Més de 60 municipis catalans, entre ells alguns del Baix Llobregat, van ser l’escenari la tarda d’ahir de concentracions en contra de la reforma educativa impulsada pel ministre d’Educació, José Ignacio Wert. La plaça de Sant Jaume de Barcelona va acollir la concentració més multitudinària

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]l final de la protesta, el president en funcions, Artur Mas, va rebre al Palau de la Generalitat els representants de Somescola.cat, la plataforma que ha convocat les protestes. El van acompanyar els consellers Irene Rigau i Ferran Mascarell. Unes 4.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, van expressar el seu rebuig a la reforma educativa impulsada per Wert a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

El lema de la concentració va ser ‘Per un país de tots, l’escola en català”

Amb aquesta jornada de protesta comença una setmana en què els partits catalans i el consell escolar estan convocats pel Govern a una cimera per defensar la LEC, i el MUCE se suma a la jornada reivindicativa de dijous en defensa de l’educació pública. Entre d’altres, la llei que prepara el govern espanyol relega el català a quarta llengua en passar a ser considerada una llengua d’especialitat, en comptes d’una llengua troncal.

Dimecres, els partits polítics que van donar suport a la LEC i el Consell Escolar estan convocats a una reunió amb el Govern de la Generalitat per donar suport a aquest text i mostrar un rebuig unitari a la reforma de Wert. L’objectiu de la reunió és donar resposta a ”l’amenaça” que suposa per a l’escola en català, l’esborrany de la reforma de la llei d’educació espanyola. Serà una trobada inèdita amb Navarro, Junqueras, Herrera i Mas i el Consell Escolar.

El mateix dimecres, el ministre José Ignacio Wert compareixerà al Congrés dels Diputats per explicar l’avantprojecte de Llei de Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa i respondre les preguntes dels diferents grups parlamentaris.

Les mobilitzacions al Baix Llobregat

Els sindicats comarcals van fer úblic el seu suport a les manfiestacions, com és el cas de CCOO Baix Llobregat, que va publicar a la seva web una nota en la que explicita el seu suport a les mobilitzacions en defensa de l’educació pública i la llengua catalana, convocades per Som Escola, MUCE i la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública. També organitzacions com Ecologistes en Acció, en aquest cas la secció del Baix Llobregat-Garraf, van mostrar la seva oposició a la LOMCE.

A diverses localitats del Baix Llobregat van tenir lloc multitudinàries concentracions com és el cas d’Esplugues, on l’Assemblea Nacional Catalana, l’Associació Espluga Viva, l’Associació per la Llengua CAL, l’Esplai Espurnes, ERC i ICV van convocar un acte de protesta contra l’avantprojecte de Wert i en defensa del model d’escola catalana, davant l’Ajuntament.

Aquest també va ser el cas de Sant Boi, on Luis Pérez, regidor d’Educació a l’Ajuntament de Sant Boi, va afirmar que “ens trobem davant un atac al model d’escola catalana i la immersió lingüística. Cal mostrar clarament el nostre rebuig a l’esborrany de la nova llei LOCME proposada pel Ministerio de Educación encapçalat pel ministre José Ignacio Wert”, a la concentració aque es va convocar també a la plaça de l’Ajuntament a les 19h; igual que a Viladecans.

En canvi, d’altres municipis de la comarca van preferir desplaçar-se a la Plaça Sant Jaume, per sumar-se a la concentració de Barcelona. És el cas de Gavà, per exemple, on no obstant, CiU ha registrat una declaració política en defensa model educatiu català per ser aprovada al proper Ple.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here