La privatització d’Aigües Ter Llobregat (ATLL), sembla que no finalitzarà abans del 25 de novembre, com fins ara estava previst. El President vol evitar possibles complicacions en el procés, quan manca tan sols un mes per a les eleccions

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a conselleria de Territori i Sostenibilitat, amb Lluís Recoder al capdavant, ha estat la que ha dut a terme el procés d’anàlisi i selecció de les ofertes per a l’adjudicació. De les 2 finalistes, ACCIONA i AGBAR, sembla que finalment havia de ser ACCIONA la que gestionés ATLL.

ACCIONA va ser la millor puntuada en l’oferta econòmica, gràcies a dos punts. El primer, el compromís de que el preu de l’aigua seria de 0,7088 euros per metre cúbic (mil litres), enfront de 0,79 euros que oferia AGBAR. A més, l’empresa proposava una transició de dos anys del preu actual fins a aquesta quantitat, mentre que AGBAR volia aplicar la nova tarifa des de l’1 de gener de 2013. Un segon punt on ACCIONA sortia clarament guanyadora, era en el de garantir els llocs de treball de la concessió. No obstant, el consorci liderat per Aigües de Barcelona es va imposar a l’oferta d’ACCIONA des d’un punt de vista tècnic.

Fa un mes, AGBAR va anunciar que impugnaria l’adjudicació d’ATLL, en cas de guanyar-la ACCIONA. Aigües de Barcelona considerava que l’oferta d’ACCIONA podia no ser viable, malgrat complir el plec de condicions, ja que per exemple, l’empresa no tenia signat el crèdit necessari per a pagar els 300 milions d’euros que demana la Generalitat.

A més, una de les majors crítiques envers la privatització dels serveis públics és que el preus augmenten. La percepció comú, especialment des dels grups de persones usuàries i consumidores és que els inversors privats ofertaran preus artificialment baixos amb el fi de guanyar la licitació a llarga plaç i una vegada obtinguda, utilitzaran la seva influència per agumentar el preus.

Segons la Plataforma Aigua és Vida, una de les principals opositores a la privatització d’ATLL, en el cas de l’aigua i el sanejament, es renegocien el 75% de les concessions

Així doncs, davant d’una possible impugnació de l’adjudicació, i amb el fort rebuig que ha generat la privatització d’ATLL, tant entre la societat civil, com des l’àmbit municipal i al propi Parlament, on l’oposició ha estat molt bel·ligerant amb aquesta qüestió; l’adjudicació s’ha aturat per ordre directa de Presidència.

Això no implica en absolut un canvi del posicionament de CiU sobre la privatització d’Aigües Ter-Llobregat. Sembla ser que el que es pretén és que es tornin a revisar detingudament les ofertes de les dues parts, i que es realitzi un informe detallat que garanteixi jurídicament la viabilitat de tots els compromisos d’ACCIONA i AGBAR, per tal d’evitar un possible escàndol sobre l’adjudicació d’ATLL, a un mes de les eleccions.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here