Un 39% de les famílies catalanes, no podia afrontar despeses imprevistes i un 16,6% es trobava en risc de pobresa, el 2011. Tres de cada 10 catalans i catalanes, un 29,5% de la població, viu en risc d’exclusió social

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l 12,1% de les llars catalanes diuen tenir molta dificultat per arribar a finals de més i un 39% no té capacitat per afrontar despeses imprevistes, segons dades provisionals d’aquest 2012 de l’Enquesta de Condicions de Vida que publica l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Altres dades que es desprenen de l’enquesta és que pràcticament un de cada deu ciutadans afronten els pagaments relacionats amb el seu habitatge amb endarreriment i que quatre de cada deu, un 39,8%, no poden anar de vacances fora de casa més d’una setmana a l’any.

Pel que fa el risc de pobresa, segons dades del 2011, es va situar en el 16,6% mentre que el salari net mitjà anual va ser de 10.101 euros, d’acord amb dades del 2010. Segons l’enquesta, un 16,6% dels catalans estaven en risc de pobresa l’any 2011, 5,2 punts menys que la mitjana espanyola, que es va situar en un 21,8%.

Fa unes setmanes, l'”Enquesta 2011 de Condicions de Vida i Hàbits de la Població de Catalunya”, de la Diputació de Barcelona, augmentava fins al 29,5% les persones en risc d’exclusió social, tenint en compte no només la pobresa econòmica sinó altres aspectes com la privació material severa o llars amb una intensitat de treball molt baixa.

[level-premium]

Per tant, 3 de cada 10 catalans, un 29,5% de la població, viu en risc d’exclusió social, segons aquesta enquesta. Aquest percentatge respon a la taxa AROPE, que no només té en compte la pobresa econòmica sinó altres aspectes com la privació material severa o llars amb una intensitat de treball molt baixa. Catalunya se situa així per sobre d’Espanya, on aquesta taxa és del 26,7% i de la Unió Europea (UE), que és del 21,6%.

Dins d’aquesta taxa s’inclouen diferents paràmetres, entre aquests el risc de pobresa en termes econòmics. En aquest sentit, a Catalunya el 21,9% de la població viu amb una renda inferior al llindar de risc de pobresa, que són 8.560 euros anuals. Per franges d’edat, els més afectats són els menors de 16 anys, on el 28% viu per sota del llindar de la pobresa, mentre que els de més de 65 anys presenten una taxa millor, el 19,3%.

De mitjana, les llars catalanes disposen d’una renda anual de 27.226 euros i per persona la renda disponible és de 10.340 euros. Amb aquests recursos, el 28,8% de la població viu en llars que asseguren tenir dificultats o moltes dificultats per arribar a finals de mes. L’enquesta també es fixa en aspectes concrets com el fet que un 40,2% de la població catalana viu a llars on no es pot fer front a una despesa imprevista de 750 euros amb els seus propis recursos i el 39,1% no es pot permetre anar de vacances almenys una setmana a l’any. Un 15,5% viu a llars on han tingut endarreriments en el pagament de rebuts de l’habitatge o compres ajornades, un 12,7% no pot mantenir l’habitatge a una temperatura adient i un 3,4% no pot fer un àpat de carn o peix almenys cada dos dies.

Davant d’aquestes dificultats la gran majoria dels catalans demanen ajuda a la família, a excepció de si el problema és laboral moment en que s’aposta per persones conegudes (49,3%) principalment. En canvi, quan hi ha manca de recursos econòmics la família és el principal suport (72,3%).

Quan els problemes són personals o afectius, un terç de la població es recolza en persones conegudes i en menor mesura en familiars (10%). En cas de malaltia, el 23,7% van als pares i el 23,1% a les parelles. D’altra banda, una de cada 10 persones que no tenen feina o problemes econòmics no demana ajuda a ningú.

Una altra dada que proporciona l’enquesta és que s’ha incrementat el percentatge de població que viu de lloguer, ja que s’ha passat del 14,1% el 2006 al 23% el 2011. Per contra, el percentatge de llars que viuen en habitatges de propietat s’ha reduït. En el cas de llars en propietat per herència o donació s’ha passat del 8,1% al 5,7%, si és propietat totalment pagada han passat del 42,4% al 38,4% i les que són de propietat però tenen pagaments pendents representaven el 2011 el 28,5% mentre que el 2006 eren el 32%.

Les llars catalanes paguen una mitjana de despesa total de l’habitatge de 400 euros mensuals, tot i que si es tracta d’habitatges en lloguer la despesa puja fins el 653 euros. D’altra banda, han augmentat els ciutadans que treballen a prop del seu lloc de residència. El 37,3% de la població de Catalunya que treballa fora de casa ho fa a un altre municipi del pla territorial i un 32,8% a un altre barri del mateix municipi de residència. Els que treballen al mateix barri de residència són un 20,3% del total, mentre que el 2006 eren el 13,6%. A més, ha millorat la percepció dels ciutadans sobre el seu entorn residencial.

El Síndic demana als partits que impulsin polítiques públiques perquè la pobresa es redueixi en 4 anys

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat “un compromís ferm” a totes les formacions polítiques del Parlament perquè a principis de la legislatura que ve impulsin polítiques públiques destinades a reduir la pobresa a Catalunya en un termini de quatre anys. Amb l’objectiu, apunta, “que abans que finalitzi el proper mandat la pobresa s’hagi començat a reduir al nostre país”.Ribó suggereix que la despesa pública destinada a lluitar contra la pobresa s’incrementi, que es desplegui el dret d’accedir a un nivell de renda que permeti assegurar una vida digna per tothom i que es prioritzi la despesa social en polítiques adreçades a la infància.

Des de la sindicatura ja es va denunciar a finals de setembre, que 10.000 infants s’han vist afectats per les modificacions a la Renda Mínima d’Inserció (RMI), una tercera part dels beneficiaris.

Segons dades oficials, el 23,7% dels infants de Catalunya estan sota el llindar de la pobresa.

La UGT alerta que gairebé mig milió de catalans amb feina estan en risc de pobresa

El sindicat UGT ha alertat que 456.397 catalans estan en risc de pobresa, xifra re representa el 14,8% de les persones ocupades. Així mateix, el 37,4% de les persones aturades també estan en aquesta situació, un total de 274.516 ciutadans. Totes aquestes xifres són de l’any 2011 i contrasten amb les del 2008, que situava un 10,4% de les persones ocupades i un 16,7% de les aturades en risc de patir greus problemes econòmics.

El sindicat ha afirmat que aquests percentatges han augmentat “com a conseqüència dels efectes de la crisi”, amb 1.651.130 persones a tot Catalunya amb risc de caure en la pobresa, que equival al 21,9% de la població.

ICV assegura que amb la recuperació de l’impost de successions es podria impulsar la Renda Mínima Garantida

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, assegurava en el marc del Dia Internacional Contra la Pobresa, que amb la recuperació de l’impost de successions la Generalitat podria impulsar la renda mínima garantida, prevista per l’Estatut.

El líder ecosocialista va criticar que en poc temps Catalunya hagi assolit un “rècord en pobresa” i que s’hagin incrementat les desigualtats entre els pobres i els rics, ja que aquests últims continuen engrandint la seva riquesa.

“Hi ha gent a la que no s’exigeix res”, lamentava.

[/level-premium]

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here