CEMEX, l’empresa cimentera ubicada a la capital del Baix Llobregat, va manifestar recentment la seva decisió de fer una reducció dràstica de la plantilla a nivell global, que podria afectar a unes 40 persones de le planta de Sant Feliu

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]L[/dropcap]a companyia transnacional va anunciar setmanes enrere la reducció d’un 10% de la seva plantilla a nivell mundial. Dies després, l’anunci es va concretar en 370 acomiadaments a les seves plantes a Espanya, 180 dels quals a les dues seus instal·lades a Catalunya, a Alcanar i a Sant Feliu de Llobregat.

L’any 2008 Cemex ja va fer un ajustament de la plantilla que a Sant Feliu es va traduir en una reducció de 140 als actuals 60 treballadors i treballadores. En aquella ocasió es va fer per mitjà de trasllats i prejubilacions, però actualment les reformes laborals dutes a terme el 2010 i el 2012 dificulten que es pugui assolir una solució similar.

Fa tres setmanes, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat va expressar el seu suport als treballadors i treballadores de CEMEX. L’alcalde de la ciutat, Jordi San José (ICV-EUiA), la regidora de Promoció Econòmica, Cinta Daudé, i el regidor de Medi Ambient, Manel Leiva, es van reunir amb la plantilla de CEMEX, davant les possibles implicacions que podria tenir aquesta reducció de personal de l’empresa cimentera. En aquesta reunió, l’equip de govern va anunciar que presentaria una moció de suport als treballadors i treballadores de CEMEX, en el proper Ple municipal.

La moció

La moció va ser presentada al Ple de novembre i aprovada per unanimitat per tots els grups. El text aprovat expressa solidaritat amb els treballadors i les treballadores afectats, amb l’exigència a l’empresa CEMEX del màxim respecte als drets laborals dels treballadors i treballadores d’aquesta factoria.

També recolza a la plantilla en les accions negociadores que duguin a terme i presta el suport, la col•laboració, i en el seu cas els contactes o mediació que puguin requerir amb altres administracions o instàncies. L’Ajuntament també es compromet a pendre  una posició activa per al suport als treballadors i treballadores de CEMEX, a través dels serveis de Promoció Econòmica, posant a disposició dels treballadores i de les treballadores afectats l’acompanyament i l’assessorament des dels serveis de promoció econòmica de l’Ajuntament.

Finalment. la moció es compromet a iniciar des del Departament de Promoció Econòmica el seguiment exhaustiu de la destinació de les persones afectades per aquest ERO i a fer arribar aquests acords als sindicats amb representació a l’Ajuntament, i a la Direcció de l’empresa CEMEX, i als representants dels treballadors i de les treballadores de Cemex.

La situació actual

Sembla que en els últims dies s’està a prop d’arribar a un acord, en el que es podria pactar la recolocació de diverses persones que treballen a la planta de Sant Feliu, en d’altres factories de la empresa.

Pel que fa a les indemnitzacions, sembla que es podrien pactar 30 dies d’indemnització per a les persones acomiadades, amb un màxim de 22 mesos d’indemnització, millorant així les condicions que ofereix la recentment aprovada reforma laboral.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here