Entrevista amb Xavier Juanto, Secretari General de la UGT del Baix Llobregat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]H[/dropcap]em conversat amb ell sobre la comarca, la crisi econòmica i la falta de polítiques actives d’ocupació, la valoració que fan des del món sindical de l’aplicació de la reforma laboral, sobre el paper dels sindicats de classe al segle XXI i sobre si creu que el món sindical està patint assetjament per part de la policia i de determinats grups polítics i mediàtics.

Què és per a tu el Baix Llobregat?

La comarca del Baix Llobregat és el territori on em guanyo les garrofes, és on treballo, porto més de 20 anys treballant al Baix Llobregat. Sóc, per tant, una d’aquestes 100.00 persones que van i vénen de Barcelona ciutat a la comarca, i com diu aquell refrany, “uno es mas casi de donde pace que de donde nace”, doncs jo podria dir que sóc quasi tant del Baix Llobregat com de Barcelona. A més, jo penso que som  d’una regió metropolitana on tots estem interconnectats i allò que passa al Baix Llobregat i allò que passa a Barcelona està interconnectat.

[level-premium]

Quin és el paper dels sindicats de classe al segle XXI?

El concepte de sindicat de classe, la pròpia paraula, a vegades s’associa amb un terme clàssic. Nosaltres en els darrers mesos hem fet un acostament a través del diàleg i xerrades amb moviments que han sorgit de la indignació del que està passant amb la crisi financera i global, com per exemple el 15-M, moviments veïnals, etc., per explicar quina és la nostra posició envers les últimes reformes que s’ha produït a Espanya i a nivell europeu. Jo crec que s’ha entès que nosaltres actuem des d’un punt de vista laboral, ja que nosaltres representem el punt de vista de les condicions laborals en les empreses, però nosaltres també ens fem ressó d’allò que passa en l’àmbit social, que són els anells protectors de les persones aturades, d’allò que té a veure amb la sanitat, amb l’educació, etc.

Nosaltres estem per compartir i estem per col·laborar. Nosaltres respectem als altres moviments i també volem que se’ns respecti a nosaltres, amb els nostres encerts i amb els nostres errors, igual que tothom.

Creiem que junts podem aconseguir frenar els moviments especulatius dels poderosos i tirar endavant iniciatives progressistes. En canvi, sols cadascú pel seu compte, segur que serà més difícil.

[jwplayer file=”http://www.elbaix.cat/wp-content/videos/Xavier-Juanto.m4v” width=”609″ height=”360″]

 Hi ha assetjament cap al món sindical?

Crec que el cert assetjament que es pugui visualitzar envers els sindicalistes o persones que actuen en determinats moviments, com per exemple, els moviments juvenils, ja que també s’ha detingut a estudiants que estaven protestant per injustícies en el carrer… Jo crec que obeeix a què els que governen, sobretot quan governen partits de dreta, o que defensen els interessos de la oligarquia, doncs no estan d’acord amb aquestes protestes i llavors el que fan és detenir a persones que els hi molesten. I ho fan amb detencions exemplaritzants.

Nosaltres estarem per defensar a qualsevol persona que detinguin que defensi en el carrer les injustícies, sigui del sindicat que sigui i sigui del moviment associatiu que sigui.

Com valores la reforma laboral?

La reforma laboral que ha fet el Partit Popular és una continuació de les reformes que es venen produint en el nostre país arrel del canvi que s’ha produït a nivell d’Europa a nivell de la precarització de les condicions de treball, o de la rebaixa de les condicions laborals que volen produir a Europa per apropar-se al model econòmic d’Estats Units o asiàtic.

El problema de la reforma laboral del Partit Popular és que ataca els ciments de la llibertat de les parts de posar-se o no d’acord, no és tan el problema del preu de com s’arriba a aquest acord, ja que això ho hem de fixar entre les parts, sinó que no et deixin arribar a aquest acord. I el que ha atacat la reforma laboral del PP és que li ha donat tota la potestat a una de les parts, en aquest cas, a l’empresari, per posar les condicions d’aquest acord. El que nosaltres veiem més denigrant i més contundent és aquesta vessant de la reforma laboral.

El que no pot ser és que hi hagi un àrbitre que designi quin és l’equip que guanya el partit, ja que el partit s’ha de jugar. Nosaltres el que diem és que el partit es juga i l’àrbitre està per vigilar que les normes no s’infringeixin, no és qui determina qui guanya el partit.

S’estant fent polítiques actives d’ocupació a la comarca?

El que no veiem és que hi hagi una reindustrialització a la comarca i això és un problema que tenim. Estem demanant tant al Consell Comarcal com a la Generalitat que hi hagi polítiques actives d’ocupació, que és formació per les persones que estan a l’atur i orientadors que puguin ajudar a aquestes persones a buscar feina en altres sectors econòmics de la comarca, doncs tampoc s’hi posen.

Les polítiques actives d’ocupació al Baix Llobregat són totalment inexistents.

En l’actualitat no hi ha ni orientadors professionals, no hi ha cursos ocupacionals per als aturats, per tant, és una negació total d’aquest tipus de polítiques per part de les administracions tant estatals com de la Generalitat.

Per què vas entrar al sindicat?

Jo vaig entrar a la UGT l’any 1976 i ho vaig fer perquè com era treballador de la SEAT era molt difícil no entrar en un sindicat. I a més també perquè vivia a Barcelona davant de les cotxeres de tramvia de l’Avinguda Borbó i moltes matinades, a les 3 del matí, hi havia mogudes dels propis tramviaires i aquelles mogudes m’animaven. A més, jo era de moviment escolta, i de jove també havia estat en contra de moltes de les coses que passaven en el meu país, en contra de la dictadura de Franco.. I tot això són un conjunt de coses que em van fer rebelar-me i entrar al sindicat. I vaig entrar a la UGT per  companys que tenia jo al costat en aquell moment.

[/level-premium]

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here