Els Bombers de la Generalitat han registrat una seixantena d’incidències repartides per tot el territori i, especialment, a l’àrea metropolitana. Diverses carreteres han estat tallades a causa de l’acció dels piquets, com ara l’antiga N-2 a l’altura de Sant Andreu de la Barca

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]ls serveis mínims han començat a funcionar quan estava previst, a les 6:30h d’aquest dimecres. Hi ha hagut problemes durant els primeres moments a les línies de Rodalies R4, entre Molins de Rei i Castellbisbal, i a la R2 Sud, entre Cunit i Sant Vicenç de Calders. Des de Renfe, però, s’assegura que els retards només han afectat els primers combois. Preveuen que aquests talls no generin més problemes tenint en compte la freqüència més reduïda arran dels serveis mínims.

Des de Transports Metropolitans de Barcelona, també es destaca que els primers trens i autobusos han sortit amb normalitat, a l’hora prevista, amb l’excepció de l’estació de Cornellà Centre, a Cornellà de Llobregat, que s’ha obert amb retard. A diverses cotxeres hi ha presència de piquets informatius, així com en algunes estacions de Metro.

Carreteres tallades

A banda de l’antiga N-2 i de la C-66, que han quedat tallades en ambdós sentits de la marxa, també ha quedat completament bloquejada la Ronda Litoral de Barcelona a l’altura del Poble Nou. A la Ronda de Dalt, s’ha tallat el sentit Llobregat entre Via Júlia i la Guineueta. La C-31, a l’altura de Badalona, també ha quedat tallada en sentit sud. En tots els casos, els talls són a causa de les accions dels piquets.

De la seixantena d’incidències registrades, la majoria estan concentrades a l’àrea metropolitana. Especialment, a les comarques del Vallès Oriental, del Vallès Occidental i del Baix Llobregat. El cos de Mossos d’Esquadra, per la seva banda, assegura que no hi ha constància d’incidents de caràcter greu.

Serveis mínims

Per aquest 14N de vaga general s’han decretat serveis mínims del 33% en el transport públic durant les hores punta, de les 6.30 a les 9.30 i de les 16.30 a les 20.30, mentre que fora d’aquestes hores els serveis no funcionaran.

Les urgències mèdiques i les unitats especials -UCI, quimioteràpia, etc-, han de funcionar amb total normalitat i, en el cas de les farmàcies, aquestes es mantindran amb el personal adient que presti serveis en els torns de guàrdia i nit que estiguin establerts.

A les escoles d’infantil i primària hi ha d’haver un docent, acompanyat d’una persona de l’equip directiu, per cada sis aules, i les llars d’infants disposaran d’una persona de l’equip directiu i un terç de la plantilla.

En el transport públic, els trens de Rodalies de Renfe, trens regionals, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) -metro i autobusos-, els Ferrocarrils de la Generalitat, el TRAM, els serveis d’autobusos de Barcelona a l’aeroport i els serveis de transport de viatgers per carretera tenen previst oferir un 33% del servei durant les hores punta, és a dir, de les 6.30 a les 9.30 i de les 16.30 a les 20.30. Fora d’aquestes hores, aquests serveis no funcionaran.

Segona vaga general de l’any a l’Estat

Catalunya viu des d’aquest dimecres a la mitjanit la segona vaga general de l’any -la segona, per tant, de Mariano Rajoy com a president del govern espanyol- i la primera que està convocada de manera coordinada a tot el continent europeu en protesta per les mesures d’austeritat dels diferents governs.  A l’Estat, aquesta vaga general, convocada pels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, i també pels sindicats minoritaris i organitzacions en contra de les retallades com la Plataforma Prou Retallades de Catalunya, arriba per protestar contra les polítiques d’austeritat aplicades pel govern espanyol i l’augment del nombre d’ERO. Els serveis seran del 33% en el transport públic durant les hores punta. És el primer cop que es convoca una mobilització d’abast europeu en protesta per les polítiques d’austeritat dels estats que apliquen els dictats de la Unió Europea. La jornada d’acció i solidaritat convocada per part de la Confederació Europea de Sindicats (CES) inclou vagues, manifestacions i altres accions per tal de mobilitzar el moviment sindical europeu en contra de les polítiques de la UE.

Unes mesures que, segons aquesta confederació, “lluny de restablir la confiança tan sols comporten l’empitjorament dels balanços i el foment de la injustícia”. Així, a més de l’estat espanyol aquest dimecres hi ha vaga general a països com Portugal, Grècia, Xipre o Malta i es duran a terme jornades de lluita a França, Alemanya, Itàlia o Bèlgica.

A l’Estat aquesta convocatòria arriba atiada per l’augment d’acomiadaments en paral·lel al d’Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) i la manca de resultats positius de la reforma laboral, així com les retallades socials dels governs del PP o CiU. Marcada també pels desnonaments, després que dos suïcidis hagin portat el govern espanyol i el PSOE a entaular converses per tal de posar-hi fi.

Els sindicats han convocat diverses manifestacions i concentracions a diverses poblacions de Catalunya amb motiu de la vaga general. A Barcelona, la marxa començarà a les sis de la tarda a la plaça de Catalunya. A Tarragona i Girona també sortiran a partir de les sis de la tarda de la plaça de la Font i del rellotge del passeig de la Devesa. I a Lleida la cita és a dos quarts de sis a la plaça de Ricard Viñes.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here