Els treballadors i treballadores acusen al vicepresident de la companyia Dídac Pestanya, d’impedir que s’arribi a un acord. Pestanya també és secretari comarcal de la Federació del PSC del Baix Llobregat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]ls sindicats ACTUB, CGT i PSA dels autobusos de TMB han confirmat la convocatòria de vaga entre el 17 i el 21 de desembre, després de no arribar a un acord amb la direcció de l’empresa sobre com es retorna l’import de la paga extra de Nadal eliminada pel decret 20/2012. Segons denuncien en un comunicat, la direcció de TMB s’ha “negat” a negociar un acord econòmic com el que es va assolir amb els treballadors del metro, que va permetre la desconvocatòria de les aturades previstes, i ha atribuït aquesta negativa a la “bicefàlia” a la direcció de TMB. En el cas dels treballadors del metro, es va aconseguir una compensació econòmica equivalent a la paga de Nadal.

Dimecres, els sindicats que secunden la protesta -ACTUB, CGT i PSA- i la direcció de l’empresa es van reunir al Departament d’Empresa i Ocupació, però no es va poder arribar a cap acord. Segons esgrimeixen els treballadors, la direcció va negar-se a posar sobre la taula l’acord econòmic del Metro, en el qual es preveu una compensació econòmica equivalent a la paga de Nadal, i ho han atribuït això a la “bicefàlia” a la direcció de l’empresa.

En concret, han acusat el vicepresident de la companyia, Dídac Pestanya, que també és secretari comarcal de la Federació del PSC del Baix Llobregat, d’impedir que s’arribés a un acord. Segons els treballadors, el fet que el PSC tingui majoria a l’Àrea Metropolitana de Barcelona explica “la dependència de CiU al PSC”, tot i que l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, n’és el president.

El motiu de les aturades són les retallades salarials previstes en el decret 20/2012, que preveu l’eliminació de la paga extra de Nadal. TMB ha recordat que ja ha arribat a un acord amb dos dels sindicats més representatius dels autobusos per avançar una paga extra de l’any que ve per minimitzar els efectes del decret del govern espanyol i ha ofert altres treballadors adherir-s’hi de manera individual.

Acord amb els treballadors del Metro

Segons el pacte entre la direcció i els treballadors del Metro, durant 2013 i 2014 la plantilla accepta ampliar el període de gaudi de les vacances, que fins ara estava limitat als tres mesos d’estiu, a canvi del reemborsament de la paga extra. Fins ara l’empresa podia demanar a un treballador que fes vacances fora d’aquests tres mesos, en cas que no hi hagi voluntaris per realitzar el seu mes de descans en una altra època que no sigui l’estiu.

D’aquesta manera, el 15 de desembre, la plantilla de Metro cobrarà una quantia econòmica equivalent a la paga de Nadal eliminada pel govern de l’Estat mitjançant el Reial decret 20/2012. Aquest decret s’aplica als empleats d’empreses públiques, però com els treballadors de TMB van considerar que això suposava “una vulneració del seu dret a la negociació col·lectiva”, segons va informar UGT a través d’un comunicat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here