Carcolé apunta la inversió en infraestructures hidràuliques -com per exemple les dutes a terme al Baix Llobregat a les localitats del Prat, Abrera i Sant Joan Despí- i la manca d’augments tarifaris dels darrers anys

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i president d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL), Leonard Carcolé, ha justificat l’augment del preu de l’aigua que va aprovar dimarts l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per les inversions en infraestructures i la manca d’increments tarifaris dels darrers anys, que ha provocat que l’ATLL arrossegui un deute bancari de 688 milions d’euros i un deute de 110 milions amb els proveïdors. Carcolé també ha lamentat que la situació s’ha agreujat perquè, durant el 2012, l’ATLL no rebrà els 60 milions del Fons de Cohesió de la UE. El director de l’ACA ha assegurat que en els propers anys no es preveuen increments del preu de l’aigua més enllà dels lligats a l’IPC. Carcolé ha citat la dessaladora del Llobregat del Prat, la planta d’electrodiàlisi reversible a la potabilitzadora d’Abrera, la planta d’osmosi inversa a la potabilitzadora de Sant Joan Despí, la connexió dels dipòsits de  Trinitat i Fontsanta, o l’ampliació dessalinitzadora de la Tordera, entre d’altres, com les principals inversions en infraestructures dels darrers anys.

Les inversions de l’ATLL van ascendir als 981 milions d’euros, un 60% per sobre dels 602 milions que preveia el pla financer que es va elaborar el 2006. Aquests increments dels costos no es van traslladar a les tarifes finals que paguen els usuaris, tal i com estableix la Directiva marc de l’aigua de la UE. L’ATLL només va fer un increment proper a l’IPC de les tarifes en alta, les que cobra a les distribuïdores d’aigua, que representen un 30% dels costos totals.

D’aquesta manera, l’ATLL va incomplir el pla financer de 2006, que establia unes inversions de 602 milions d’euros, acompanyades per una pujada de les tarifes en el període 2007-2023. Els cinc representants de l’AMB al consell d’administració de l’ATLL van votar llavors a favor d’aquestes pujades, que establien increments de preus més elevats que els que finalment ha aprovat l’ens supramunicipal.

Finalment, l’ATLL va aprovar el mes de juliol de 2012 un increment de la tarifa d’abastament en alta a les subministradores, que entrava en vigor aquest novembre. Tanmateix, aquest increment no es trasllada directament als consumidors, ja que és l’AMB la que fixa les tarifes finals.

La situació econòmica de l’ATLL, a més, s’ha agreujat per la manca d’accés als finançament dels mercats i per la Llei d’Estabilitat Pressupostària del govern espanyol, que obliga a les empreses públiques a elaborar pressupostos sense dèficit. Per quadrar els números, a més de l’augment de tarifes, l’ATLL ha reduït un 20% les despeses de l’entitat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here