Pagesos, consideren que el Parc Agrari és una de les experiències més importants d’Europa en la gestió participativa del sòl rural periurbà i que es tracta d’un dels terrenys més fèrtils de Catalunya i s’hi produeixen productes d’alta qualitat com la Carxofa Prat, que està a punt d’aconseguir la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) que concedeix la UE.

A més, defensen que amb una aposta decidida per defensar el Parc i treure’n el màxim rendiment, la producció agrícola de la comarca i la gent que hi treballa, podrien créixer de manera important, convertint l’agricultura en un nínxol d’ocupació de futur per al Baix Llobregat. El Parc actualment dóna feina a 3.000 persones, de manera directa i indirecta; i genera el 20% dels productes de fruita i verdura que es comercialitzen a Mercabarna, esdevenint així, la zona agrícola més important de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

La darrera publicació del Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya, evidenciava el rebuig a la resolució per preservar el Parc Agrari del Baix Llobregat, presentada per el grup parlamentari d’ICV-EUiA durant el debat de política general

En aquesta resolució, els ecosocialistes demanaven que el Parlament de Catalunya instés al Govern de la Generalitat a preservar les 3000Ha que formen el Parc Agrari del Baix Llobregat, impedint així l’aparició de nous projectes urbanístics que posin en perill l’agricultura i la sostenibilitat ambiental d’aquest territori.

La resolució també demanava iniciar els tramits necessaris per a la redaccio d’una futura Llei d’Espais Agraris catalana, per tal de reconeixer el valor estratègic d’aquests en el conjunt del territori, posar-los en valor i preservar-los evitant en el futur situacions com la produida per el projecte Eurovegas

La resolució finalment va ser rebutjada, amb els vots en contra de CiU i PP i l’abstenció del PSC.

 

1 COMENTARI

  1. Em fa gràcia això dels detractors que afirmen: “…moltes parcel·les actualment estan abandonades i que la producció agrícola del Parc és insuficient per resultar viable.” Serà, perquè moltes immobiliàries i especuladors varis les tenen abandonades i impedeixen l’accés als pagesos (tant acutals com nous), a més d’encarir el preu de la terra i fer-la malbé! Així justifiquen que el Parc Agrari no és viable…però curiosament, les explotacions actuals (deixant a banda els comentaris del pagesos que mai et diràn un si o un no…) funcionen i molt bé, i encara més si fan venta directa…una de les qüestions que em pregunto jo és: Perquè si el capitalisme fa venta directa des de fa 30 anys ningú ha incentivat la venta directa a l’agricultura fins fa ben poc? Perquè van treure una llei que impedia als pagesos vendre directament com fan a França? Potser hi ha interessos ben foscos darrera del que ens ha portat a aquesta crisi…la bumbolla immobiliària i els interessos de 4 capitalistes de fer diner ràpid…mentre a la resta només ens queden les molles…generar economia a través de l’especulació del sòl com s’ha fet NO ÉS GENERAR ECONOMIA, sinó més aviat un enganya “bobos”…

    Força i lluita per un model econòmic per a les persones i no per a les multinacionals, l’estat no és dels mercats, és del poble!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here