El President ha visitat aquest centre ubicat al Baix Llobregat i ha destacat la importància de tenir un centre de recerca tant avançat, “un dels millors del món”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l president de la Generalitat ha fet aquestes declaracions avui en la presentació al cos consular de Barcelona, de l’Institut de Ciències Fotòniques, en el seu desè aniversari.

La llum, concretament la llum làser, s’ha convertit en una de les eines fonamentals per a l’avenç científic, tecnològic i econòmic en moltes àrees, que van des de les telecomunicacions i Internet fins a les ciències de la vida i la salut, el medi ambient i l’entreteniment. A l’ICFO son especialistes en algunes d’aquestes àrees, com la nanofotònica, l’optoelectrònica, la biofotònica i l’òptica quàntica.

Mas ha detallat que l’ICFO té la capacitat de captar talent de tot el món, el que per a ell vol dir que és un dels millors centres del món, alhora que ha destacat la capacitat de tenir un centre de recerca tan important.

Artur Mas ha posat de relleu que l’ICFO és un exemple de projecte possible gràcies a la col·laboració público-privada, ja que ha tingut la capacitat d’anar a buscar recursos on són n’ha acabat obtenint d’arreu.

En aquest sentit, ha dit que “Catalunya fa una aposta molt rotunda -malgrat les grans dificultats- de cara a canviar el model productiu i al mateix temps, d’anar invertint de forma notable en la ciència, la innovació i la investigació”.

El president de la Generalitat també ha destacat que de les últimes 33 ajudes a la investigació que ha donat Europa, tres han anat a l’estat espanyol, totes elles a Catalunya. Aquest fet és per a Mas un símbol de que “Catalunya destaca de forma notable quan ens avaluen des de fora, gent imparcial que mira tot el que passa a tota Europa”.

Artur Mas també ha explicat que la universitat, els centres de recerca o la indústria són estructures de país molt importants: “En els darrers dies es parla d’estructures d’estat per Catalunya, i ja està bé que sigui així, però sempre i quan s’entengui que els Estats són instruments i no una finalitat en sí mateixos. I tan important són aquestes estructures d’estat com les de país, perquè és un instrument del que ha de ser un país sense”.

Mas ha seguit explicant que si la universitat o la indústria -que són estructura de país- fossin estructures d’estat, “aniríem malament”, perquè “l’estat tindria tot en propietat i acabaria decidint tot”.

Missatge als cos consular

Artur Mas ha demanat a diversos diplomàtics del cos consular acreditat a Barcelona que tinguin en compte les aspiracions catalanes per quan hagin d’informar als estats que representen: “Segur que últimament els truquen molt i els demanen informes per saber què està passant a Catalunya, doncs quan els hagin d’explicar, retinguin que aquest és un país que vol tenir talent, mentalitat oberta i presència al món”.

El president ha destacat aquestes tres característiques que creu que té l’Institut de Ciències Fotòniques per fer un paral·lelisme amb Catalunya com a país. Creu que “es podrien traslladar” perquè “és la fórmula que necessita de cara a poder desenvolupar-se en els propers temps”.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here