L’any passat van ser executades 676 persones en 20 països, excluida Xina, de la qual no es coneixen dades

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]D[/dropcap]emà dimecres 21 de novembre a les 20.30 hores, Molins de Rei acollirà una xerrada organitzada pel Grup Local Amnistia Internacional El Pla del Llobregat amb el títol “Pena de mort i drets humans”.

Per parlar d’aquesta xacra hi serà present Maria Cañadas, presidenta d’Amnistia Internacional Catalunya, que té una llarga trajectòria en l’organització com a investigadora i activista.

“La pena de mort és la forma més extrema de tortura”, afirma l’organització, que lluita a favor dels drets humans amb activistes voluntaris i un important volum de persones associades arreu del món.

Amnistia Internacional considera que la pena de mort és un càstig inhumà i innecessari, que suposa una violació de dos drets humans fonamentals: el dret a la vida i el dret de tota persona a no ser sotmesa a penes cruels, inhumanes o degradants.

La pràctica de la tortura i d’altres tractes o penes cruels, inhumanes o degradants està clara e inequívocament prohibida per les normes internacionals de drets humans i pel dret internacional humanitari. Tractats internacionals, com la Declaració Universal dels Drets Humans, el Pacte Internacional pels Drets Civils i Polítics, la Carta Africana de Drets Humans i dels Pobles, la Carta Àrab de Drets Humans, la Convenció Americana de Drets Humans o la Convenció de NNUU contra la tortura, entre d’altres, prohibeixen l’ús de la tortura, però tanmateix, no prohibeixen l’aplicació de la pena de mort.

Segons el darrer informe d’Amnistia Internacional, l’any 2011, el nombre de les execucions en els països on és vigent va ser alarmant, però el nombre de països que apliquen la pena capital es va reduir en més d’un terç en comparació amb la xifra de fa 10 anys.

En molts llocs del món la pena de mort és una realitat. Hi ha més de 20.000 persones a l’espera de ser executades, en 58 estats on aquest càstig és legal. Entre aquests països, la Xina, l’Iran, l’Iraq, l’Aràbia Saudita i els Estats Units agrupen el 90% de les execucions.

L’organització, que des del 1977 manté una campanya global contra la pena de mort, mobilitza els seus activistes i associats perquè facin pressió per a casos de persones en risc d’execució imminent, organitza xerrades per a donar a conèixer quina és la situació de la pena de mort avui al món, com la xerrada que se celebrarà demà a Molins de Rei, i recopila i publica xifres anuals sobre l’aplicació de la pena de mort.

Fotografia: Amnistia Internacional

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here