El nombre de contractes signats a les comarques barcelonines registra el màxim de l’any però l’atur tanca el mes amb 5.838 noves persones, que passen a formar part de les 482.646 persones desocupades de la província

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]es persones aturades inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha crescut aquest octubre a Barcelona en 5.838 persones, cosa que ha enfilat el nombre de desocupats fins a les 482.646 persones, el sostre més alt fins ara registrat a la demarcació barcelonina, segons les xifres del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.

El sector serveis, amb 4.937 aturats més, seguit de la indústria, amb 693, i l’agricultura amb 538, són els sectors que han estat castigats per aquest creixement de l’atur. Per contra, la construcció ha registrat una disminució de l’atur de 321 persones.

Una dada positiva la dóna el comportament dels contractes, que amb 161.777 signatures registra el màxim d’aquest any. A Catalunya, els aturats inscrits al SOC el mes d’octubre han crescut de 13.849 persones cosa que suposa arribar a la xifra de 646.306 persones, la xifra més alta fins ara registrada de la sèrie històrica del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social que comença l’any 2000.

[level-premium]

Tot i això, l’increment d’aquest mes d’octubre, el 2,19% en relació amb el setembre, està lleugerament per sota que l’augment percentual que es va registrar l’octubre de l’any passat que va suposar un creixement de la desocupació del 2,43%.

Amb aquestes xifres l’atur ja acumula tres mesos consecutius d’increment. A l’estat espanyol, l’atur ha augmentat de 128.242 persones, i suma 4.833.521 persones aturades.

La xifra de desocupats acumulada l’octubre és la més alta que fins ara s’havia registrat a Catalunya, cosa que suposa un nou sostre històric en el mercat de treball català. La sèrie històrica del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social comença l’any 2000. Fins ara, el rècord el tenia el febrer d’aquest any amb 641.948 persones.

En un any, el mercat laboral català ha expulsat 30.748 persones, cosa que suposa un augment interanual de la desocupació del 5%. En el cas espanyol, el nombre de persones expulsades ha estat en el mateix període de 472.595 persones. L’atur a l’estat espanyol ha crescut l’octubre de 128.242 persones fins tancar el mes amb un total de 4.833.521 persones, també un nou sostre històric en el mercat laboral espanyol.

A Catalunya, amb els tres mesos consecutius d’increment de l’atur que s’acumulen aquest mes d’octubre, es neutralitza el resultat obtingut durant els cinc mesos d’aquest any que havien registrat disminucions de la desocupació registrada. L’any va començar amb les 614.244 persones aturades el 31 de desembre. Ara, amb els 646.306 aturats d’aquest octubre s’han recuperat amb escreix els 27.156 aturats que s’havien reduït durant els mesos de març, abril, maig, juny i juliol, cinc mesos consecutius on s’observava una progressiva disminució de l’atur a Catalunya.

Tot i aquest nou repunt de l’atur fins a xifres històriques, la intensitat de la desocupació registrada és més suau que l’increment de l’octubre passat. Aquest octubre l’atur ha pujat un 2,19%, mentre que l’octubre de l’any passat aquest increment percentual en relació amb el setembre va ser del 2,43%, poc més de dues dècimes més alta que aquest octubre.

En el cas de l’estat espanyol, la intensitat d’increment de l’atur aquest octubre, del 2,73%, també ha estat per sota de l’augment que es va registrar l’octubre passat quan l’atur va créixer el 3,17% en relació amb el setembre. L’atur a l’estat espanyol ha crescut l’octubre de 128.242 persones fins tancar el mes amb un total de 4.833.521 persones, també un nou sostre històric en el mercat laboral espanyol.

Bon comportament dels contractes

Una xifra significativa és el comportament del nombre de contractes. Aquest octubre s’han signat un total de 209.010, el nombre més alt de contractes signats un mes d’octubre des de l’octubre del 2008, quan la fase més crua de la crisi tot just es veia venir, el mes després de la fallida del banc nord-americà Lehman Brothers. L’octubre del 2008 es van signar 231.313 contractes.

Els 209.010 contractes que s’han signat l’octubre, és la xifra més alta d’aquest any, només superada el mes de juliol, un dels millors mesos del mercat de treball català en quan creació d’ocupació, quan es van signar 219.518 contractes. Tot i això, les xifres encara estan lluny de tornar als nivells previs a la crisi. L’octubre del 2007, quan poca gent suposava que arribava una de les pitjors crisis de l’economia catalana, el nombre de contractes signats va sumar 306.039.

Agricultura i serveis mai havien tingut tantes persones aturadess  

Tots els sectors d’activitat registren un increment de l’atur, amb l’excepció de la construcció, on la llista de desocupats ha disminuït de 722 persones. La resta de sectors, ha vist com el nombre d’inscrits al SOC ha augmentat. En el cas de l’agricultura, l’increment ha estat de 1.929 persones fins tancar la llista del sector amb 13.268 pagesos aturats, la xifra més alt fins ara registrada a Catalunya en aquest sector.

 L’altre sector que marca un nou sostre històric és el de serveis que tanca l’octubre amb 406.475 aturats, amb un increment d’aturats d’11.940 persones.

Per últim, la indústria ha vist com el nombre d’aturats ha crescut l’octubre de 895 persones, fins tancar el mes amb un total de 96.501 desocupats, una xifra similar als 96.622 aturats que es va tancar el 31 de gener d’aquest any.

Per últim, la construcció, el sector més castigat per la crisi durant aquests últims cinc anys, ha registrat una nova disminució de l’atur, aquest octubre de 722 persones, i acumula tres mesos consecutius de disminució.

[/level-premium]

 

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here