El Baix Llobregat i  l’Hospitalet promouran la contractació de persones amb discapacitat, entre més de 3.000 empreses. L’entitat social CordiBaix s’encarregarà de l’assessorament i la formació dels futurs candidats

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]EBALL, l’associació que agrupa més de 3.000 empreses de l’Hospitalet i el Baix Llobregat, promourà entre els seus afiliats la contractació de persones amb discapacitat. Aquest és l’objectiu pel qual treballarà conjuntament amb CordiBaix, la Federació de les Associacions, Fundacions i Patronats de les Persones amb Discapacitat, Trastorn Mental i Intel·ligència Límit del Baix Llobregat, que s’encarregarà de la part d’intermediació i assessorament amb els empresaris i la formació dels futurs candidats.

Les dues entitats van signar ahir un conveni de col·laboració per “obrir nous camins” en l’àmbit de la inserció laboral del col·lectiu, on, explicaven que “encara hi ha molt per fer”. Malgrat no amagar que l’actual temps de crisi dificulta les coses per la caiguda generalitzada de les vacants de feina, totes dues parts creuen que la tasca que ara inicien en la inserció laboral de persones amb discapacitat pot “obrir camins” i consolidar formes de fer que aplanaran el terreny un cop arribi la recuperació econòmica.

En aquests sentit, la directora general del Fòrum Empresarial del Llobregat, M. Rosa Fiol, va explicar que l’actual llei marca l’obligatorietat de les empreses de més de 50 treballadors a tenir un 2% de la plantilla amb persones discapacitades, però que l’objectiu de la federación empresarial serà atraure sobretot a petites i mitjanes empreses.

“Sensibilitzarem als petits empresaris perquè es plantegin agafar una persona amb discapacitat”, perquè “creiem que les empreses de menor dimensió poden aportar un caliu que les grans empreses no tenen i on s’hi puguin trobar millor” les persones discapacitades, va afegir.

Majoritàriament, les persones discapacitades que podran optar a aquests llocs de feina seran discapacitats físics, però també es buscaran opcions per inserir laboralment a persones amb discapacitat psíquica lleu, amb trastorns mentals o amb intel·ligència limitada, segons va explicar el president de CordiBaix, Manuel Ascanio Navas. En qualsevol cas, va afegir, “parlem sempre d’introduir-los en un lloc de feina ordinari”, no en centres especials de treball on sí que es deriven per exemple a les persones amb nivells més elevats de discapacitat psíquica.

“És necessari que la gent tracti a les persones discapacitades com a persones normals”, va destacar Ascanio, qui malgrat reconèixer la tasca que s’està fent els darrers anys per conscienciar la societat per acollir amb “normalitat” aquest col·lectiu, creu que encara queda molt camí per fer. “Hem de parlar amb ells com ho fem amb qualsevol altre persona, anar al cinema amb ells com ho fem amb qualsevol altre persona, i tractar-los també igual a la feina”, va afegir.

Des de CordiBaix, s’oferirà l’assessorament tècnic necessari perquè les empreses puguin adequar la feina que s’oferta i les instal·lacions de l’empresa a la persona discapacitada que es contracti, alhora que es treballarà també amb els futurs candidats per donar-los la formació que el lloc requereixi.

En aquest sentit, treballen coordinadament amb diverses associacions i entitats com l’Hospital de Sant Joan de Déu, per exemple, per l’assessorament dels malalts mentals. També s’encarregaran de la intermediació amb les empreses i la gestió de les ofertes i les demandes per trobar el candidat més adequat als diferents llocs de feina i faran un seguiment dels treballadors un cop incorporats al nou lloc de feina.

Per la seva part, AEBALL s’encarregarà d’atraure a les empreses. Entre d’altres coses, proposaran a l’empresariat que pengi una oferta laboral a la bossa de treball de la federació, la possibilitat de contractar en comptes d’un treballador ordinari a un amb una discapacitat. En aquest sentit, recorden que la contractació d’un treballador amb alguna discapacitat, permet a l’empresa beneficiar-se d’una rebaixa del 70% del pagament a la Seguretat Social.

AEBALL gestiona actualment unes 300 ofertes laborals al llarg de l’any, si bé però abans de la crisi n’havia arribat a tenir entre 700 i un miler a l’any. Les més de 3.000 empreses que agrupa generen més de 48.000 llocs de feina al Baix Llobregat i l’Hospitalet. Per la seva banda, CordiBaix, amb 25 anys de gestió al darrera, ha inserit en els últims 4 anys unes 250 persones discapacitades al mercat laboral, sobretot en centres especials de treball però també en empreses ordinàries.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here