Davant un auditori de prop de 150 persones, Prieto -primer alcalde democràtic de Cornellà i Síndic de Greuges Local-, va fer el que en principi és el seu darrer acte públic com a Síndic de la ciutat baixllobregatina, tot i que com ell mateix va afirmar, continuarà exercint el càrrec fins al mes d’abril de 2013

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’acte el va programar la sindicatura amb motiu del 64è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. La presentació va anar a càrrec de Gonçal Èvole, però aquesta vegada no es va convidar cap conferenciant o ponent. La dissertació va anar directament a càrrec del mateix Síndic, que va mantenir en tot moment una visió crítica del tractament que els drets humans, els drets de les persones, estan rebent en ple segle XXI en el sí dels règims democràtics d’Europa en general i d’Espanya i Catalunya en particular.

Prieto va afirmar que “34 anys després de l’aprovació de la Constitució, encara no s’han desenvolupat els drets que aquesta llei preveu, com el dret a un habitatge digne o el dret al treball. I, el que és més greu, no només no s’han fet lleis concretes per a la protecció i la garantia dels drets més bàsics, sinó que algunes de les que se n’han fet el vulneren, com la llei del sól de 1998”.

Frederic Prieto va insistir en la necessitat de donar un gir en la gestió de la crisi, tot afirmant que “l’austeritat no és dolenta, el que és dolent són les retallades” i va fer seves unes paraules d’Enrico Berlingüer pronunciades l’any 1977: “L’austeritat significa rigor, eficiència, seriositat, significa justícia, és a dir el contrari de tot allò que hem conegut i sofert fins ara i que ha portat a la gravíssima crisi. L’austeritat segons els continguts que tingui pot ser gestionada com a instrument de depressió econòmica, de repressió politica, de perpetuació de les injustícies socials, o bé com a oportunitat per a un nou desenvolupament econòmic i social, per un replantejament de l’estat , per una transformació de l’estructura de la societat, per la defensa i la expansió de la democràcia, en una paraula, com a instrument de justícia. L’austeritat porta renúncies, però pot esdevenir un ample impuls democràtic”.

El Síndic de Greuges de Cornellà de Llobregat té la funció de defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques de la gent del municipi en front de les actuacions municipals.

Breu biografia de Frederic Prieto

Nascut a Barcelona l’any 1940, va arribar a Cornellà l’any 1971 on va contactar amb els dirigents del PSUC i va presidir l’Associació de Veïns del barri de Sant Ildefons, convertint-se en un líder veïnal que va lluitar contra els darrers ajuntaments franquistes de la ciutat. L’any 1979 va ser escollit el primer alcalde democràtic de Cornellà pel PSUC. Va ser alcalde fins l’any 1985.

Cornellà el va distingir amb el Premi d’Honor Ciutat de Cornellà l’any 2001 per la seva trajectòria i al 2008 va ser escollit Síndic de Greuges Local, quan la localitat va crear la figura del Síndic Local.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here