És una veritable illa verda situada entre els rius Besòs i Llobregat, enmig d’una de les àrees urbanes més denses de la ribera mediterrània

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a serra de Collserola s’estén entre els rius Besòs i Llobregat, amb una superfície d’unes 11.000 ha. Separa el pla de Barcelona de la depressió del Vallès i culmina a 516,2 m d’altitud, al cim del Tibidabo. D’altres cims importants són el Turó del Puig (477,2 m), el Puig d’Olorda (436,4 m), el Turó de Valldaura (421,3 m), el Turó de la Magarola (o del Maltall) (431 m), Sant Pere Màrtir (389 m) i el Puig Madrona (342 m).

Conté una ampli ventall d’ambients naturals mediterranis, predominantment boscos, que juntament amb formacions de vegetació baixa, acullen una variada fauna. Gairebé totes les espècies animals del bosc mediterrani hi són presents. L’empremta humana és present a la Serra, no només pel que fa a la modificació del paisatge, sinó també per la quantitat de restes arqueològiques i construccions que s’hi troben, les quals constitueixen un patrimoni molt valuós.

L’extrem occidental, que comprèn part del Baix Llobregat (Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Molins de Rei i El Papiol), separa el Barcelonès del Vallès Occidental.

Pel que fa a la vegetació, la predominant és l’alzinar amb marfull i, en bona part del vessant obac, l’alzinar amb roure cerrioide, si bé a causa de l’alteració humana (incendis, pasturatge, etc.) trobem la major part de la serra coberta per pinedes de pi blanc o un bosc mixt de pins, roures i alzines. També a les vessants més assolellades trobem pi pinyer. Als fons de les valls, al llarg dels torrents i a les obagues també es troben boscos de ribera. Hi ha zones de matolls i prats. Sota les pinedes creix el sotabosc, amb vegetació típicament mediterrània.

Collserola també té una gran varietat de fauna, s’hi troben tortugues mediterrànies, diverses espècies de serps, gripaus, tritons, granotes i salamandres. De mamífers són abundants els porcs senglars, les guineus, toixons o esquirols. Entre tots els animals, destaquen les aus, de les quals s’han comptabilitzat 130 espècies. Abunden el pitroig, la cadernera, el colom, l’esparver, l’aligot i la merla.

Informació pràctica:

Àrees de lleure:
Castellciuró a Molins de Rei.
Santa Creu d’Olorda a Molins de Rei. Tel.: 93 6689665.
La Salut del Papiol.
La Salut de Sant Feliu de Llobregat. Tel.: 93 6852618.
Sant Pere Màrtir, a Sant Just Desvern.

Serveis:
Itineraris a peu.
Itineraris combinats en vehicle i a peu.
Itineraris amb bicicleta.
Itineraris guiats per a grups organitzats:
– Passejades temàtiques
– Matinals a Collserola
– Nits d’Astronomia
– Collserola Tour
– Observació i seguiment d’aus rapinyaires
– Collserola amb els voluntaris

Equipaments:
En aquests centres s’ofereix tot un ventall d’activitats diverses d’educació medi ambiental:
Centre d’Informació del Parc de Collserola.
Centre d’Educació Ambiental Mas Pins.
Centre d’Educació Ambiental Can Coll.
Centre d’Educació i Recursos Educatius

I a més: museus, Torre de Collserola, restaurants, berenadors, hípiques, allotjaments, parc d’atraccions, entre altres.

Més informació:
Oficina d’Informació del Parc de Collserola
Crtra. de l’Església, 92
Barcelona
Tel.: 93 2803552
Fax: 93 2806074
ci@parccollserola.net
www.parccollserola.net
De dilluns a divendres de 9.30 a 15 h
Diumenges i festius de 10 a 15 h
Excepte Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any i Reis.

Altres punts d’informació:
Centre d’Educació Medi Ambiental Can Coll. Tel.: 93 6920396.
Diumenges i festius de 9.30 a 15 h

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here