Les propostes, registrades divendres a Territori i Sostenibilitat, estan formades per dos conglomerats d’empreses

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, sempre ha defensat la necessitat de la privatització d’Aigües Ter-Llobregat, per poder fer font a les pèrdues de més de 70 milions d’euros que té l’organisme. Segons avançava el mateix responsable de Territori al juliol, la concessió ja estarà adjudicada l’1 de gener del 2013.

A més, el consell d’administració d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) va aprovar el mateix mes de juliol, l’actualització de la tarifa d’abastament d’aigua en alta que comporta un augment del rebut final de l’aigua pels usuaris de l’àrea metropolitana de Barcelona d’entre el 2 i el 10%. La mesura havia de permetre reequilibrar les finances de l’empresa pública i començar a reduir el seu deute que supera els 660 MEUR. Una mesura “imprescindible” segons Recoder.

Malgrat els arguments del Govern, la futura privatització de l’ATLL ha estat mol criticada tant per l’oposició, com per diversos col·lectius de la societat civil. Per exemple, la plataforma “Aigua és vida”, formada per una vintena d’entitats des d’ecologistes fins a sindicats i associacions de veïns i veïnes, assegura que la privatització no redueix el deute d’aquests organismes sinó que l'”encareix” i reclamen que concessions com AgBar en tot cas s’haurien de “fer públiques”.

“Aigua és vida” assegura que al darrere de les privatitzacions “obscures” que ara impulsa el govern d’Artur Mas s’hi amaguen interessos empresarials com per exemple el de grans empreses constructores.

Aigües Ter-Llobregat, que es va crear el 1990, acumula un patrimoni immobilitzat de 1.800 milions d’euros, segons “Aigua és vida”. A ATLL hi treballen 224 persones per 700 quilòmetres de xarxa, 167 dipòsits de capçalera i 12 estacions de bombament. Abasteix 4,9 milions d’habitants i subministra 229 hectòmetres cúbics cada any. El rendiment de l’empresa és del 95,14%, és a dir, per cada 100 litres que entren a la xarxa, 94,14 es comptabilitzen a la destinació final.

Ara, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha registrat dues ofertes per gestionar el servei que presta Aigües Ter-Llobregat (ATLL). La primera de les ofertes està formada per un grup integrat per Acciona Agua SA, Aigües de Catalunya Ltd, Gopa Consulting SL, Acacia ISP SL, Global Buridan SL, Global Lubbock SL i Gestió Catalana d’Aigües SA.; mentre que la segona està formada per Sociedad General de Aguas de Barcelona SA, ACSA Obras e Infraestructuras SA, Disray Trade SL, NIRIR 2012 SL, Mina Pública d’Aigües de Terrassa SA i Companyia d’Aigües de Sabadell SA., segons ha informat el Departament.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here