La crisi obliga a elaborar un cartell més auster amb menys participació estrangera, però això es compensa amb més representacions que mai. Enguany, s’ha distingit a Tortell Poltrona amb el guardó Nas d’Or Honorífic

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]P[/dropcap]rop de quaranta companyies clown ompliran del 22 al 28 d’octubre els carrers i teatres de Cornellà amb motiu del 15è Festival Internacional de Pallassos. El certamen bianual, impulsat des del 1984 pel consistori en memòria de Charlie Rivel, no s’escapa però de la crisi.

Amb una retallada del 40% en el pressupost, el festival presenta un cartell més auster amb menys de la meitat de la presència estrangera que va oferir el 2010, però amb més espectacles programats, sobretot aquells dirigits al públic familiar.

Després de 28 anys i 15 edicions, i malgrat haver patit una retallada del 40% fins els 300.000 euros en el seu pressupost, el festival manté intacte el seu objectiu principal: esdevenir una plataforma per donar a conèixer pallassos de renom internacional. L’actual crisi econòmica però ha obligat al municipi a elaborar un cartell més auster que altres anys que redueix a la meitat la presència de companyies internacionals.

En aquesta ocasió s’han convidat vuit companyies estrangeres de primer nivell provinents d’Itàlia i França però també d’Àustria, Holanda, Nova Zelanda i Mèxic. Al seu costat una trentena més de companyies i figures del clown catalanes complementen la programació del festival, que en la darrera edició va atraure 20.000 persones.

El Theather Irwisch (Àustria), Les Chiche Capon (França), Les Rois Vagabonds (França), Marcel Gros (Catalunya), Teatro Necessario (Itàlia), Toti Toronell (Catalunya), Mumusic Circus (Catalunya), La Industrial (Catalunya), ‘T Brabants Fietsharmonisch Orkest (Holanda), Les Bleus de Travail (França) Fraser Hooper (Nova Zelanda), Alba Sarraute (Catalunya), Familia Campa (Mèxic), Los 2Play (Catalunya) i CLAIRE (Catalunya – França), són alguns dels noms destacats d’aquesta edició.

Sota una nova direcció artística en mans del director Jordi Colominas, el 15è Festival Internacional de Pallassos reconeix que ha optat per un cartell més auster però també equilibrat, gràcies a la optimització de recursos i a una clara aposta pel públic familiar. A diferencia d’altres anys, el municipi reforça apropar el festival als centres educatius de la ciutat. Així de dilluns a dijous s’han programat espectacles infantils en horari escolar i actes pensats i dedicats exclusivament pels més petits que es traslladaran directament a les aules de les escoles bressol.

Tortell Poltrona, Nas d’Or Honorífic

El Festival Internacional de Pallassos ha otorgat en aquesta ocasió el Nas d’Or Honorífic a Jaume Mateu, més conegut com Tortell Poltrona. Amb forts aplaudiments, Tortell Poltrona, qui fou el primer director del Festival Internacional de Pallassos Memorial Charlie Rivel, va rebre el seu Nas d’Or el passat dijous al vespre. Un guardó que el festival, finalment, li atorga després de tota una vida dedicada al circ. Amb la reproducció d’aquest nas del mític pallasso Charlie Rivel, Poltrona va emocionar als presents a l’acte del lliurament dels premis d’aquesta quinzena edició.

El guardó ha distingit també figures de la talla de Mari Santpere, Leo Bassi, Pallassos Sense Fronteres, Lluis i Carles Raluy, Emilio Aragón ‘Miliki’, Pepín León, o Joan Busquets (la Puça) i Angie Rosales(Pallapupas).

La direcció del festival també va decidir incloure enguany el reconeixement ‘El Somriure del Festival’ per distingir la tasca que al llarg de l’any realitzen persones i entitats per tal de procurar la felicitat dels infants. El premi, que té la voluntat de continuar en les properes edicions, va ser entregat pel Conseller de Cultura, Ferran Mascarell,  a l’Associació de Nens amb Càncer (AFANOC).  Aquesta entitat, formada per pares, mares, amics i familiars de nens i nenes afectats pel càncer, té la tasca de donar suport a d’altres familiars amb aquesta mateixa problemàtica.

La Carpa del Riure

Divendres i durant tot el cap de setmana arribarà la programació forta del festival oberta al conjunt del públic. En aquest cas, la Carpa del Festival aixecada com és habitual a la plaça de Catalunya serà el principal escenari del festival. L’espectacle ‘Matx d’Improvisació’ donarà divendres el tret de sortida, un espectacle experimental a càrrec de reconeguts pallassos de l’escena catalana amb la participació del públic. Dissabte i  diumenge serà el torn de’La Carpa del Riure’, un espectacle barreja entre gala i cabaret on hi participen diferents artistes catalans i estrangers.

La sala de teatre Ramon Romagosa, el Citilab i les biblioteques seran altres dels escenaris destacats del festival així com el Parc de Can Mercader que, com a novetat d’aquesta edició, se suma també al festival com a Parc de Pallassos. La programació durà al llarg del matí de diumenge 28 i a l’aire lliure un ampli ventall d’espectacles per a tots els públics de la mà de més de deu companyies.

Dins del Festival també s’han programat nombroses activitats com una exposició al carrer de retrats de gran format d’Asier Bastida que omplirà la ciutat de pallassos, un curs Workshop amb Fraser Hooper.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here